• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se redeschide Fabrica de Zahăr Bod! Prima întâlnire pentru noile contracte cu fermierii!

    Angelica Lefter -

    Vești extraordinare pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr! Fabrica de Zahăr din localitatea brașoveană Bod se va redeschide, iar investiția va fi de peste 1 milion de euro. Aproximativ 200 de locuri de muncă vor fi create pentru oamenii din zonă.

    Redeschiderea fabricii de zahăr din județul Brașov înseamnă o gură de oxigen pentru locuitorii din zonă prin posturile care vor deveni vacante, 20 dintre ele fiind ocupate deja, dar și pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, care vor putea acum să-și vândă producția, mulți dintre ei fiind afectați de închiderea Fabricii de Zahăr de la Luduș, din județul Mureș.

    80 de fermieri vor avea contracte pentru început cu Fabrica de zahăr Bod

    Fabrica de Zahăr Bod a fost cumpărată anul trecut de SC Best Achiziţii SRL, iar noul proprietar a anunțat că va fi repornită. Fabrica a fost închisă în 2018, sub conducerea lui Dan Tartagă, declarată în faliment după alți 7 ani în care a fost în insolvență.

    Directorul general al Best Achiziții, Mihaela Neagu, a declarat pentru Ziarul Financiar că peste 80 de fermieri, cultivatori de sfeclă de zahăr, vor avea contracte cu fabrica, pentru început.

    ”Am cumpărat 60% din tot ce a însemnat fabrica de zahăr Bod – terenuri, locuinţe pentru angajaţi, dispensar – şi urmează să închidem procesul, cumpărând tot ce va scoate lichidatorul la vânzare. Astăzi (26 ianuarie – n.red.) ne-am întâlnit cu 80 de fermieri, cultivatori de sfeclă, pentru a discuta contractele pentru anul agricol curent”, a menționat Mihaela Neagu, director general al Best Achiziţii.

    Mihaela Neagu, director general al Best Achiziţii (foto: bzb.ro)

    Potrivit acesteia fabrica a fost cumpărată cu scopul de a o redeschide, mai ales că a apărut oportunitatea de a intra pe o piaţă cu un singur jucător, Agrana, în urma închiderii fabricii de zahăr de la Luduş de către Tereos.

    ”Am făcut o evaluare cu specialişti şi ne va costa peste 1 milion de euro. O să mergem să discutăm cu ministrul Agriculturii despre un posibil ajutor de stat şi luăm în calcul şi accesarea fondurilor europene, pentru că, pe lângă costurile cu retehnologizarea, o să avem costuri mari şi cu producţia şi salariile, angajând circa 200 de persoane, din care 20 am angajat deja. Majoritatea sunt din Bod, foşti angajaţi care au vrut să se reîntoarcă“, a declarat Mihaela Neagu.

    Fabrica ar putea să proceseze 200.000 de tone de sfeclă de zahăr

    Antreprenoarea mai spune că în primul an fabrica va funcţiona la capacitatea dată de numărul de contracte cu producătorii de sfeclă, producţia variind în funcţie de suprafaţa cultivată de aceştia.

    Conform spuselor sale, vor fi prelucrate aproximativ 200.000 de tone de sfeclă de zahăr în fabrică, ce pot fi recoltate de pe o suprafaţă de 4.000 de hectare şi din care ar rezulta o producţie de 28.000 de tone de zahăr aferentă anului 2022.

    ”Asta e ceea ce putem face real în acest an şi ar însemna 25% din ceea ce ar avea nevoie România. Ulterior, o să mai investim în tehnologii şi vom creşte producţia. (…) Pe termen mediu şi lung poate redeveni un business de succes. Sperăm să mai crească preţul zahărului, pentru că cel din sfeclă de zahăr este net superior celui din trestie de zahăr, care vine din import ieftin“, a adăugat Mihaela Neagu.

    România a avut 35 de fabrici de zahăr, acum au rămas doar 2

    Înainte de 1990, România deținea 35 de fabrici de zahăr, acum au rămas doar 2 funcționale, iar cea de la Bod este a patra ca vechime din țară.

    Astfel, Grupul austriac Agrana, producătorul brandurilor Mărgăritar şi Coroniţa, rămâne singurul jucător de pe piaţă, cu două fabrici în România, după ce anul acesta, grupul francez Tereos, care deţinea o fabrică de zahăr în oraşul Luduș, din județul Mureş, a anunţat că o va închide, invocând efectele negative aduse de liberalizarea pieţei şi eliminarea cotelor de zahăr.

    La momentul actual, România importă anual zahăr şi produse zaharoase în valoare de 270 de milioane de euro, conform datelor de la INS aferente anului 2020, similare cu cele din 2019.

    Producţia de zahăr din sfeclă de zahăr a fost de 114.500 de tone în 2020, în scădere cu 17,5% faţă de anul precedent. România a mai realizat circa 130.000 de tone de zahăr rafinat din zahăr brut din import, mai arată datele de la INS. Preţul unui kilogram de zahăr, în retauil, variază între 2 şi 4 lei.

    Best Achiziţii – 857 de contracte cu statul

    Best Achiziţii, cu cod CAEN de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, este deţinută de Mihai Vlad Alexandru Cristescu (27 ani), arată datele confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.

    Pe platforma de achiziţii publice SICAP se arată că perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2022 a făcut 857 de contracte cu statul, în valoare de 6,78 milioane de lei, potrivit bzb.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!