• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Germania și-a transmis PNS-ul la Bruxelles. Subvenția minimă pentru fermieri: 166 euro/ha, din 2023

    agrointeligenta.ro -

    Germania a transmis Comisiei UE Planul Național Strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC) din 2023, cu șapte săptămâni întârziere. Astăzi, pe 21 februarie, după o lungă așteptare, Guvernul federal și-a prezentat oficial opțiunile de finanțare puse la dispoziția fermierilor până în 2027.

    Schimbarea guvernului în Germania nu a mers fără probleme nici pentru fermieri, nici pentru Comisia UE. După ce vechiul guvern nu a putut ajunge la un acord cu miniștrii agriculturii din statele federale cu privire la PNS, chiar și după ce noul guvern federal a preluat mandatul la 8 decembrie 2021, săptămânile rămase până la sfârșitul termenului nu au fost suficiente pentru livrarea la timp a Planului. Comisia UE a exercitat presiuni care i-au afectat în cele din urmă pe fermieri, care doresc să aibă certitudine cu privire la compoziția veniturilor lor de anul viitor, potrivit agrarheute.com.

    Cea mai mare întrebare legată de PNS-ul Germaniei a fost legată de cum va include guvernul federal ținta de 30 la sută pentru agricultura ecologică în planul strategic. Planul strategic național va fi aprobat de Comisia UE în cursul acestui an, iat modificări ale planului strategic pot fi încă făcute în timpul acestui proces. În plus, Germania poate ajusta planul anual.

    Reducerea treptată a plăților directe

    Germania are la dispoziție 30 de miliarde de euro disponibile pentru perioada de finanțare din 2023 până în 2027. Cu aceste resurse se dorește crearea unor venituri durabile pentru fermieri și să se crească ponderea valorii adăugate în producția primară de alimente. Diferențele de venit față de alte sectoare urmează să fie eliminate prin măsuri de sprijin diferențiate pentru plățile directe.

    Prima de bază pe suprafață – sau „sprijinul de bază al venitului pentru durabilitate” – urmează să fie redusă treptat de la 166 euro/hectar în 2022 la 149 euro/hectar în 2027. Fondurile eliberate vor fi realocate celui de-al doilea pilon al PAC.

    Pentru a putea primi plăți directe sau plăți din al doilea pilon legate de suprafață și animale, fermierii trebuie să îndeplinească o condiționalitate extinsă. În viitor, aceasta va combina cerințele de bază pentru managementul fermei (GAB) și criteriile pentru menținerea terenului în bune condiții agricole și ecologice (GAEC). În special, condiționalitatea extinsă include regulamentul GAEC 8, care prevede ca 4% din terenul arabil să fie scos din circuitul agricol.

    Jumătate din fondurile PAC pentru protecția mediului, a climei și a speciilor

    Viitoarea PAC va fi mai orientată spre rezultate și poate avea un impact asupra fluxului de fonduri dacă un stat membru nu își atinge obiectivul.

    Măsurile de mediu și climă ar trebui să devină mai atractive pentru exploatațiile agricole. În acest scop, ar trebui să fie posibilă combinarea măsurilor corespunzătoare din primul și al doilea pilon. Noile eco-scheme (reglementări ecologice) ale primului pilon pot fi combinate cu măsurile de agro-mediu-climat (AUKM) ale celui de-al doilea pilon (inclusiv promovarea agriculturii ecologice). Interdicția dublei finanțări rămâne în vigoare.

    În noua perioadă de finanțare a PAC, aproximativ fiecare al doilea euro va fi investit în protecția mediului, a climei și a speciilor – de exemplu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea conținutului de carbon organic din sol și generarea de energii regenerabile în agricultură și silvicultură. O treime din suprafețele utilizate în agricultură ar trebui să contribuie la conservarea și refacerea diversității biologice.

    În plus, sunt eligibile numai măsurile care depășesc condiționalitatea extinsă. De regulă, măsurile de agromediu și climă se întind pe o perioadă de cinci ani, astfel încât să poată atinge efectele de mediu și climatice dorite.

    Eco-schemele ar trebui să permită mai multă agricultură ecologică

    Eco-schemele sunt considerate a fi măsuri de mediu și climă uniforme pe un an, la nivel național, ale primului pilon. Participarea la cele șapte scheme ecologice este voluntară pentru fermieri. Agrarheute a publicat deja sumele de finanțare pentru măsuri în octombrie – doar rata de finanțare pentru neutilizarea pesticidelor chimice sa schimbat. Ar trebui să fie 130 de euro/hectar pentru această ecoschemă anul viitor; până în 2026, suma urmează să fie redusă la 110 euro/hectar. Ar trebui să existe și deduceri pentru plantele furajere.

    Trecerea măsurilor de la al doilea pilon anterior la schemele ecologice creează o marjă de libertate financiară care poate fi utilizată de statele federale pentru extinderea agriculturii ecologice și a altor măsuri de agromediu și climat.

    Özdemir: O jumătate de miliard de euro anual pentru agricultura ecologică

    La prezentarea de astăzi a planului național de strategie PAC către Comisia UE, ministrul federal al Agriculturii Cem Özdemir a subliniat că fermierii au acum securitate în planificare pentru deciziile lor de cultivare.

    „Am optimizat semnificativ combinațiile posibile de subvenții pentru agricultură ecologică și reglementări ecologice, astfel încât fermele ecologice să poată câștiga bani și cu servicii voluntare pentru climă și mediu”, spune Özdemir.

    În cel de-al doilea pilon, o jumătate de miliard de euro sunt disponibile anual pentru promovarea agriculturii ecologice de către statele federale. Drept urmare, agricultura ecologică va fi în centrul finanțării începând din 2023.

    Aproximativ 20% din fonduri sunt alocate agriculturii ecologice. Se preconizează că un număr peste medie de fonduri va ajunge în agricultura ecologică în Brandenburg, Hesse, Renania-Palatinat și Mecklenburg-Pomerania de Vest.

    Pentru al doilea pilon vor fi disponibile încă 2,8 miliarde de euro pe toată perioada de finanțare. Pe lângă agricultura ecologică, se urmărește sprijinirea măsurilor de agromediu și climat, creșterea ecologică și bunăstarea animalelor, protecția apei și zonele defavorizate (indemnizație de compensare).


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!