• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Familia Bratu, care lucrează 2.000 ha și deține Crama Bratu, s-a alăturat Asociației Forța Fermierilor

    Daniel Befu -

    Asociația Forța Fermierilor și-a întărit rândurile cu un nou membru. E vorba de Prestatorul SRL din județul Galați, societate care are o tradiție de 3 generații în agricultură, ce își desfășoară activitatea atât în cultura mare, unde lucrează în jur de 2.000 ha, cât și în viticultură, unde deține o plantație de 45 ha, în vinificație, printr-o cramă de 900.000 l realizată de familia Bratu în urma unei investiții de 2 milioane de euro din fonduri europene și resurse proprii.

    Decizia Prestatorul SRL de a deveni membru al Asociației Forța Fermierilor este explicată de Cosmina Bratu, directorul de marketing al Cramei Bratu: ”Prin recomandare am intrat în Forța Fermierilor. Cineva apropiat, în care avem încredere, ne-a explicat că este o asociație care într-adevăr vine cu un ajutor și nu vine doar cu vorbe multe. Adică vine și cu fapte”.

    Ca membru în mai dinamică structură asociativă de profil din România, Cosmina Bratu speră totodată să beneficieze și de know-how-ul adus atât de networking, cât și de mecanismele de consiliere și asistență puse la punct de Asociația Forța Fermierilor pentru membrii săi.

    ”Fiind la început de drum, ne-am înscris în Asociația Forța Fermierilor și fiindcă avem nevoie de sprijin și consultanță pentru a avea o mai bună cunoaștere a oportunităților și pentru a beneficia de consiliere în accesarea fondurilor europene, de a avea mai multă forță în treaba asta. Suntem la început de drum pe partea de cramă și orice ajutor e binevenit. Ne așteptăm la o colaborare frumoasă și interesantă, productivă, care să vină cu niște rezultate foarte drăguțe și atunci când avem o problemă, chiar să găsim un sprijin și un ajutor”, detaliază managerul de marketing al Cramei Bratu.

    Istoria companiei gălățene este una cu ușor iz de poveste, așa cum, de altfel, îi șade vine unui producător de vin dornic de afirmare prin calitate, care vrea să-și găsească o poziționare cât mai bună în piață. ”Prestatorul SRL are ca domenii principale de activitate agricultura și viticultura. Totul a pornit de la bunicul meu, Ioniță Bratu, care a întemeiat afacerea agricolă a familiei noastre. Bunicul a fost un foarte priceput și bine-cunoscut viticultor din zona Galațiului, care a câștigat mai multe premii de-a lungul vieții. După Revoluție a început aventura lui privată în viticultură și cultura mare și, trecând prin mâna a trei generații succesive, s-a ajuns la stadiul în care arată afacerea azi. În sufletul copiilor lui a rămas o oarecare ambiție de a duce mai departe tot ce au învățat de la el și astfel am ajuns să îi îndeplinim visul întemeind o cramă. În prezent în Prestatorul SRL sunt asociați 3 frați, fii lui Ioniță Bratu. De asemenea, în crama de vinificație, coordonator pe partea de tehnologie este un nepot de-al său, iar de marketing și de management eu, care sunt nepoata dânsului. Deși sunt farmacistă de profesie, în cramă m-am implicat din ambiție și din pasiune și totodată pentru a-mi ajuta familia. Inițial nu credeam c-o să-mi placă atât de mult, însă toată partea legată de vin a devenit o pasiune, pe care încerc să o dezvolt din ce în ce mai mult”, prezintă pe scurt istoria afacerii de familie.

    Cosmina Bratu are doar 25 de ani, însă a crescut interacționând cu ferma fondată de bunicul ei, așa că se consideră ”cu vechime” în activitate. Și are și dovezi concrete, care să-i ateste acest drept. ”Obiceiul nostru era ca toamna, toată familia să mergem la cules la vie. Pe lângă alții, desigur. Nu conta ce vârstă ai, cum ești, mergeam cu toții împreună la cules la vie. Chiar sunt niște amintiri foarte vii de acolo, că mereu era cu veselie și cu râsete. Era super. În cadrul grupului, eram destui copii. Noi aveam niște cuțitașe, așa, micuțe, pentru a tăia și aveam și coșulețe mai mici. Noi eram echipa copiilor. Îmi amintesc și acum imaginea și mirosul strugurilor din copilărie. Viile noastre sunt pe niște mici dealuri din zona Galațiului, în apropierea unei mici păduri aflată mai în vale. Imediat după acele dealuri micuțe urmează multă zonă de câmpie. Îmi amintesc că apusul de soare, care ne prindea încă culegând, venea cu niște imagini splendide, pentru că de obicei toamna, când era culesul la vie, cerul fiind senin, la asfințit se crea un joc de culori fantastic, care se oglindea inclusiv în bobițele de struguri. Rețin cenușiul arămiu de Muscat Ottonel, soi care era plantat în mai multe zone din podgorie. Din când în când mai apărea și o albinuță care-și făcea de treabă cu strugurii noștri și totul făcea un tablou senzațional, de care-mi amintesc cu dor. Când mă gândesc la culesurile din copilărie, simt ca și când aș fi atunci dulceața aromată a acelor struguri, acel ceva aromat, vanilat”, ne convinge fără drept de apel că deține vechimea necesară în viticultură.

    Principalele soiuri de vin plantate de Crama Bratu sunt pe alb Muscat Ottonel, Riesling Italian, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, iar pe roșu Fetească Regală și Merlot. Ca pondere, soiurile de struguri pentru vinuri albe și cele pentru vinuri roșii ocupă fiecare 50% din suprafața podgoriei. În prezent Crama Bratu achiziționează și struguri din soiuri pe care nu le produce, pentru diversificarea paletei de vinuri cu sortimente precum Chardonnay sau Pinot Gris. Desfacerea vinurilor și-o asigură atât prin magazinul propriu din Galați, cât și printr-o rețea de colaborări cu magazine din Galați, Brăila, București, Brașov și Constanța. În viitor societatea vrea să își crească numărul de puncte de vânzare și totodată să își extindă cu 25% suprafața cultivată cu vie. Pe partea de cultură mare, Prestatorul SRL lucrează în jur de 2000 ha, aflate atât în proprietate cât și arendate, pe o rază de circa 20 km în jurul Galațiului, suprafețele arabile fiind amplasate în Tulucești, Smârdan, Vânători și Frumușița.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!