• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Despăgubiri de 50.000 de euro cerute unui apicultor de vecinul înțepat de albine

    Roxana Dobre -

    Mica afacere cu albine, pe care o desfășoară la sat, l-ar putea costa pe un crescător de albine 50.000 de euro. Apicultorul este acuzat de vecinul său că a fost înțepat de albine și ulterior internat în spital de 29 de ori, din cauza alergiei pe care o are la insecte.

    Stupina unui apicultor din localitatea Mânjeşti, județul Iași l-a adus în faţa instanţei din cauza acuzațiilor lansate chiar de vecinul său care a susținut în fața judecătorilor că a fost înțepat și internat în spital de 29 de ori.

    Înţepăturile albinelor au fost ”evaluate” de către vecin la 50.000 de euro, de 20 de ori preţul întregii stupini.

    Acuzații în instanță

    Tot scandalul dintre apicultorul Ion P. şi vecinul său a început în 2010 când crescătorul de albine a decis să își amplaseze stupina în grădina proprie, regulamentar la 25 de metri de casa vecină, conform www.ziaruldeiasi.ro. Mai târziu, în 2013 vecinul său, Alexandru M., a depus o plângere la Tribunal în care susține că a devenit alergic la înţepătura de albină, până în 2019 fiind internat de 29 de ori cu reacţii alergice. Reclamantul, care este minor, le-a mai declarat judecătorilor că în aceste condiţii, a pierdut ore la şcoală, s-a retras faţă de prieteni, nu a mai avut curaj nici să iasă în curte pentru a face treabă, fiind nevoit să se adreseze şi psihologului.

    Apicultorul susține că reclamantul s-a înțepat intenționat

    Conform legii 383/2013, a apiculturii, familiile de albine trebuie amplasate la o distanţă de cel puţin 5 metri de limita proprietăţii crescătorului. În această privinţă, Ion P. era în regulă. În replică faţă de plângerea lui Alexandru M., apicultorul a afirmat că în zonă sunt amplasate şi alte stupine, neputându-se demonstra că vinovate ar fi albinele lui. S-a plâns şi că, în 2017, stupina i-a fost incendiată de trei ori, deci el este păgubitul.

    Apoi, reclamantul s-ar fi înţepat voit cu insecte, pentru a da vina pe albinele lui.

    Actele medicale depuse de reclamant au confirmat, în opinia judecătorilor, poziţia acestuia. Alexandru M. fusese internat în numeroase rânduri la Spitalul de Copii cu diagnosticul „reacţie adversă post înţepătură de insecte”. Din august 2017, reacţiile adverse au început să includă atacuri de panică, senzaţie de „nod în gât”, respiraţie îngreunată sau tremurături faciale.

    Cei doi vecini se reclamaseră reciproc la Poliţia Mogoşeşti pentru ameninţare sau distrugere, cauzele penale fiind însă clasate. Ion P. îşi mutase în cele din urmă stupina, dar numai ca urmare a unui alt proces, care a consemnat că Alexandru M. fusese înţepat de albinele lui Ion P.

    Conform Codului Civil, „proprietarul unui animal sau cel se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa”. Proprietarul este exonerat de răspundere doar dacă poate proba forţa majoră sau dacă dovedeşte că prejudiciul s-a produs din vina exclusivă a victimei.

    Judecătorii au evaluat ”înțepăturile” la 1.000 de euro

    Judecătorii au considerat probate şi afirmaţiile lui Alexandru M. privitoare la efectele psihologice ale înţepăturilor. Magistraţii Tribunalului au stabilit un nivel al compensaţiei datorate de Ion P. în contul albinelor sale de 1.000 de euro.

    Sentinţa nu este încă definitivă, sâmbătă – 15 ianuarie desfăşurându-se în faţa Curţii de Apel primul termen al contestaţiei înaintate de Ion P.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an! Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă Adio despăgubiri de secetă! Asigurare națională a culturilor agricole, prin Eximbank

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!