• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sondă de explorare pe terenurile agricole din Curtici. Dimitrie Muscă: ”Au cumpărat cu 15.000 euro/ha. Suntem cu ochii pe ei, lumea este speriată!”

    Roxana Dobre -

    Temerea fermierilor din județul Arad, care dețin terenuri agricole, a devenit realitate. După ce producătorii agricoli au protestat și s-au opus construcției primei sonde de explorare pe terenurile lor, compania Panfora Oil & Gas a anunțat că de săptămâna aceasta începe lucrările la extravilanul localității Dorobanți, județul Arad.

    Compania Panfora Oil & Gas anunță publicul interesat pe site-ul propriu că a început construcția sondei de explorare 1E – Dorobanți pe 10 ianuarie 2022. ”Lucrările de construcție vor fi demarate de Aqua Construct Srl, societate cu sediul în orașul Arad, Bulevardul Ștefan Augustin Doinaș, Nr.18, Ap.1, iar durata stabilită a lucrărilor este de maximum 6 luni”, arată compania pe site-ul propriu.

    În plus, compania a comunicat anterior că a primit o decizie de emitere a acordului de mediu, pentru proiectul “Sonda de explorare 3 E–Curtici” propus a fi realizat in extravilanul orașului Curtici, FN, (CF nr. 307341 Curtici), județul Arad. ”Proiectul acordului de mediu și informațiile relevante pentru luarea deciziei vor putea fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Arad din Arad, Splaiul Mureș, FN, jud. Arad, in zilele de luni-vineri, intre orele 9-14, precum și la adresa de internet a APM Arad www.anpm.apmar.ro. Observațiile/contestațiile publicului se primesc la sediul APM Arad din Arad, Splaiul Mures, FN, în termen de 10 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a autorității competente pentru protecția mediului”, mai arată compania.

    Dimitrie Muscă a protestat de mai multe ori împotriva începerii lucrărilor de explorare pe terenurile sale

    Fermierul Dimitrie Muscă și totodată președintele Combinatului Agroindustrial Curtici lucrează în zona unde Panfora Oil & Gas dorește să facă lucrări de exploatare. Acesta a declarat de nenumărate ori că situația este dramatică și  că terenurile agricole din acea zonă sunt unele cu cel mai bun potențial din țară. ”Este crimă și pedeapsă. Aceste pământuri au fost păstrate și au produs pentru oameni și pentru semenii noștri de o viață întreagă. Acum să le distrugem și să facem sonde”, declara Muscă la un protest din 2020.

    Contactat marți – 18 ianuarie de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, fermierul arădean a declarat că a luat act de situația care a demarat la Dorobanți.

    ”Ei au cumpărat pământul. Pământul este al lor și vor construi sonde. Spun că sunt sonde convenționale pentru gaze naturale și pentru țiței, nu pentru gaze de șist. Sigur că e un început. Ei au umblat după gaze de șist, acum au întors-o, iar cei de la Protecția Mediului le-au cerut o serie de acte pe care le-au depus. Din ce am discutat astăzi cu avocatul (marți 18 ianuarie n.r), nu cred că putem face nimic pe pământurile lor. Pe celelalte pământuri nu pot să intre, iar pe pământul lor nu vom avea sorți de izbândă să intervenim”, ne-a explicat Dimitrie Muscă cum stă situația sondelor de pe terenurile agricole din vestul țării.

    Cum s-a ajuns însă ca Panfora Oil & Gas să dețină propriul teren agricol pe care îl sondeze? Ei, bine, compania a cumpărat, prin intermediari, acea suprafață. Ar fi plătit 15.000 de euro pe hectar, iar pământul se află într-o parcelă de 220 de hectare unde agricultură face și fermierul Dimitrie Muscă, la Curtici. ”Au plătit 15.000 de euro pe hectar, este terenul lor. Dacă ei caută gaze convenționale, nu este nicio problemă. Dacă sunt gaze de șist, ele se pot scoate doar prin fracturare hidraulică (…). Nu au voie să facă așa ceva, s-au angajat că nu fac, așa au dat înscrisuri. Suntem cu ochii pe ei, lumea este speriată. Dacă se fac gaze se șist, s-a terminat cu agricultura. Nu de la Curtici, ci din tot vestul țării”, explică cunoscutul fermier care are încă îndoieli cu privire la intențiile vecinilor săi de parcelă, mai ales că aceștia au avut acțiuni recente ce au ridicat mari semne de întrebare, inclusiv să solicite autorităților locale să facă prospecțiuni pe drumuri de acces, drumuri agricole și chiar pe străzi din localități.

    Ultimii ani au fost marcați, în Câmpia de Vest, de proteste ale fermierilor și comunităților locale. Aceștia se tem că cei de la Panfora sunt în căutarea gazelor de șist, a căror exploatare ar afecta serios activitatea agricultorilor din zonele vizate. Reprezentanții firmei maghiare susțineau într-un mesaj transmis în 2020 că explorările din județul Arad nu au vizat niciodată sa extragă gaze de șist din județul Arad.

    ”Panfora Oil & Gas nu caută gaze de șist. (…) Am semnat un acord cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale ale cărui prevederi legale nu includ nicio activitate legată de gaze de șist. (…) În cadrul operațiunilor de explorare pentru identificarea resurselor de gaze convenționale existente, Panfora Oil & Gas a achiziționat câteva suprafețe de pământ în zonă pentru a realiza forajele necesare. Achiziționarea s-a făcut prin intermediar pentru că Panfora nu are experiența și expertiza necesară acestor operațiuni”, se arată în mesajul companiei din 2020.

    Conform informațiilor de pe site-ul propriu, Panfora Oil & Gas SRL, o subsidiară a MOL Group, este o companie înregistrată în România, specializată în explorarea și exploatarea prin mijloace moderne a resurselor minerale convenționale.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât costă o casă cu patru camere în satul Viscri Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Subvenții APIA 2025. Data la care începe depunerea cererilor pentru plata pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume