Trei soiuri de soia căutate constant de fermierii români
Adrian Radu -Soia a devenit unul dintre cele mai importante bunuri agricole de consum în Europa și în lume, cererea fiind alimentată, în principal, de industria zootehnică a creșterii animalelor, care utilizează soia ca ingredient bogat proteic în amestecul furajer.
În plus, tot mai mulți consumatori renunță la proteinele animale, în favoarea celor de origine vegetală. Soia este materie primă pentru laptele vegetal din care se obține brânza tofu, dar și pentru diferite texturi care imită carnea.
Aceste tendințe generează o cerere tot mai mare pentru soia. Uniunea Europeană (UE) importă cantități imense de soia, în mare parte pentru producția zootehnică. Bruxelles-ul dorește, însă, dobândirea autosuficienței în sectorul plantelor proteice, astfel că încurajează fermierii să cultive această plantă.
Donau Saat investește constant în cercetarea și dezvoltarea hibrizilor de soia pentru a oferi fermierilor o gamă completă de soiuri. Genetica excelentă (randament, proteine, tolerență la boli) și standardele de înaltă calitate plasează Donau Saat în topul preferințelor fermierilor pentru cultura de soia.
”Avem soiuri extrem de bine adaptate condițiilor din țara noastră, foarte productive și care, ulterior, pot fi folosite nu doar în industria producerii furajelor, ci și în industria alimentară, datorita faptului că, pe lângă un conținut foarte ridicat de proteină, au hilul de culoare albă, deci pot fi folosite pentru producerea de tofu, de lapte de soia”, a explicat Constantin Radu, Administratorul Donau Saat România.
Donau Saat a introdus pe piața din România soiuri care îmbină genetica locală cu cea din Canada și Asia de Est. Inginerii companiei au ales aceste două zone pentru a îmbunătății calitatea semințelor de soia datorită faptului că se află pe aceeași longitudine, iar caracteristicile climatice sunt asemănătoare.
În urma unor selecții riguroase, Donau Saat a ales pentru piața din România 3 varietăți de soia, care sunt căutate constant de fermierii români în ultimii ani.
LIVIUS este un soi de soia reprezentativ pentru grupa de maturitate 000. Hilul deschis la culoare, boabele mari și conținutul ridicat de proteină fac din SY LIVIUS un soi pretabil pentru utilizarea alimentară. SY LIVIUS este foarte bun pentru obținerea laptelui de soia, deoarece are un conținut ridicat de zahăr. Fermierii care-l cultivă se bucură de o stabilitate remarcabilă a producțiilor.
ANGELICA face parte din grupa 00 și este un soi cu o rezistență foarte bună la cădere și scuturare. Angelica are o plasticitate ecologică foarte bună, caracteristică care îi asigură și un potențial de producție excelent. Este recomandat si pentru industria alimentară (la obținerea de ulei).
PICOR este un soi din grupa de maturitate 0. Este adaptabil şi stabil, cu o bună tolerență la cădere și scuturare. Versatilitatea acestui soi este oferită de trăsăturile care permit utilizarea atât ca furaj, cât și în industria alimentară.
Toate detaliile despre soiurile de soia Donau Saat pot fi găsite pe site-ul www.binealegibineculegi.ro.