Modificări Cod Rutier – în vigoare de astăzi! Noi amenzi pentru tractoriști și nu numai!
Roxana Dobre -Noul Cod Rutier cu modificări pentru anul 2022 intră în vigoare de duminică, 27 februarie. Schimbările, stabilite prin Ordonanţa nr. 1 din 27 ianuarie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aduc o serie de sancțiuni noi și reguli pentru conducătorii de tractoare.
Ordonanța Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 89 din 28 ianuarie 2022 și a intrat marţi – 1 februarie 2022 în vigoare, dar dispoziţiile privind contravenţiile intră în vigoare la 30 de zile de la publicare. O noutate pentru tractoriști se referă, așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră, la sancționarea acestora dacă circulă pe drumuri publice fără a menține curate parbrizul, luneta sau geamurile laterale ale utilajului agricol.
Astfel, la articolul 101 alineatul (1), după punctul 20 se introduce un nou punct, punctul 21, cu următorul cuprins: Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: nerespectarea obligaţiei de a menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a publicat și restul regulilor noi din Codul Rutier, aici: Codul Rutier 2022. Reguli noi pentru circulația cu tractorul pe drumurile publice!
Restul prevederilor din OG nr. 1/2022 care intră în vigoare din data de 27 februarie și includ și conducătorii de tractoare sunt:
- Pentru comportamentul agresiv în conducere pe drumurile publice se impun amenzi cuprinse între 580 de lei de 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.
- Circulaţia nejustificată pe banda de urgenţă de pe autorstradă se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.305 de lei şi 2.900 lei.
- Documentul înăspreşte pedepsele pentru încălcarea regulilor pe autostradă. Astfel, se reţine permisul de conducere pentru 90 zile sau chiar 120 de zile dacă şoferul întoarce sau merge înapoi pe autostradă.
- Se măreşte perioada de suspensare la 90 la 120 de zile pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune.
- Se majorează de la 30 de zile la 60 de zile pedeapsa pentru cei care fac depăşiri ilegale şi nu acordă prioritate, şi de la 90 de zile la 120 de zile pedeapsa pentru şoferii cate nu respectă regulile impuse la trecerea peste calea ferată.
- Ordonanţa de urgenţă impune şi un nou prag de viteză. Este vorba despre depăşirea vitezei maxime admise cu peste 70 kilometri la oră care se pedepseşte cu reţinerea permisului de conducere pentru 120 de zile.
- De asemenea se va sancţiona cu puncte de penalizare nerespectarea obligaţiei de a acţiona frâna de ajutor, de a opri funcţionarea motorului şi de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta.