• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața cerealelor – sub presiune. Ce se întâmplă cu prețul grâului și porumbului!

    Angelica Lefter -

    Piața produselor agricole suferă transformări în urma instabilităților create pe plan extern!

    Cotaţiile la grâu şi porumb au înregistrat oscilaţii semnificative în ultima lună pe fondul crizei din Ucraina, o regiune cheie pentru piaţa cerealelor, potrivit agerpres.ro care citează AFP.

    Pe piața produselor agricole s-au înregistrat schimbări radicale, deși în mod normal este mai puţin volatilă decât bursa sau petrolul, spun analiștii.

    ”Este o piaţă care nu cunoaşte nuanţele: fie e război şi atunci creşte, fie e pace şi atunci scade”, a observat Gautier Le Molgat, analist la firma franceză de consultanţă Agritel.

    Evoluţiile din jurul crizei ucrainene au dat peste cap de trei ori piaţa cerealelor în decursul a 24 de ore, un impact semnificativ având când declaraţiile optimiste de luni – 14 februarie, ale ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov sau anunţul mutării ambasadei SUA din Ucraina, când anunțul de marți – 15 februarie, de retragere a unei părţi din trupele ruseşti de la frontieră.

    Cea mai importantă miză este pentru grâu deoarece, potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii (USDA), Rusia ar urma să rămână primul exportator mondial şi Ucraina pe locul al patrulea. Cele două ţări, împreună, asigură aproape o treime din schimburile mondiale (32%).

    În ceea ce priveşte porumbul, Ucraina ocupă acum locul al patrulea în topul exportatorilor şi este responsabilă pentru aproximativ 22%.

    Până în prezent, manevrele armatei ruse nu au avut niciun efect asupra exporturilor ruseşti sau ucrainene, însă există numeroase riscuri, spune analistul Gautier Le Molgat.

    ”Dacă vom rămâne într-un conflict îngheţat, volatilitatea va persista iar cele două ţări care vor avea de pierdut vor fi Rusia şi Ucraina. Monedele lor se vor deprecia şi puţini operatori îşi vor asuma riscul de a cumpăra de pe o piaţă fără a avea garanţia livrării”, mai spune Gautier Le Molgat.

    La rândul său, Alan Suderman, economist la platforma StoneX, a menționat că instabilitatea afectează și relațiile comerciale.

    ”Am văzut deja clienţi care au renunţat să mai cumpere ulei de floarea soarelui din Ucraina pentru că aveau întrebări dacă va fi livrat în caz de conflict cu Rusia”, a explicat Alan Suderman, economist la platforma StoneX.

    De menționat că Ucraina este primul exportator mondial de ulei de floarea soarelui.

    Jon Scheve, de la firma de brokeraj Superior Feed, este de părere că ”cu timpul, ar putea fi acceptat ca un risc permanent”.

    Potrivit brokerului, peste câteva luni, fără evoluţii majore, cotaţiile ar putea să nu mai includă o primă legată de o posibilă invazie a Ucrainei. Acesta a opinat că exporturile de cereale din Ucraina şi Rusia încetinesc în mod tradiţional în luna martie, ”deci ar putea să nu mai fie o problemă”.

    Cu toate acestea, analiştii au în vedere şi scenariul pesimist.

    ”Dacă vom avea cu adevărat un conflict. Dacă ruşii vor bloca portul Odesa, Ucraina va avea dificultăţi în a exporta. Într-o astfel de situaţie, ne putem imagina că vor fi sancţiuni economice. De asemenea, SUA ar putea decide să interzică comerţul cu grâu rusesc în dolari”, a adăugat Gautier Le Molgat.

    Pe lângă Ucraina şi Rusia, ţările cele mai afectate într-o astfel de situaţie ar fi în primul rând clienţii lor: Egiptul, Turcia, Indonezia sau Marocul.

    Aceste țări vor fi constrânse să găsească grâu în altă parte, însă la prețuri mai mari. Uniunea Europeană, SUA sau Australia, ceilalţi mari actori de pe piaţa cerealelor, ar fi principalii beneficiari ai acestei situaţii.

    Investitorii sunt atraşi de incertitudinea şi volatilitatea excepţională înregistrată în prezent de pieţele de produse agricole. Astfel, la începutul acestei luni, proporţia investitorilor care au pariat pe scăderea preţului grâului a atins un nivel fără precedent în ultimele 18 luni.

    În ultimele zile, firma Teucrium, care gestionează fonduri indexate pe pieţele agricole, a înregistrat intrări de fonduri din partea investitorilor interesaţi de creşterea cotaţiilor la grâu, a explicat directorul firmei, Jake Hanley.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!