• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liziera de salcâm plantată de fermierul Daniel Nica a fost rasă de hoții de lemn

    Angelica Lefter -

    O lizieră întreagă a fost rasă peste noapte de hoții de lemne. În urmă cu 8 ani, fermierul Daniel Nica din Unirea, Călărași, a plantat salcâm la marginea terenului său agricol, iar zilele trecute a găsit arborii tăiați complet.

    Fermierul Daniel Nica este respectat în breaslă, fiind apreciat inclusiv pentru practicile agricole verzi pe care le implementează pe terenurile pe care le lucrează. Cu o suprafață de 540 de hectare în ferma de pe raza comunei călărășene Unirea, agricultorul a investit în urmă cu opt ani într-o lizieră de salcâm care să protejeze culturile. La sfârșitul săptămânii trecute, însă, Daniel Nica nu a mai găsit din lizieră decât niște surcele. Într-o singură noapte, hoții de lemn au hăcuit toți salcâmii și au plecat cu lemnul.

    Daniel Nica este fermier în comuna Unirea din județul Călărași

    ”În urmă cu opt ani am plantat într-o parcelă cultivată de mine, o semi-lizieră, de fapt, pentru că am plantat doar un rând de pomi: salcâmi cam o treime și două treimi glădiță, roșcov, arbuști mai mici. Am vrut să protejez culturile. Am acolo acum lucernă, înainte a fost floarea-soarelui și a rămas lucerna. Acest rând de pomi crea acolo un microclimat, proteja și el puțin. Plantarea am făcut-o acum 8 ani, am primit de la Prietenii Pădurilor niște puieți de salcâm și i-am plantat. Câți ne-au dat, am plantat, au prins aproape toți și anul trecut am plantat eu glădiță pe care am produs-o eu din sămânță. Salcâmii au rezistat 8 ani, cei mai mari la bază aveau 25-30 de centimetri, iar duminica trecută, când am fost în vizită pe teren, i-am găsit tăiați. Ce a fost mai gros a fost tăiat. Ce a fost mai subțire…de fapt au luat doar lemnul gros, au lăsat și crengile mai groase”, a menționat Daniel Nica pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul are bănuieli, polițiștii sunt depășiți de numărul dosarelor

    Fermierul călărășean spune că doar bănuiește cine i-ar fi putut tăia și sustrage salcâmii. Deși a mers la poliție, este foarte greu să fie găsiți făptuitorii, mai ales că sunt și alte evenimente în comună, iar polițiștii sunt suprasolicitați.

    ”Am pus salcâmii exact pe un fost canal de irigații, dar orice tăiere de pom crescut este furt de material lemnos. În localitate sunt destui asistați social care se ocupă cu treaba asta. În fiecare an taie pomi de pe marginea canalelor, de pe marginea drumului. Sunt persoane care nu au lemne de încălzire. Vara e greu să muncești, iarna îți aduci aminte că mai trebuie și lemne”, a declarat agricultorul călărășean.

    Fermierul Daniel Nica crede că cel mai probabil salcâmii au fost tăiați de de persoane care au mai fost văzute când tăiau arbori în zonă sau când cărau lemn.

    ”Pomii sunt tăiați de niște persoane de etnie romă. În noiembrie i-am prins eu pe câmp și i-am atenționat. Acum mi-au spus alți fermieri că s-au întâlnit cu alte persoane de etnie romă, cu altă mașină, care taie pomi în zonă. Am luat legătura cu poliția, îi urmărim”, a menționat agricultorul Daniel Nica.

    OUAI-ul din localitate, acaparat de persoane aflate la conducerea comunei

    Problemele pentru cei care își ocupă timpul cu agricultura sunt mai multe în localitate, spune Daniel Nica. Mai nou, agricultorul a mărturisit că se confruntă cu dificultăți legate de OUAI-ul din care face parte, însă exclude varianta ca persoanele cu care este în conflict să-i fi tăiat salcâmii.

    ”Este greu cu autoritățile locale. Aici, în localitate, avem un OUAI în care sunt șase fermieri. Trei ferme, societăți comerciale agricole, sunt ale actualului primar, tatăl lui având și el două mandate. Se lucrează la reabilitarea unor canale, dar trebuie multe zeci de milioane de euro. Din 3 milioane de euro, nu știu ce ar putea să facă și reabilitează doar canalele care trec pe lângă parcelele lor. Noi, ceilalți trei fermieri suntem buni doar să plătim cotizație. Am primit promisiuni că o să fie bine pentru toți, dar nu ni s-a spus și nouă ca din partea noastră care ne revine, să luăm instalații. Practic, acest OUAI este acaparat de această familie. Am cerut explicații, am luat legătura cu un avocat să aflăm și noi ce presupune proiectul. Treaba se mișcă, utilajele sunt acolo, dar noi n-am mai semnat nimic, însă nu-i bănuiesc că ar putea să îmi facă rău tăind liziera”, a spus fermierul Daniel Nica, deținătorul unei ferme agricole tehnologizate.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!