• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • USR nu-l ”slăbește” pe ministrul Chesnoiu: ”România va avea mai puțin timp la dispoziție să negocieze PNS”

    agrointeligenta.ro -

    USR nu-l ”slăbește” pe ministrul Adrian Chesnoiu privind finalizarea și transmiterea către Comisia Europeană a Planului Național Strategic (PNS). Europarlamentarul Alin Mituța, membru al Comisiei pentru Agricultură și Parlamentul European, face un apel la responsabilitate din partea ministrului PSD ”pentru că gestionează miliarde de euro destinate fermierilor români”.

    Eurodeputatul USR a reacționat după ce ministrul Chesnoiu i-a asigurat pe fermierii români că deși România se numără printre țările care nu au transmis încă PNS la Bruxelles, niciun ban nu se va pierde din fondurile alocate agriculturii naționale. Mituța îl acuză pe Chesnoiu că ”nu cunoaște legislația europeană și nici nu are un plan concret pentru elaborarea PNS”.

    ”Ministrul încearcă să ne spună și că întârzierea nu va avea niciun impact asupra fermierilor. Este FALS. Întârzierea înseamnă că România va avea mai puțin timp la dispoziție să negocieze Planul cu Comisia Europeană ceea ce poate rezulta în întârzieri în aprobarea finală a acestuia și în incertitudine pentru fermieri, care nu vor ști la ce să se aștepte”, spune Alin Mituța.

    Deși nici alte state europene precum Germania, Bulgaria sau Cehia nu au PNS finalizat, Mituța spune că termenul de 1 ianuarie era o obligație. ”Spune ministrul că data de 1 ianuarie 2022 pentru depunerea PNS este “un termen de recomandare”. FALS. Regulamentul european privind planurile naționale strategice spune clar la articolul 118 că Planurile se depun până la 1 ianuarie 2022. Nu e recomandare, e OBLIGAȚIE”, spune reprezentantul USR, neprecizând dacă nerespectarea termenului nu atrage sancțiuni asupra statului membru.

    Europarlamentarul USR atacă și foștii parteneri de la PNL

    Faptul că ministrul Chesnoiu a preluat mandatul de ministru la finele lunii noiembrie, fără să existe vreun rând scris pentru PNS, nu îl ”înmoaie” pe Mituța care lansează un atac direct și la foștii parteneri de la PNL alături de care USR a guvernat și a avut oameni în ministere – inclusiv în MADR, până la finalul lunii septembrie.

    ”Mai spune ministrul că unul din motivele pentru care nu a depus PNS la timp este că „nu există un sistem electronic finalizat”. E un argument ridicol. Domnule ministru, sistemul electronic de care aveți nevoie e emailul. De altfel, 18 state membre au depus deja PNS-ul și n-au avut nicio problemă cu vreun sistem electronic. Dar cea mai gravă este afirmația potrivit căreia ministerul a luat PNS de la zero și ca ABIA de luni vor începe consultările cu fermierii. Până acum ce ați făcut, domnule ministru? Sunteți ministru din luna noiembrie iar înaintea dvs. ministerul a fost condus de partenerii dumneavoastră de la PNL. E de neconceput că v-ați trezit abia acum să luați de la zero un document strategic așa de important de care depinde soarta fermierilor români pe următorii ani”, îl acuză Alin Mituța pe ministrul Chesnoiu.

    ”Prin urmare, fac din nou apel la mai multă responsabilitate din partea ministrului pentru că gestionează miliarde de euro destinate fermierilor români. Singura veste bună este că ministrul s-a angajat public că PNS va fi gata de trimis în luna februarie. Este deja un termen mult depășit care poate însemna întârzieri în aprobarea finală a Planului de către Comisie dar măcar avem o perspectivă mai clară. Sper, de asemenea, ca acele consultări care vor începe luni să fie transparente și inclusive pentru ca Planul care va reieși să fie unul bun”, concluzionează Alin Mituța.

    Negocierea PNS cu fermierii debutează în această săptămână

    Potrivit lui Adrian Chesnoiu, de săptămâna aceasta încep discuțiile cu fermierii români pentru elaborarea documentului care va aduce subvențiile europene producătorilor agricoli români. ”Forma actuală pe care am luat-o de la zero, vreau să dezbatem cu fermierii și sper ca până la finalul lunii ianuarie să avem o formă agreată, ca în februarie să o putem trimite. Nu e nicun risc să pierdem niciun ban pentru agricultura României. Vă spun cu toată responsabilitatea”, a mai spus ministrul Agriculturii la finele săptămânii.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!