• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: Cuantumul subvenţiilor APIA va fi stabilit pe UVM (Unitate Vită Mare). Paritate ovine-bovine!

    Roxana Dobre -

    Schimbare majoră pentru plata subvențiilor din zootehnie, anunțată de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Plata subvențiilor pentru animale ar urma să se facă în funcție de numărul de UVM (Unitate Vită Mare) eligibile la plată, fiind în discuție o paritate între speciile ovine/caprine și bovine/bubaline.

    ”Cuantumul, așa cum am decis, de acum se va stabili pe UVM (Unitate Vită Mare n.r). Trebuie să facem echivalarea UVM cu oaie. Sunt niște plafoane în SCZ care sunt aplicabile și nu le poți depăși”, a spus ministrul Agriculturii în cadrul emisiunii ”Viața Satului” (TVR 1).

    Plata pe UVM nu a fost discutată la consultările pe PNS

    Discuția despre împărțirea plafoanelor de la sprijin cuplat în funcție de UVM apare în spațiul public pentru prima dată. Aceasta nu a existat în cadrul oficial al consultărilor cu fermierii, nici în fișele transmise formelor asociative. Cum ministrul a spus în mai multe rânduri că toate propunerile pe care le înaintează vin din partea unor organizații, este de văzut a cui este ”paternitatea” ideii plății cu UVM și cine o susține.

    Cum Ministerul Agriculturii nu a făcut publică nicio fișă, nicio propunere oficială despre plata subvențiilor în UVM, declarația ministrului Adrian Chesnoiu lasă discuția deschisă speculațiilor și informațiilor pe surse.

    Ideea plății subvențiilor APIA în funcție de UVM circulă în discuțiile din birourile din cadrul Ministerului Agriculturii de ceva săptămâni. Neavând până acum niciun ”fir” oficial, am decis să nu prezentăm informații doar pe baza unor surse, oricât de multe și de credibile ar fi acestea. Declarația ministrului de duminică oficializează, însă, discuția despre plata pe UVM, așa că vă prezentăm ce am aflat mai multe despre acest subiect.

    Bovinele ar avea de pierdut, ovinele ar ieși în câștig

    Plata subvențiilor în UVM înseamnă că se vor unifica plafoanele financiare de la toate speciile și suma totală ar urma să se împartă la numărul de UVM-uri. Acest lucru obligă autoritățile să stabilească o paritate între cele două mari grupe de specii ovine-caprine și bovine-bubaline. Conform surselor noastre, s-ar putea avea în vedere o paritate de 10 ovine la o bovină, dar acest raport nu este oficial. Acest raport îi va favoriza pe crescătorii de ovine și de caprine, dar îi va nemulțumi pe cei de bovine. Astfel, conform unor calcule efectuate de specialiști în zootehnie, la cum arătau sumele alocate ultima dată, cuantumul pentru SCZ bovine lapte ar urma să scadă de la 369 de euro la 233 euro/cap de vită mare. Pentru oieri, acest lucru ar însemna o plată de 23,3 euro/cap de ovine, la paritatea de 10 ovine la o bovină.

    Cum consultările oficile pentru PNS s-au încheiat joia trecută, conform anunțului oficial al ministrului Chesnoiu, rămâne de văzut cum va fi oficializată procedura de plată a subvențiilor pe UVM. Este foarte probabil ca crescătorii să afle mecanismul de plată din conținutul draftului de PNS care ar urma să fie făcut public săptămâna aceasta pentru a sta în dezbatere timp de 10 zile, înainte ca documentul final să fie transmis Comisiei Europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție