• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție APIA pentru gospodăria țărănească: plată de 120 euro/hectar!

    Roxana Dobre -

    Micii fermieri vor primi o subvenție specială din 2023 printr-o eco-schemă care include Gospodăria Țărănească pe lista beneficiarilor eligibile la plățile efectuate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Conform draftului pentru Planul Național Strategic (PNS), cuantumul estimat de minister este de la 105 euro/ha la 120 euro/ha, în funcție de numărul de hectare pentru care se va aplica schema anuanlă.

    Eco-schema Gospodăria Țărănească se adresează fermelor de mici dimensiuni (denumita generic Gospodărie Tradițională), majoritare în cadrul fermelor înscrise în Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS). Eco-schema contribuie la asigurarea unei baze furajere, capabilă să eficientizeze consumul nutrițional și să garanteze hrană calitativă pentru animale și constituie o contribuție la reducerea importurilor de furaje care conțin substanță vegetală bogată OMG, având un aport considerabil și pentru protecția resurselor naturale, sol, apă și aer.

    În acest context, prin eco-schemă se va sprijini și cultivarea suprafețelor cu cel puțin 10% plante proteaginoase. Totodată cultivarea acestor specii bogate în proteină, contracarează efectul schimbărilor climatice asupra agriculturii,  îmbunătățesc ciclul durabil al azotului, a materiei organice a solului, a biodiversității, precum și atenuarea schimbărilor climatice prin sechestrarea carbonului, fiind o excelente plante premergătoare. Prin aportul de azot adus în sol se va reduce consumul de îngrășăminte chimice.

    Cine beneficiază de eco-schema pentru gospodăria țărănească

    Beneficiază de subvenție agricultorii care se încadrează în categoria fermierilor activi (conform definiției naționale) în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC). Aceștia trebuie să fie și beneficiari ai sprijinului de bază pentru venit în scopul sustenabilității – BISS. Detalii despre schemă aici: Draft PNS: Plată minimă de 90 euro/ha pentru terenul arabil și de 30 euro/ha pentru pășuni fără animale!

    Care este suprafața eligibilă 

    Eco-schema se aplică pe toate suprafețele de culturi în teren arabil, pe hectar. Totodată sunt eligibile suprafețele de teren necultivat (lăsat pârloagă) pe o perioada de maxim un an, întreținute în bune condiții agricole.

    Eco-chema se adresează exclusiv exploatațiilor agricole care utilizează suprafețe de teren arabil cuprinse în intervalul de suprafață de 1 – 10 ha și care dețin animale din speciile: bovine, bubaline, ovine și caprine, suine, ecvidee înscrise în Baza Națională de Date a ANSVSA și ANZ, după caz.

    Condiții pentru fermieri

    Fermierii trebuie să se angajeze să respecte condițiile specifice eco-schemei și să dețină o exploatație de cel mult 10 ha teren arabil, cu parcele de minim 0,3 ha. În plus, crescătorii de animale se angajează sa asigure cultivarea suprafețelor cu cel puțin 10% plante proteaginoase care sa asigure furajarea efectivelor cu proteină vegetală autohtonă, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, precum: specii proteaginoase/leguminoase: lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, fasole, năut, bob, lupin sp., fasoliță.

    De asemenea, fermierii vor cultiva: sfeclă, gulie furajeră, plante oleaginoase, porumb, ovăz, orz, grâu, triticale (graminee specifice) necesare alcătuirii rațiilor furajere de calitate și sănătoase, care vor constitui materia primă pentru amestecuri furajere în cadrul fermelor mici. Totodată sunt eligibile suprafețele de teren necultivat pe o perioada de maxim un an, întreținute în bune condiții agricole.

    Plata pe hectar se acordă doar fermierilor care dețin animale

    Conform condițiilor specifice eco-schemei, fermierii trebuie să asigure un efectiv mediu anual de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, suine, ecvidee de minim 0,5 UVM/ha.

    În plus crescătorii:

    -se angajează anual să țină o evidență a producțiilor vegetale obținute în urma cultivării suprafețelor;
    – se angajează să realizeze o Rotație a culturilor, respectiv să alterneze culturile cel puțin o dată pe an la nivel de parcelă agricolă, cu excepția culturilor multianuale, a ierbii și a altor plante furajere erbacee, inclusiv a culturilor secundare gestionate în mod corespunzător.

    De asemenea se consideră că fermierii îndeplinesc practica benefică pentru mediu privind rotația culturilor și în următoarele situații:

    – în cazul în care peste 75 % din terenul arabil este utilizat pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee, este cultivat cu culturi de leguminoase sau  face obiectul unei combinații între aceste utilizări;
    – în cazul în care peste 75 % din suprafața agricolă eligibilă este pajiște temporara sau este utilizată pentru producția de iarbă sau de alte plante furajere erbacee.
    – în cazul în care fermierul va realiza o diversificare a culturilor, în special în cazul fermelor cu suprafețe și sole foarte mici și înguste, acolo unde rotația clasică, din motive agrotehnice este dificil de practicat. În acest caz fermierul trebuie să cultive terenul arabil al exploatației, cu minim două culturi, cultura principală – maxim 80% și cea de a doua 20%;
    – în cazul în care solicitanții sunt fermierii certificați ecologic în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/848 (agricultură ecologică).

    Atenție! Deși în România,  în conformitate cu Ordinul MADR privind condiționalitățiile PAC pentru mediu și cu Regulamentul 2115/2021, fermele care se încadrează în intervalul de suprafață 1-10 hectare sunt exceptate de la GAEC 7, respectiv, rotația culturilor sau prin diversificarea culturilor, fermele care vor face obiectul eco-schemei curente vor fi obligate să respecte cerințele impuse de această condiționalitate în vederea contribuției agriculturii la ambiția de mediu sporită a PAC post 2020.

    Ce cuantumuri pot primi fermierii 

    Anvelopa financiară pentru această ecoschemă se împarte la numărul total de hectare eligibile ale beneficiarilor. Sumele acordate pe hectar pot fi de la 105 euro/ha la 120 euro/ha, astfel:

    De precizat că PNS este la acest moment la nivel consultativ, iar forma fișelor de intervenție pot suferi modificări. După o perioadă de 10 zile cât proiectul se va afla în consultare publică, forma finală a PNS va fi transmisă Comisiei Europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție