Adrian Alda, deputat: Programul Tomata a scăzut la jumătate prețul roșiilor vândute în piață
Roxana Dobre -Programul Tomata a determinat scăderea prețurilor la roșii în piață. Dacă în luna aprilie prețurile cerute pentru un kilogram de roșii atingeau 30 de lei iar în unele cazuri chiar și 50 de lei, acum sumele variază între 13 lei și 18-20 de lei, conform deputatului PSD, Adrian Alda, care arată că prețurile ar fi scăzut la jumătate.
”Succesul programului Tomata a dus la scăderea prețurilor la roșii. Scăderea la jumătate a prețului tomatelor în piețele din România, demonstrează că programele PSD pentru agricultură, bine făcute și bine puse în aplicare, duc la creșterea producției interne de produse alimentare, la diminuarea dependenței față de importuri și în final, la scăderea prețurilor”, transmite deputatul PSD, Adrian Alda, membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.
A crescut oferta autohtonă de roșii
Dinamica preţului la aceste legume poate fi explicată şi prin faptul că în urmă cu două săptămâni în judeţul Olt erau 100 de fermieri care recoltau tomate, iar în prezent sunt peste 500 de producători din judeţ care recoltează tomatele, potrivit directorului Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie.
„Pentru programul ‘Tomata’, echipele noastre au efectuat aproximativ 5.000 de vizite în teren pentru prima fişă şi peste 500 de vizite pentru fişa a doua, ceea ce înseamnă că peste 500 de producători au început recoltarea tomatelor şi livrarea lor către pieţe”, a spus Gabriela Andronie, conform Agerpres.
Şefa DAJ Olt a menţionat în judeţul Olt sunt 5.813 fermieri înscrişi în programul „Tomata” pentru a primi ajutor de minimis, iar echipele DAJ trebuie să efectueze câte două verificări în teren la fiecare producător, prima vizită fiind împreună cu reprezentaţi ai APIA pentru a verifica înfiinţarea culturii şi suprafaţa cultivată, iar a doua verificare, în perioada recoltării.
Legumicultorii trebuie să valorifice roșiile până la 10 iunie, pentru a încasa subvenția
Programul ”Tomata” are alocat un buget de 225 milioane de lei. Programul este împărțit în două cicluri de producție, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4.000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate astfel:
- 3.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie (ciclul I)
- 1.000 euro/beneficiar pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie (ciclul II).