• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din zonele defavorizate: ”Subvenția scade de la 97 la 40 euro/ha. Ne-am trezit cu sumele direct în draftul PNS!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii care fac agricultură în zonele defavorizate au primit o veste proastă chiar când Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat pe site-ul propriul proiectul de draft al Planului Național Strategic (PNS), document care conține plafoanele, cuantumurile, schemele și condițiile pentru subvențiile care se vor plăti în intervalul 2023-2027. Subvenția dedicată pentru aceste zone unde agricultura se face în condiții mai grele scade din 2023, iar schimbare nu a fost menționată în consultările cu fermierii!

    Dumitru Grigorean, cunoscut crescător de animale din localitatea suceveană Pojorâta ne-a sesizat că în cazul subvenției pentru Zona Montană Defavorizată, schemă care în acest an are un cuantum de 97 euro/ha, subvenția scade din 2023 la 40 de euro/ha.

    ”Având în vedere și degresivitatea scăderea medie este de circa 70 la sută din calculele noastre făcute la ”cald”. Este interesant cum s-au făcut aceste reduceri peste noapte, fără dezbateri și fără a informa fermierii despre această intenție”, a punctat fermierul care este și președinte al Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR).

    Fermierul mai spune că mai grav este că nimeni nu a văzut sau auzit de aceste modificări până când agricultorii au descoperit negru pe alb trecute direct cuantumurile în draftul de PNS. ”Este o lovitură grea pentru fermierii care utilizează 33 la sută din suprafața agricolă a țării. Pe lângă urși, lupi și alte jivine de care trebuie să ne apărăm constant, cel mai mare dușman al fermierilor din zona montană a devenit…MADR”, ne-a mai transmis printr-un mesaj Dumitru Grigorean.

    Conform datelor menționate în draftul de PNS, zona montană este acoperită de un număr total de 658 localități, totalizând o suprafață agricolă de 1.829.487 ha (date APIA 2021).

    Cuantumuri din 2023 pentru fermierii din zona montană

    Conform draftului de PNS, pentru zona montană nivelul plăţii compensatorii urmează să fie de maxim 40 euro/ha/an. Cu scopul asigurării resurselor financiare necesare pentru implementarea intervenției ANC-ZM, începând cu anul 2023, pentru suprafețele care depășesc 50 ha se vor aplica intervalele de degresivitate: 50,01-100, 100,01 – 300 ha și peste 300 ha.

    Pentru aceste intervale de mărime a suprafețelor, baza de calcul pentru aplicarea degresivității este reprezentată de valoarea de 91 euro/ha/an.

    În cazul fermelor cu suprafețe agricole mai mari de 50 ha (prag de la care începe aplicarea degresivității), valoarea plății scade pentru acele suprafețe agricole care depășesc această valoare:

    În 2022, adică în prezent, conform datelor APIA, cuantumurile pentru aceeași măsură sunt:

    Ce este subvenția pentru zonele montane și cine beneficiază de ea

    Intervenția Zone cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice – Zona Montană (ANC ZM) este un instrument prin care se sprijină (compensează fermierii) financiar utilizarea terenurilor agricole situate în zone unde producția agricolă este afectată de condițiile climatice și de relief din cauza caracteristicilor de altitudine și pantă din zonele montane (art. 32 (2) al Regulamentului (UE) 1305/2013), fiind constituită din suma suprafețelor unităților administrativ-teritoriale (LAU 2) desemnate conform criteriilor de mai jos:

    Desemnarea Zonei Montane a fost realizată la nivel LAU2 (fost NUTS5), reprezentat de cele 3.181 unități administrativ-teritoriale de pe întreg teritoriul României (comune, orașe şi municipii conform SIRUTA – INS decembrie 2013), organizate în conformitate cu prevederile Legii 2/1968 cu modificările și completările ulterioare.

    Desemnarea Zonei Montane (ANC ZM), nu a suferit modificări în perioada 2014-2022 comparativ cu perioada de programare 2007-2013, fiind realizată pe baza criteriilor menționate mai sus. Astfel, aria de aplicabilitate va fi identica și din anul 2023, fiind prezentată în următoarea figură:


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat