• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea, în vizită la o fermă de legume din Colibași: ”Să consumăm produsele românești!”

    Angelica Lefter -

    Fostul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la datorie lângă fermieri, chiar dacă nu mai conduce agricultura românească.

    La finalul săptămânii care a trecut, în weekend-ul 19-20 februarie 2022, Petre Daea a mers în comuna Colibași din județul Giurgiu, în solariile unui renumit legumicultor din zonă, pentru a observa evoluția fermierului alături de care a și stabilit în urmă cu 5 ani cum să fie pus în practică ”Programul Tomata”, program la care ministrul care l-a urmat, Adrian Oros a și renunțat ulterior, însă despre care actualul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu a spus că va fi reluat.

    ”Drumul împlinirii și chinurile zilei! Dragostea de meserie și interesul cunoașterii m-a plimbat, la sfârşit de săptămână, pe câmpurile cultivate de vrednicii lucrători ai ogoarelor de care m-am legat pentru totdeauna, prin meseria dobândită și misiunea încredințată de-a lungul vieții. Purtat de dorința de a vedea și de a fi aproape de lucrătorii ogoarelor și de crescătorii de animale, am ajuns în comuna Colibași, exact după 5 ani de când, în casa vestitului legumicultor ”Prunaru”, în plină iarnă, în 2017, cu zăpada la brâu, am stabilit împreună cu primarul Constantin Stoica, cu Dan și alți 4 tineri legumicultori, cum punem în practică ”Programul Tomata”, venind în sprijinul celor ce muncesc mult și câștigă puțin sau deloc”, a menționat Petre Daea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

    Petre Daea în vizită la Colibași

    Fostul ministru a vrut să vadă cum arată răsadurile și cum se descurcă familia legumicultorului având în vedere scumpirile la energie și inputuri.

    ”Am avut satisfacția reîntâlnirii după atâția ani, exact în același solar, lucrându-se cu migală în spațiile încălzite cu respirația muncii, zi și noapte. Bucuria revederii nu a putut ascunde chinurile zilnice legate de scumpirea tuturor, dar mai ales a energiei de tot felul cu care întreaga familie se luptă pentru a obține răsadul necesar în vederea plantării. Frumusețea răsadului, obținut cu trudă, mult efort și cu multă cheltuială, păstrează speranța recuperării cheltuielilor făcute”, a arătat fostul ministru.

    Petre Daea a subliniat munca colosală pe care o duc fermierii chiar și în zilele de sărbătoare și de odihnă, arătând cum primele producții sunt sortate și trimise către cooperativa ”Bioprod”, structură organizatorică la înființarea căreia a participat.

    ”În zi de odihnă, întreaga familie este la muncă, executând lucrările momentului, sortând primele fire de ceapă, salată și ridichi, pe care să le ducă la cooperativa ”Bioprod”, unde, împreună cu harnicul primar am reușit să punem bazele înființării acestei structuri organizatorice încă din 2017, care, astăzi, este un exemplu pentru toata țara și un furnizor constant de legume proaspete pentru lanțurile de magazine din România, făcând astfel posibilă valorificarea a peste 70.000 tone de legume”, a relatat Petre Daea.

    Petre Daea verifică sistemul de irigații

    Fostul șef de la Agricultură a subliniat eficiența și modul de organizare al autorităților locale, în frunte cu edilul, care a reușit să realizeze dintr-o zonă plină de gunoaie, un adevărat loc al industriei legumicole, cu spații de depozitare, instalații de sortare și sisteme de irigații.

    ”Aici, în aceasta comună, nu există persoane asistate social, iar toată suflarea comunei este la treabă în jurul primarului, executând solarii, depozite, linii de sortare și ambalare, pentru a se putea valorifica producția obținută, punând-o astfel pe masa consumatorilor în condiții sigure de calitate. La marginea comunei, pe un teren părăsit, plin de gropi și gunoaie, harnicul primar a dezvoltat o adevărată industrie legumicolă, unde spațiile de depozitare și instalațiile de sortare și ambalare funcționează zi de zi, neținându-se seama de sărbători, onorând astfel contractele de furnizare a legumelor încheiate cu lanțurile de magazine. Am văzut o adevărată uzină a muncii, sisteme de irigații puse în funcțiune, perdele de protecție, terenuri pregătite, culturi irigate, produse valorificate obținute din mâinile încleștate în pământul lucrat la rădăcina plantei”, a adăugat fostul ministru al Agriculturii.

    Petre Daea la sistemul de irigații pentru legume în câmp

    În final, fostul ministru încheie într-o notă optimistă, îndemnând consumatorii să fie alături de fermierii care depun suflet și muncă în tot ceea ce fac, consumând produse românești. Totodată a subliniat că forța de muncă românească pleacă peste hotare, în schimb, la noi, sunt primiți cu brațele deschise și condiții foarte bune lucrători din India și Nepal.

    ”Totul este în ordine și într-o logică impresionantă, care ne dă speranța că și în legumicultura Românei putem obține rezultate care să ne asigure producția necesară și să putem deveni în curând exportatori de produse agroalimentare. Este un drum al împlinirii, dar si al chinului zilnic, unde alături de cei 100 de salariați din comună se aduce forță de muncă din India și Nepal, întrucât a noastră este peste hotare. Condițiile de cazare și hrană asigurate la fața locului muncitorilor din India şi Nepal, mult superioare față de cele pe care le au românii noștri în alte țări, dau conturul interesului, strădaniei și efortului pe care-l fac cei de la cooperativa ”Bioprod” pentru obținerea producției legumicole. Șanse sunt, drumul este bun, important este să-l continuăm! Să fim alături tot timpul de acești oameni, care nu au timp pentru somn și vorbe! Să consumăm produsele românești!”, a concluzionat fostul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.


    Te-ar mai putea interesa

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură