Majorare de 600 % la gaze și de 370% la energia electrică! Asociația Română a Cărnii confirmă că tarifele au explodat!
Roxana Dobre -Costurile cu facturile la energie, gaze și cu forța de muncă au explodat în luna ianuarie 2022. Asociația Română a Cărnii (ARC) confirmă că prețurile privind facturile la utilități au suferit creșteri semnificative la început de an după ce în 2021 se înregistraseră deja scumpiri la combustibili, salarii şi alte materiale.
În cadrul unei adrese transmise Ministerului Agriculturii, ARC avertizează că în luna ianuarie 2022 prețurile la energie și gaze au crescut semnificativ, după ce vineri, 7 ianuarie, Asociația Forța Fermierilor a tras un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creșterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale și de energie electrică, le au asupra sectorului agroalimentar din România.
ARC a răspuns în scris unei solicitări trimise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de evaluare a impactului produs de scumpirea la energie și gaz în costurile de producție din industrie alimentară.
”ARC apreciază deschiderea pe care o are conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în încercarea de a găsi o soluție pentru situația deosebit de dificilă prin care trece industria de producere și procesare a cărnii, ca urmare a exploziei prețurilor la energie și gaze. Pentru a avea o imagine cât mai clară, dorim să informăm că începând cu semestrul II al anului 2021, și în special din ultimul trimestru, au apărut creșteri de costuri semnificative la: energie electrică, gaze naturale, combustibili. Din informațiile primite de la membri ARC, rezultă că efectele totale ale acestor creşteri de costuri sunt: efecte directe, reprezentând creşteri de cheltuieli, ce pot fi evaluate în baza unor documente existente și efecte indirecte, reprezentând creşteri de preţuri în procesul de aprovizionare cu materii prime şi servicii de la furnizori, mai greu de evaluat, însă cu impact asupra costurilor”, se arată în răspunsul ARC transmis către MADR.
ARC: Facturile la utilități și forța de muncă reprezintă aproximativ 86% din cheltuielile totale de exploatare
ARC subliniază că pentru a evalua efectele directe generate de creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, asociate cu majorarea salariului minim pe economie, trebuie avut în vedere faptul că materiile prime, utilităţile şi cheltuielile salariale sunt factori de cost critici care, împreună, reprezintă aproximativ 86% din cheltuielile totale de exploatare.
Prețurile la gaz au crescut în luna ianuarie cu 600 la sută
Asociația mai avertizează că potrivit datelor primite, impactul modificărilor de costuri începând cu ianuarie 2022, faţă de decembrie 2021, a fost evaluat ţinând cont doar de efectele directe şi pornind de la următoarele argumente:
1. Costul gazelor naturale a înregistrat o creştere de aproximativ 600%, de la 95,34 lei/MWh, la 656,65 lei/MHh;
2. Costul estimat al energiei electrice (preţul actual garantat prin contract fiind valabil până în luna iunie 2022) va înregistra o creştere de aproximativ 370%, de la 378 lei/MWh, la 1400 lei/MHh;
3. Costul forţei de muncă, urmare a majorării salariului minim şi implicit al celorlalte grile salariale a înregistrat o creştere de aproximativ 8%.
”Spre exemplu, ca şi element de comparaţie, există situații în care valoarea anuală a creşterii de costuri estimată este aproximativ egală cu valoarea profitului din exploatare înregistrat în anul 2020 şi depaşeşte valoarea profitului de exploatare înregistrat în anul 2021, an financiar în care piaţa cărnii nu a suportat creşterea preţului de vânzare în acelaşi ritm cu creşterea cheltuielilor de exploatare”, mai subliniază ARC.
ARC precizează că la aceste creşteri de costuri cu gazele naturale, energia electrică şi salariile, începând cu luna ianuarie 2022, se mai adaugă și creşterile eşalonate ale costurilor înregistrate deja pe parcursul anului 2021 la categoriile combustibili, salarii şi alte materiale.
”Astfel în anul 2021, faţă de anul 2020, au fost înregistrate următoarele variaţii: costurile cu combustibilul au crescut cu aproximativ 33% doar din evoluţia preţurilor; costurile cu materialele de ambalat şi alte materiale consumabile au crescut cu aproximativ 20% și costurile cu salariile au crescut cu aproximativ 15%. Evolutia preţurilor de vânzare pentru carne proaspătă şi produse din carne nu a fost deloc favorabilă, piaţa nesuportând aceste creşteri de costuri”, încheie ARC.