• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum putem combate buruienile dicotile din culturile de cereale păioase, inclusiv buruieni problemă, precum turița, volbura sau veronica

    Adrian Radu -

    Conform studiilor de specialitate, pierderile de recoltă cauzate de creșterea buruienilor în culturile de cereale păioase pot fi cuprinse între 10 – 70% și doar o singură plantă/m2 de turiță – Galium aparine, poate reduce producția cu până la 5%.

    În anul agricol 2021-2022, care a început cu o toamnă lunga și călduroasă și a continuat cu o iarnă blândă, cel puțin până în prezent în majoritatea zonelor agricole ale țării, condițiile au fost favorabile răsăririi și dezvoltării buruienilor, iar la desprimăvărare fermierii se vor confrunta cu îmburuienări masive în culturile de cereale păioase.

    Mai mult, odată cu creșterea prețurilor la majoritatea inputurilor, dar în mod special la îngrășăminte, fermierii au nevoie de produse de protecția plantelor de calitate, sigure și eficiente pentru a reduce pierderile cauzate de buruieni, a face performanță și a fi competitivi. Aplicarea erbicidelor la momentul optim, poate rezolva problema buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase dintr-o singură aplicare, eficientizând astfel costurile în fermă.

    Un astfel de erbicid performant, ce rezolvă problema buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale păioase și pe care fermierii români se pot baza, este propus de specialiștii de la FMC: erbicidul OMNERA®.

    Omnera® este un erbicid de ultimă generație, care conține 3 substanțe active (fluroxipir 135 g/l + tifensulfuron metil 30 g/l + metsulfuron metil 5 g/l), perfect îmbinate pentru a obține un efect rapid asupra buruienilor dicotiledonate anuale și perene, inclusiv asupra buruienile dificil de combătut, precum turița, pălămida, hrișca, zârna, volbura și veronica dar și samulastra de rapiță și de floarea-soarelui rezistentă la imazamox și tribenuron metil. Inovația acestui produs constă în formularea LQM®, o tehnologie de vârf în materie de formulare, care este OD – dispersie în ulei și microcapsule în suspensie. Această tehnologie are avantaje deosebite pentru plante, cum ar fi: optimizarea aplicării erbicidelor și creșterea suprafeței de contact dintre erbicid și buruieni pentru o absorbție superioară, dar și reducerea driftului și impactului asupra mediului înconjurător.

    Erbicidul Omnera® are o flexibilitate foarte mare în aplicare, având o doză cuprinsă între 0.5 și 1 litru pe hectar, în functie de gradul de îmburuienare, dar și de buruienile prezente în lan . Testele FMC au dovedit rezultate excelente asupra buruienilor dicotiledonate (pălămida, volbura, traista ciobaului, turița) la o doză de 0.75 l / ha și chiar și atunci când buruienile se află în faze mai avansate de vegetație.

    Erbicidul Omnera® are o fereastră foarte largă de aplicare, putând fi aplicat atât în toamnă cât și în primăvară, de la începutul înfrățirii și până la apariția frunzei-stindard. Efectul optim al erbicidului Omnera® se obține atunci când buruienile au între 2-6 frunze și sunt răsărite în masă. Creșterea buruienilor este oprită la cateva ore de la aplicare, efectele de combatere a buruienilor fiind vizibile în 7-10 zile.

     

    Alte avantaje ale erbicidului Omnera® ce merită menționate sunt faptul că produsul poate fi aplicat începând de la temperaturi de peste 5°C și că nu există restricții în rotația culturilor la 4 luni de la aplicare.

    Printre beneficiile pe care le pot avea fermierii care folosesc erbicidului Omnera®, putem menționa:
    – Combatere rapidă a buruienilor dicotiledonate
    – Eficiență foarte bună pe buruieni dificil de combătut precum: turița, volbura, veronica și samulastra de rapișă și floarea-soarelui tolerante la imazamox și Express™;
    – Fereastra mare de aplicare – de la începutul înfrățirii și până la frunza stindard;
    – Doza flexibila: între 0,5 si 1 L/ha;
    – Fără fitotoxicitate asupra culturii;
    – Fără restrictii în rotație;
    – Reduce rezerva de buruieni problemă
    – Reduce corpurile străine din recoltă determinate de impurificările cu semințe de buruieni

    Mai multe detalii despre erbicidul Omnera® precum și întregul portofoliu de produse de protecție și nutriție a plantelor dezvoltat de FMC poate fi găsit pe site-ul oficial al companiei, www.fmcagro.ro. Tot aici găsiți și datele de contact a reprezentanților de vânzări FMC, gata să vă ajute cu răspunsuri la toate întrebările pe care le aveți.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România