• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma Bogdănești renunță la producția de lactate și scoate la vânzare toate vacile de lapte!

    Angelica Lefter -

    O mare fermă mixtă din România se restructurează, pe fondul situației instabile din țară cauzată de scumpirile la energie și inputuri. Ferma Bogdănești, din județul Bacău, care este situată la poalele Carpaților Orientali și se întinde pe teritoriul administrativ a trei comune, Bogdănești, Pârgărești și Târgul Trotuș, își va restrânge activitatea renunțând la producția de lapte și produse lactate.

    Activitatea mixtă a fermei, care constă în întreținerea unei livezi, a unei culturi de viță de vie, creșterea vacilor pentru carne și a vacilor de lapte, permite fermierului administrator să mențină doar partea de livadă și vaci de carne și să renunțe la vacile de lapte, care au devenit nerentabile.

    Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a fermei, iar în curând vor fi postate și anunțurile de vânzare a animalelor, aproape 40 de vaci din rasa Bălțată Românească.

    ”Cu părere de rău, vă anunțăm că, începând cu data de 01.03.2022 sistăm livrarea de lapte și produse lactate. Suntem nevoiți să luăm această decizie ca urmare a majorării prețurilor la energie, furaje animale, costurilor cu forța de muncă și a altor costuri indirecte. Vă mulțumim că ați ales produsele noastre și regretăm noua situație! Porțile Fermei se deschid pentru doritorii de fructe proaspete la sfârșitul lunii mai, când puteți achiziționa cireșe, caise, pere, piersici, mere, prune și alte fructe! Vă așteptăm!”, se arată în mesajul de pe pagina de socializare.

    Ferma Bogdănești se pregătea să devină un adevărat punct agroturistic, însă cheltuielile mari cu energia și forța de muncă au dus la restructurarea acesteia

    După ce a investit de 6 ani în plantație și aproximativ 9 ani în creșterea animalelor, fermierul administrator al Fermei Bogdănești avea planuri mari de viitor în ceea ce privește agroturismul, astfel că se gândea să facă spații de cazare la un standard foarte bun. Faptul că ferma avea livadă, pășune și producție proprie de carne și lapte i-ar fi fost de mare ajutor, însă activitatea de creștere a vacilor de lapte a devenit în timp nerentabilă, a spus administratorul fermei: ”Am încercat să avem cât mai multe produse, diversificat, de la zona pomicolă până la produse de origine animală pe care le livrăm în zona Oneștiului. Dacă fructe producem din mai până în octombrie, merele sunt ultimele, am încercat în perioada rămasă să acoperim cu produse de origine animală. Avem 140 de vaci, în mare parte Angus, de carne și vreo 35-40 de lapte în general din rasa Bălțată Românească. Primele vaci au fost cumpărate în 2013 și le-am înmulțit de la un an la altul. Femelele le-am înmulțit, tăurașii i-am vândut. Ca procesare noi avem o cameră în cadrul fermei, autorizată și produceam cașcaval, caș proaspăt, telemea și laptele pe care îl vindeam. Avem desfacere în jurul Oneștiului, vindeam de la poarta fermei, livram și acasă, intenția fiind să deschidem un magazin. Nu am avut o producție foarte mare, dar toate vacile erau pe pășune, liber, nu am folosit cine știe ce furajare pentru îngrășare, am furajat cu fân, lucernă, avem cu tot cu livadă și pășune 110-120 de hectare.”

     Produse de la Ferma Bogdănești

    Laptele din Ferma Bogdănești costă, încă de la producere, 7,2 lei/litru și se vinde cu 4,5 lei/litru – o afacere în pierdere

    După calculele simple ale administrației, ferma iese în pierdere pe partea de producere a laptelui și produselor lactate. Cu tot cu ambalare, litrul de lapte ajunge să coste 7,2 lei, iar la vânzare se poate obține doar 4,5 lei, motiv pentru care afacerea a devenit nerentabilă.

    ”Sunt nevoit să renunț la producția de lapte pentru că am făcut un calcul și pe noi ne ajunge litrul de lapte ca să-l ducem acasă la consumator undeva la 7,2 lei. Noi vindeam cu 4,5 lei litrul, 9 lei 2 litri, din care aveam și peturi noi, achiziționate costă 1 leu, nu refoloseam peturile și o mică etichetă. Cam acum un an pierderile nu am putut să le mai suport. Anul trecut am pierdut undeva la 30.000 – 40.000 de euro, inclusiv pe vacile de lapte și la cele de carne. Erau și costurile cu oamenii pentru îngrijit, procesare, energia electrică, avem și un depozit frig pe care l-am ținut pentru producția de lapte pentru că pe cea de fructe am pierdut-o după o grindină. Pe toate cele aproape 50 de hectare am pierdut producția pe mai bine de 95%, n-am avut asigurare, au venit cei de la Direcția Agricolă, nu ne-au despăgubit nici măcar cu un leu. Vom restructura ferma și vom rămâne doar pe vegetal și cu câteva vaci Angus pentru că avem și pășunea, nu avem ce să facem cu ea. Avem și viță de vie 10 hectare și cu livada de aproape 40 de hectare, să fie productivitate”, a spus administratorul fermei.

    Brânză produsă la Ferma Bogdănești

    Cașul din Ferma Bogdănești costă 25 de lei/kg, însă nu este rentabil deoarece în market se găsește cu 20 de lei/kg

    Fermierul a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că nu mai poate suporta din propriul buzunar cheltuielile. De la energie și până la salariile angajaților, totul s-a scumpit, iar produsele lactate, deși sunt naturale nu fac față concurenței din piețe și marketuri.

    ”Renunț la vacile de lapte pentru că s-a înrăutățit situația, s-a scumpit energia, inputurile și creșterile salariale. Nu poți să ai un om care să-ți presteze un serviciu de calitate și pe care să nu-l plătești cu minim 2.500 – 3000 de lei net. Avem la fermă vreo 20 de angajați cu contract de muncă, iar pentru un om care primește 3.000 net , avem o cheltuială de 60.000 de lei pe an, dacă mai pui că îi dai și un echipament de protecție, îi asiguri și un transport, îi mai dai concediu, îl mai și pregătești, îl duci la un curs de perfecționare te costă 70.000 – 80.000 de lei, cum să mai fii profitabil? Chiar mă uitam zilele acestea, avem și oi în cadrul fermei, cum să oferi 23 sau 25 de lei subvenții pe un an de zile pe o oaie, 5 euro? Cum putem dezvolta noi fermele din România? Cum să ai serviciu de calitate dacă plătești salariul minim? Cauți să faci o selecție prin salarizare, dar trebuie să-ți valorifici produsul, faci cașul cu 25 de lei kilogramul, dar în piață este 20 de lei sau la market, nu ai cum să fii rentabil! Ca să fii rentabil, daca pe noi ne costa 7,2 lei litrul de lapte, pai noi ar trebui să vindem cu 30-40 de lei kilogramul de caș, dar nu poți. Teama mea este că nu vor mai fi producători români, noi nu știm să încurajăm producătorii români, producătorii sunt lăsați singuri și neajutați”, a adăugat fermierul băcăuan.

    40 de vaci de lapte din Ferma Bogdănești vor fi scoase la vânzare

    Administratorul Fermei Bogdănești spune cu regret că va vinde cele aproximativ 40 de vaci cu lapte chiar de astăzi. Știe că nu poate lua un preț foarte bun pe ele, dar măcar așa poate să scape de o cheltuială în plus.

    ”Vacile le vom pune chiar de astăzi pe site-uri de vânzare, le vindem și asta e! Nu știu ce preț să cerem pe ele că nu sunt bovine cu pedigree și atunci nu știu cât vom obține, dar și gratis dacă le dau, scap de ele, nu mai am cheltuială cu ele. Nu vreau să mă mai gândesc că pot să aduc un venit suplimentar în fermă, ci pur și simplu elimin o cheltuială din fermă. Ce preț aș putea obține eu pe vacă pentru că suntem și într-o perioadă în care nu știu ce fermieri au nutreț, daca eram în luna mai poate era altceva, dar mărindu-se efectivul avem pierderi mai mari. Avem și un credit aprobat la o bancă pentru a face linii de procesare fructe, lapte și am fi vrut noi să facem și un abator în cadrul fermei. Renunț la proiect și investițiile menționate, nici măcar abatorul nu vreau să-l fac până când lucrurile la nivel de țară și pe plan extern nu se vor îndrepta, cred că este cel mai prost moment de făcut investiții! Astăzi economic imic nu mai este predictibil, totul se schimbă cu o rapiditate pe care noi nu o putem percepem uneori, noi nu putem face planuri pe 5-10 ani. Poate că autoritățile vor să ne ajute, dar nu sunt în contact direct cu producătorii, mesajul se întrerupe undeva!” , a concluzionat administratorul Fermei Bogdănești.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an