Greierele de casă – a treia insectă autorizată de Comisia Europeană ca aliment!
Angelica Lefter -O nouă insectă autorizată ca ingredient alimentar, după viermele galben și lăcusta călătoare! Comisia Europeană a autorizat, joi – 10 februarie, promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană,
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, acesta ar reprezenta a treia insectă care a fost aprobată pentru consum, după ce în luna iulie a anului trecut a primit aviz viermele galben uscat şi în luna noiembrie lăcusta călătoare.
În informarea preluată de agerpres.ro se arată că în cazul greierelui de casă, autorizația de consum este valabilă atât sub formă congelată, uscată sau pudră.
Decizia ca greierele de casă să devină apt pentru consum la scară largă, autorizat de Comisia Europenană, a fost susţinută de statele membre în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunțită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
Aceasta a concluzionat că un consum al insectei este sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea. Produsele care conţin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător şi să menționeze posibilele reacţii alergice.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit în ultimii ani că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoasă, cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale.
Mai mult, milioane de oameni din întreaga lume includ insectele în dieta zilnică, iar în contextul strategiei ”De la fermă la furculiță”, insectele au fost identificate ca surse de proteine care pot facilita tranziția către un sistem alimentar sustenabil.