Raport ONU: Europa trebuie să își micșoreze consumul de carne pentru a reduce poluarea solului, aerului și apei
agrointeligenta.ro -Populația Uniunii Europene ar trebui să își reducă în mod considerabil consumul de carne și lapte pentru a conserva natura și pentru a reduce emisiile de oxizi de azot, se arată într-un raport făcut public săptămâna trecută de către Organizația Națiunilor Unite (ONU).
Reducerea la jumătate a consumului de carne în Europa ar putea reduce cu 40% emisiile de oxizi de azot, iar escaladarea consumului de carne și lapte crește riscul contaminării apei, solului și aerului, se mai arată în document.
Azotul este folosit ca fertilizator pentru a înlocui nutrienții ce lipsesc din sol, dar o cantitate semnificativă de fertilizator ajunge și rămâne în apă, sol și aer. Tot azotul poate fi expulzat în atmosferă de emisiile de gazele și gunoiul bovinelor, ceea ce reprezintă a treia cea mai puternică cauză a efectului de seră cupă dioxidul de carbon și metanul.
În prezent, din agricultură, în mediu se eliberează circa 6.500.000-8.000.000 de tone de azot pe an, ceea ce reprezintă 80% din totalul emisiilor de oxizi de azot, potrivit Comisiei Economice din cadrul Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE). Din această cantitate uriașă, se apreciază că 79-88% din emisiile agricole provin din sectorul zootehnic.
Foto: Getty