Oficial APIA: Începând de astăzi, 1 martie, fermierii pot cere subvențiile agricole pe acest an!
agrointeligenta.ro -Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA a demarat campania de cereri pentru subvențiile aferente anului 2022. Cererile unice de plată se depun online, cu o serie de particularități în acest an față de anii anteriori, anunță oficialii APIA.
”Activitatea APIA gravitează anual în jurul a două mari repere: depunerea cererilor de plată și efectuarea propriu-zisă a plăților, adică ce semănăm primăvara, culegem toamna. Așa că azi, 1 martie 2022, am dat startul primirii cererilor unice de plată pentru Campania 2022 și ii așteptăm pe fermieri să-și depună cererea de plată până la data de 16 mai 2022, fără penalități”, a precizat Liliana Nicolescu – Şef Serviciu, Direcția Metodologie, Monitorizare, Raportare şi Relaţii Instituţionale, APIA central.
Depunerea/primirea cererilor se realizează exclusiv online, prin utilizarea aplicației electronice IPA online. Și anul acesta au fost implementate o serie de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor și care să optimizeze procesul de depunere, și anume:
✓ din 15 februarie s-a deschis aplicația IPA Online pentru fermieri astfel încât aceștia au putut să își digitizeze din timp parcelele agricole, în vederea depunerii cererii unice de plată;
✓ pentru protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, s-a decis decis să nu se mai transmită invitații în format de hârtie. Pentru programare în vederea depunerii cererii, fermierii sunt contactați de funcționarii APIA, telefonic sau prin e-mail;
✓ în premieră, fermierii care dețin semnătură electronică au posibilitatea anul acesta să depună cererile de plată semnate în format digital.
Adeverințele pentru APIA, trimise direct de primării
La fel ca în anii precedenți, APIA a realizat demersuri pentru ca fermierii să obțină, prin mijloace electronice (online), adeverințele de la primării privind dreptul de utilizare a terenurilor, documentele specifice schemelor de plată pentru sectorul zootehnic de la Oficiile județene ale Agenției Naționale pentru Zootehnie; precum și dovada contului bancar activ de la instituțiile financiare.
Termenul limită pentru plăți fără penalizări: 16 mai
Așa cum prevede legislația comunitară și națională, primirea cererilor continuă și după data de 16 mai, pentru încă 25 de zile calendaristice, însă cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă în termenul stabilit.
Dacă întârzierea depășește 25 de zile calendaristice, cererea de ajutor sau de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau sprijin.
Ca în fiecare an, facem apel la fermieri să nu amâne depunerea cererii de plată, să respecte termenul de depunere, astfel încât să evite aplicarea de sancțiuni.
Schemele care se pot solicita la plată la APIA
Schemele de plată care pot fi accesate în Campania 2022 nu au suferit modificări față de campania precedentă, astfel încât fermierii pot miza în continuare pe:
1. Schema de plată unică pe suprafață (SAPS);
2. Plata redistributivă;
3. Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu;
4. Plata pentru tinerii fermieri;
5. Plata pentru micii fermieri;
6. Ajutoare naționale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal şi zootehnic;
7. Sprijinul cuplat în sectorul vegetal şi zootehnic;
8. Măsura 10 – Agro-mediu şi climă;
9. Măsura 11 – Agricultura ecologică;
10. Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice.
Conform Regulamentului (UE) nr. 2220/2020 al Parlamentului European și al Consiliului, alocarea financiară aferentă României pentru FEGA, anul 2022, este de 1,91 miliarde EUR iar misiunea noastră este ca acești bani să ajungă în conturile fermierilor la timp, în mod corect și transparent.