• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Altoirea butașilor de viță de vie și a nucilor aduce câștiguri frumoase unui fermier moldovean

    agrointeligenta.ro -

    În timp ce o mare parte dintre moldoveni pleacă peste hotare ca să câștige bani pentru a-și întreține familiile, sunt tot mai puțini cei care aleg nu doar să rămână acasă, dar și să demonstreze că bani pot fi câștigați și în Republica Moldova. Din agricultură.

    Nicolae Matei este un astfel de exemplu: altoiește butași de diferite soiuri de viță-de-vie și nuci, crește diferite specii de iepuri, are câțiva stupi de albine și face sute de kilograme de vin anual. Cu adevărat, profilul unui gospodar moldovean.

    Bărbatul din satul Vorniceni, Strășeni, spune că este îndrăgostit de pământ și de natură și că nu s-a gândit niciodată să plece din țară în căutarea unei vieți mai bune.

    Profil de gospodar moldovean

    Reporterii de la Timpul l-au găsit pe Nicolae Matei în sera din curtea casei sale, unde împreună cu mai mulți lucrători pregătea, pentru comercializare, butași altoiți de viță-de-vie. Un om simplu, deschis să povestească cum s-a îndrăgostit de această activitate.

    Din câte își amintește bărbatul, atunci când a decis că va studia o specialitate legată de agricultură, părinții au încercat să-l oprească și i-ar fi sugerat să-și aleagă o profesie unde l-ar putea vedea în fotoliu, cu cravată la gât și nu cu mâinile murdare și crăpate de la prelucrarea pământului. În pofida neclarităților, pe atunci, tânărul Nicolae Matei a decis că vrea să muncească în acest domeniu și nu a ținut cont de sfatul părinților. Nici după mai bine de 30 de ani, bărbatul nu regretă că s-a orientat către agricultură.

    „Din această activitate mi-am asigurat familia cu bani și cu mâncare. Feciorii și-au făcut studiile la universitate. Sunt mulțumit de tot ce-am realizat”, subliniază gospodarul.

    Vorniceanul are trei fii și șapte nepoței. Unul dintre feciori lucrează la Ministerul de Interne, iar alți doi sunt cameramani.

    Plăcerea de a altoi butași de viță-de-vie

    În satul Vorniceni locuiesc circa 5 mii de oameni, iar pe gospodarul Nicolae Matei îl cunoaște fiecare. Sătenii îl descriu ca pe un om gospodar care a muncit toată viața. Primarul localității, Ion Luchian spune că el este unul dintre cei mai buni agricultori din zonă, aceasta pentru că altoiește și crește de mult timp butași de vie și copăcei de nuc.

    altoirea vitei de vieDupă cum ne povestește și Nicolae Matei, altoirea butașilor de vie este ocupația sa de bază și o practică mai bine de trei decenii. Această activitate constă în combinarea diferitor sorturi de viță de vie pentru a obține un produs mai bun. Astfel, de-a lungul timpului, gospodarul a altoit sorturi destinate pentru producerea vinului, albe sau negre, timpurii sau târzii, cu sau fără semințe, dar și soiuri de colecție. Potrivit agricultorului, producția obținută este realizată în sectorul privat.

    „Vin oameni din sat și solicită câte 2-3 butași ca să-i sădească pe lângă casă. Atunci când cresc, aceștia înfrumusețează curtea. Prețurile variază între 15 lei pentru majoritatea sorturilor și 25 de lei pentru cele de colecție”, subliniază agricultorul.

    Altoiește și crește copăcei de nuc

    Acum cinci ani, agricultorul a început să altoiască și să crească copăcei de nuc. Bărbatul a înțeles că solicitările față de această producție vor crește și după cum recunoaște el acum, nu a dat greș.

    „Anual avem foarte multe comenzi, de aceea altoim și creștem între 6 și 7 mii de copăcei. Când aceștia ajung la un metru înălțime, îi vindem cu 100 de lei moldovenești bucata. Un nuc altoit crește mai repede ca unul obișnuit și de regulă rodește după doar patru ani de când a fost sădit”, mai explică Matei.

    Pentru prelucrarea pământului, gospodarul are și propriul său tractor pe care l-a cumpărat cu ajutorul subvențiilor.

    „Albinele și iepurii sunt hobby-urile soției, iar vinul este plăcerea mea”

    În grădina din fața casei lui Nicolae Matei se află și câțiva stupi de albine, de la care spune bărbatul, extrage peste 100 de kg de miere anual. „De albine mai mult are grijă soția mea. Chiar dacă nu avem mulți stupi, oricum producția pe care o obținem ne ajunge și nu suntem nevoiți să cumpărăm miere de la piață. De aceea, le recomand tuturor să-și deschidă o mică afacere”, subliniază încrezut vorniceanul.

    În curtea sa, omul are și mulți iepuri, iar în coteț crește și zeci de păsări. Potrivit lui, soția sa iubește iepurii pentru că sunt liniștiți. Ei cresc mai multe specii, iar carnea nu o comercializează, ci o lasă pentru consum copiilor și rudelor. Datorită păsărilor pe care le crește în gospodărie, Nicolae Matei spune că nu are nevoie să-și cumpere carne de la piață.

    Ca orice gospodar, omul le-a prezentat jurnaliștilor și beciul unde păstrează cele 1.500 de litri de vin, zeci de conserve, multe legume și fructe. Din entuziasmul cu care le-a vorbit, reporterii de la Timpul au înțeles că-i place foarte mult să producă vin curat, cu care ulterior îi servește pe cei apropiați.

    Anual, Nicolae Matei altoiește între 30 și 40 de mii de butași de viță-de-vie, dar pe piață ajung doar 10-15 mii, aceasta pentru că mulți nu sunt compatibili și se usucă. Aproape jumătate din banii câștigați sunt reinvestiți.

    Sursa: Timpul.md


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației