• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile la îngrășăminte: o nouă spirală a prețurilor declanșată de criza din Ucraina

    agrointeligenta.ro -

    Criza din Ucraina ar putea avea consecințe grave asupra prețurilor la îngrășăminte. Afectate diresc sunt stocurile de nitrat de amoniu, fosfor și potasiu. Întreruperea exporturilor și sancțiunile europene vor reduce semnificativ oferta.

    În săptămâna precedentă, prețurile la îngrășăminte pe piața mondială au scăzut. O mică licitație indiană a făcut ca prețurile ureei să scadă brusc. Dar acum totul este din nou în discuție: consecințele conflictului armat de la Marea Neagră sunt grave și afectează multe zone, arată o analiză agrarheute.com.

    Impact imediat asupra prețurilor

    Prețurile țițeiului și gazelor naturale au crescut deja brusc. Implicațiile asupra ofertei globale de grâu, porumb și orz sunt semnificative, având în vedere ponderea ambelor țări pe aceste piețe. Ele pot fi citite direct din creșterea prețurilor cerealelor. Marc Zribi, șeful departamentului de cereale al agenției agricole franceze FranceAgriMer, a declarat pentru portalul agricol terre-net.fr că riscurile pe termen scurt în cazul unui conflict deschis sunt semnificative.

    Potrivit lui Zribi, Rusia reprezintă 13% din comerțul mondial cu produse intermediare de îngrășăminte și 16% din comerțul cu îngrășăminte finite. Consecințele sunt și mai grave la exportul de nitrat de amoniu. Brazilia, în special, s-ar putea confrunta cu probleme masive, deoarece țara sud-americană cumpără aproape 60% din exporturile rusești.

    Rusia reprezintă un total de 40% din exporturile globale de nitrat de amoniu. O parte semnificativă din ea merge și în Europa. Cu 17% din volumul comerțului global, Rusia este, de asemenea, un furnizor important de fosfați și îngrășăminte cu fosfor.

    Vulnerabilitate maximă pe piața potasiului

    În cele din urmă, riscurile majore pentru aprovizionarea cu potasiu sunt, de asemenea, de avut în vedere. Aici Rusia, ca și Belarus , reprezintă aproximativ 20% din volumul comerțului global, spune Zribi. Brazilia, China , India, Indonezia și Statele Unite, care reprezintă două treimi din importurile globale de potasiu, ar fi direct afectate în cazul sancțiunilor.

    „Per total, conflictul ar putea alimenta o nouă spirală ascendentă a prețurilor îngrășămintelor”, a spus directorul diviziei de cereale FranceAgirmer. O agravare a crizei ar avea, de asemenea, un impact asupra fluxurilor logistice. În orice caz, probabil că vor exista timpi de livrare mai mari și costuri în creștere bruscă pentru transportul maritim și asigurări.

    În plus, este probabil să existe o nouă incertitudine juridică în contracte, cu riscul de neplată din cauza „forță majoră” în caz de război. Un conflict deschis duce, de asemenea, la perturbări semnificative în circuitele financiare internaționale. În cele din urmă, există și riscul ca marii importatori să revină la o politică complet diferită de achiziții și la asigurarea propriei aprovizionări cu mărfuri agricole, ceea ce este de natură să pună presiune suplimentară asupra piețelor.

    Consecințe notabile pentru piețele cerealelor și prețurile alimentelor

    Tensiunile ar putea duce, de asemenea, la o creștere suplimentară a prețurilor la mărfurile agricole, combinată cu un risc ridicat pentru securitatea alimentară a multor țări din motive de preț și disponibilitate, a explicat Marc Zribi.

    Dacă riscurile mari de conflict privesc porturile de la Marea Azov, care reprezintă doar 6% din volumul de produse agricole exportate de Ucraina, 70% din mărfurile care urmează să fie exportate sunt transportate cu trenul către porturile de la Marea Neagră și prezintă riscuri foarte mari. în caz de război expus.

    În cel mai rău caz, ocupația rusă a estului Ucrainei ar putea priva întreaga țară de până la 30% din producția de orz și până la 40% din producția de floarea soarelui, grâu și porumb, consideră expertul francez.

    Nu numai că ambele țări sunt responsabile pentru 30% din exporturile globale de grâu și orz , dar și Rusia și Ucraina furnizează aproape 80% din oferta globală de ulei de floareasoarelui. Și mult mai mult.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till