Dan Motreanu, eurodeputat – semnal din PE: ”Pierdere anuală de producție agricolă de 1,25 miliarde euro din cauza solurilor degradate și erodate!”
Roxana Dobre -Strategie pentru menținerea ”sănătoasă” a solurilor pe care se face agricultură. Dan Motreanu, eurodeputat român anunță pe pagina sa de socializare că marți – 8 februarie a participat la ședința Comisiei pentru Agricultură a Parlamentului European, în cadrul căreia s-a dezbătut cu oficiali ai Comisiei Europene viziunea asupra solurilor în Uniunea Europeană.
”Solul este o resursă neregenerabilă, a cărui degradare și poluare reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății și bunăstării noastre. Două treimi din solurile UE sunt degradate și erodate, ceea ce duce la o pierdere anuală de producție agricolă de 1.25 miliarde euro. Deși avem legislație pentru protecția apei și a aerului, ea lipsește în domeniul solului, adevărat capital al fermierilor și silvicultorilor. Prin urmare, Comisia Europeană a elaborat o nouă Strategie pentru Soluri în noiembrie 2021 și urmează să propună o legislație specifică în 2023. Acțiunea Comisiei a fost întreprinsă după adoptarea, în aprilie, cu o majoritate covârșitoare a rezoluției inițiate de Comisia pentru Mediu, al cărui vice-președinte sunt, cu privire la protecția solului și gestionarea durabilă a acestuia”, a informat oficialul european pe pagina sa.
Acesta a reamintit că strategia pentru Soluri până în 2030 este un pilon esențial al Pactului Verde, care urmărește să avem soluri sănătoase până în 2050 și propune acțiuni și măsuri bazate pe dovezi științifice. Obiectivele Strategiei sunt sistemele alimentare durabile, biodiversitatea și un mediu sănătos și rezilient.
”Propunerea legislativă pentru 2023 va prinde contur după o evaluare de impact amănunțită, va respecta principiul subsidiarității și va fi dezvoltată în strânsă cooperare cu statele membre, experți și părți interesate. De asemenea, Planurile strategice naționale ale Politicii Agricole Comune (PAC) vor încuraja activități durabile ce îmbunătățesc fertilitatea solurilor și previn degradarea acestora. Finanțarea PAC, practicile de cultivare ale carbonului, dar și inițiative de tipul “testează-ți solul gratuit”, oferă stimulente valoroase gestionarilor de terenuri”, a conchis europarlamentarul român.