• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege importantă pentru fermieri, votată de deputații din Comisia de agricultură din Camera Deputaților!

    Roxana Dobre -

    Lege importantă pentru fermieri, votată de deputații din Comisia de agricultură din Camera Deputaților. Parlamentarii membri în Comisia pentru agricultură au votat marți – 8 februarie, pe amendamente, proiectul de lege privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, document care transpune în legislaţia naţională o Directivă UE din 2019 privind practicile comerciale neloiale.

    ”Raportul a fost votat cu majoritate de voturi și patru abțineri. Am reușit după un an de zile de dezbateri cu colegii din comisiile parlamentare, din Camera Deputaților și Senat, împreună cu asociațiile și organizațiile de profil să ajungem la un echilibru comercial între furnizor și cumpărător. Ne bucurăm că am reușit să adoptăm astăzi PL-x 178/2021 care transpune directiva UE privind practicile comerciale neloiale”, a declarat Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Florin Barbu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, după încheierea votului.

    Conform acestuia, PLx 178/2021 va ajunge săptămâna viitoare în plenul reunit pentru votul final din Parlamentul urmându-și ulterior traseul legislativ spre promulgarea legii de către președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

    Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii: ”Este o lege majoră pentru comerțul cu produse agro-alimentare!”

    Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a intrat în direct la ședința Comisiei pentru agricultură și a transmis un mesaj de felicitare pentru deputații, senatorii dar și mediul asociativ sau cel de afaceri care au lucrat mai mult de un an la transpunerea legislației europene pentru practici neloiale în cea națională.

    ”Este o lege care are o importanță majoră pentru ceea ce se întâmplă în comerțul cu produse agro-alimentare pe viitor. Drumul nostru nu se termină aici, și cred că toți colegii, și am urmărit cu mare atenție toate dezbaterile de când ați preluat dvs conducerea Comisiei. Toți colegii cred că au fost de acord că trebuie să continuăm dialogul pentru armonizarea actelor normative subsecvente, inclusiv Legea 321. Ne așteaptă multă treabă și pe viitor mai ales că trebuie să punem în aplicare și mecanismele de implementare ale legii astfel încât să își producă efectele și producătorul român să intre într-o competiție reală în piața cu produse agro-alimentare și să se reechilibreze balanța de negociere între retail și producător. Am toată încrederea că ceea ce am lucrat împreună, cu tot colectivul Comisiei, atât pe mandatul cât am fost eu președinte, cât și în prezent, este util fermierilor și producătorilor români iar fiecare coleg de al nostru deputat din Comisia pentru Agricultură și-a adus aportul. Vă mulțumesc pentru implicare și sper să ducem la vot final și spre promulgare legea pe care astăzi ați votat-o și căreia i-am dat o formă de adoptare”, a spus ministrul Chesnoiu.

    Documentul a primit astăzi votul deputaților după ce săptămâna trecută textul a fost dezbătut în cadrul unei întâlniri  care a durat mai bine de cinci ore și la care au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Consiliului Concurenței. Asociația Forța Fermierilor a participat la toate dezbaterile organizate la Comisia de Agricultură, având mai multe propuneri de amendare a proiectului, propuneri ce s-au regăsit în forma adoptată de deputații Comisiei.

    Prin proiectul legislativ se reglementează relațiile comerciale dintre furnizori (producători agricoli, procesatori) și cumpărători, în lanțul de aprovizionare cu privire la:

    -plata corespunzătoare și la timp a producției agricole și produselor alimentare;
    -instituționalizarea sistemelor de contracte și respectarea lor;
    -eliminare practicilor comerciale și a produselor falsificate și substituite.

    Proiectul urmează să treacă și de votul din partea Parlamentului și să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial