• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Forța Fermierilor: Fermele care se închid din cauza tarifelor de 6-7 ori mai mari la gaze și electricitate!

    agrointeligenta.ro -

    Asociația Forța Fermierilor trage un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creșterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale și de energie electrică, le au asupra sectorului agroalimentar din România.

    Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociației Forța Fermierilor, aparținând sectorului de creștere porc și pasăre, sunt revoltați de notificările de majorări de tarife la gaze și curent, pe care încep să le primească. În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale și electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar. În procesul de producție, gazele naturale sunt esențiale pentru unitățile din sectorul zootehnic, fiind necesară ventilarea spațiului și menținerea unei temperaturi constante pentru purcei și pui.

    „Situația a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creștere de costuri de 6-7 ori la electricitate și gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în șase luni. Vom avea diminuări de producție chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie. Va fi un dezastru. Serios, chiar nu se gândește nimeni cum își poate continua activitatea un sector esențial pentru securitatea alimentară a României cu creșteri de costuri pe o zonă esențială de 6-7 ori? Solicităm Guvernului României să vină cu soluții pentru a mai putea vorbi de supraviețuirea sectorului de porc și pasăre în România. Iar companiilor de utilități, care efectiv își bat joc de antreprenorii români din zootehnie și industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie rușine pentru inconștiența de a pune în pericol producția de carne în România! Sunteți niște asasini economici, asta sunteți! Nu există nicio justificare economică pentru majorarea de tarif pentru un produs sau serviciu furnizat de 6-7 ori de la o lună la alta. Pur și simplu nu există, mai lăsați-ne cu abureala!”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, potrivit unui comunicat de presă remis de organizație.

    Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociației Forța Fermierilor apreciază că, în acest moment, doar 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producția internă. Cu aceste majorări de preț, în șase luni vom ajunge la 100% consum de carne de porc din afara țării, am fi singurul stat din UE care nu își asigură nici măcar un kilogram de carne din producția internă. În sectorul pasăre, situația este diferită, dar la fel de dramatică. Aici aveam singura zonă de producție unde România își acoperea din producția internă peste 90% din consum. În jumătate de an, această performanță va fi istorie.

    În condițiile în care nu se vor găsi soluții pentru ca producătorii români de carne de pasăre și porc să plătească facturi rezonabile pentru consumul de gaz și energie electrică, esențial pentru unitățile de producție, vom asista, în 2022, la o deficit al balanței comerciale cu produse agroalimentare de minim 3 miliarde de euro, față de 2 miliarde cât se preconizează pentru 2021. Deficit care înseamnă că acești bani, în loc să rămână în țară, să circule în economie națională, vor ieși din România și vor asigura profiturile străinilor. Pe spatele consumatorului român și cu afectarea gravă a securității alimentare naționale.

    Asociația Forța Fermierilor, acționând sub sloganul „Agricultura în ofensivă”, este cea mai dinamică organizație profesională din sectorul agroalimentar, care nu acceptă jumătățile de măsură în reprezentarea intereselor legitime ale membrilor săi. Asociația Forța Fermierilor se luptă pentru apărarea drepturilor agricultorilor români de toate tipurile, indiferent de mărimea fermei, de domeniul de activitate și de regiune geografică. Începând din luna iulie 2021, Asociația include o Divizie de Consultanță pentru Fonduri Europene, structură prin care asigură membrilor organizației consultanță gratuită și sprijin în realizarea și depunerea proiectelor pentru accesarea fondurilor europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!