Primar condamnat la închisoare pentru că a încasat subvențiile APIA pe pășune în numele crescătorilor de animale
Roxana Dobre -Pedeapsă cu închisoarea pentru un fost primar care s-a folosit de crescătorii de animale pentru a obține ilegal subvenția pe pășune, după ce a concesionat în numele fermierilor 1.680 ha. Suprafața reprezenta izlazul comunal, iar edilul a solicitat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenția pe suprafață în contul crescătorilor de animale. Aceste demersuri au avut ca urmare obținerea de către Primăria Hoghiz a unor fonduri nerambursabile în valoare de 5.960.034 lei, fostul primar aplicând această ”schemă” timp de 7 ani.
Pedeapsă cu închisoarea, dar sentința nu e definitivă
Ion Şerban, fostul primar de la Hoghiz, județul Brașov s-a folosit de crescătorii de animale din comună şi a încasat subvenţii agricole de 5,9 milioane de lei. Judecătorii de le Tribunalul Braşov au decis joi, 20 ianuarie să pronunțe o sentință prin care fostul edil este condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, fiind posibil apelul în termen de 10 zile de la comunicare.
Ion Șerban este acuzat că a folosit cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru a obţine pe nedrept fonduri din bugetul al Uniunii. Acesta ar fi decis prin vot la data de 31 mai 2007, într-o ședință a Consiliului Local Hoghiz încheierea unui contract de asociere în participațiune între Consiliul Local Hoghiz și crescătorii de animale individuali din comuna Hoghiz pentru gestionarea și administrarea în comun a islazului comunal în suprafață de 1.680 ha, precum și pentru efectuarea de demersuri necesare acordării sprijinului financiar pentru agricultură. De menționat este faptul că documentul respectiv s-a încheiat fără a avea acordul vreunui crescător de animale sau al vreunui alt fermier.
Prejudiciul se ridică la aproape 6 milioane de lei
În acest context, în perioada 2007 – 2012, inculpatul Șerban Ion, în calitate de primar al comunei Hoghiz, deși cunoștea modalitatea de adoptare a acelui document, a determinat o angajată a primăriei să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente, printre care și acordul respectiv, în susținerea cererilor unice de sprijin pe suprafață. Aceste demersuri au avut ca urmare obținerea de către Primăria Hoghiz a unor fonduri nerambursabile în valoare de 5.960.034 lei. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5.965.421 lei.
Pe latură civilă, dacă se va menține decizia, instanța obligă inculpatul să plătească părţii civile Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură suma de 5.965.421,13 lei, la care se adaugă dobânzi si penalităţi de la data fiecărei plăţi efectuate de partea civilă în perioada 2007-2012 până la achitarea integrală a debitului principal. De asemenea, se dispune desfiinţarea totală a înscrisurilor folosite la comiterea faptelor.