Calcul cuantum ANT vegetal. Plata APIA la hectar ar putea fi în jur de 12 euro/ha!
agrointeligenta.ro -Suma plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în contul Ajutorului Național Tranzitoriu pentru culturi amplasate în teren arabil. Un cuantum total propus de Ministerul Agriculturii în cadrul unui proiect de hotărâre de guvern se va împărți la numărul total de hectare eligibile pentru a se stabili plata finală per hectar.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a realizat un calcul privind variantele de suprafețe elibile pentru plata ANT 1.
Plafonul sau cuantumul total alocat ANT 1 pentru suprafețele declarate la plată pe cererile din 2021 este, conform proiectului de HG, 85.301.500 de euro, echivalentul sumei de 422.029.171 lei, pentru culturile amplasate pe teren arabil.
Dacă avem în vedere suprafața totală solicitată la plată în anul de cerere 2021, aceasta este e 9.941.867,01 ha. Această suprafață maximală – și imposibil de atins pentru că o parte din terenuri devin neeligibile în urma controalelor, ar face ca plata ANT 1 vegetal să coboare la 8,58 de euro/ha.
Cu suprafața eligibilă de anul trecut, ANT 1 vegetal ajunge la 12 euro/ha
Cel mai realist este să facem o simulare pe suprafața eligibilă la plată în campania anterioară de plată de la APIA. Este puțin probabil ca suprafața eligibilă se sufere modificări majore, așa că aproximarea ar fi mai apropiată.
În campania APIA 2020, s-a achitat ANT 1 pentru o suprafață de 7.103.751,85 de hectare. Având în vedere plafonul alocat acum, de 85,3 milioane de euro, cuantumul aproximativ ar fi de 12 euro la hectar. Dublu față de cât au încasat fermierii anul trecut pentru ANT 1, când plata a fost de 5,9866 euro/ha.
APIA va calcula suma oficială pe hectar
De precizat că acestea sunt doar calcule aproximative, nu reprezintă sume oficiale. Singura sumă oficială este cea a cunatumului total 85.301.500 de euro alocat de MADR, conform proiectului de HG, pentru plata ANT 1 pentru culturile amplasate pe teren arabil. Cuantumul per hectar al ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal se calculează de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor la suprafeţele eligibile corespunzătoare.
Culturile amplasate pe teren arabil care pot încasa plățile ANT 1 sunt:
a) cereale pentru boabe, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez;
b) leguminoase pentru boabe, de exemplu, dar rară a se limita la acestea: mazăre, fasole;
c) rădăcinoase, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere;
d) plante industriale, din care: plante textile: în pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase: floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale, de exemplu: tutun, plante medicinale şi aromatice;
e) legume, de exemplu, dar rară a se limita la acestea: tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni;
f) furaje verzi în teren arabil, de exemplu, dar fără a se limita la acestea: furaje verzi anuale, furaje verzi perene, de exemplu lucernă, trifoi;
g) căpşuni;
h) loturi semincere;
i) culturi amplasate pe teren arabil în sere şi solarii, alte culturi pe teren arabil necuprinse la lit. a)- h)