Schimbare majoră la APIA pentru noile subvenții ale fermierilor!
Roxana Dobre -Schimbare majoră la APIA pentru noile subvenții ale fermierilor. Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost publicată marți, 29 martie, o notă de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată, necesar pentru ca România să poată gestiona în continuare cererile de plată depuse de fermieri pentru plata ajutorului acordat de Uniunea Europeană în domeniul agriculturii.
Conform sursei citate, valoarea totală a proiectului, inclusiv TVA, este de 95.152.000 lei. În nota de fundamentare se arată că softul pentru subvenții se schimbă odată cu modificarea Politicii Agricole Comune care face necesară adaptarea, modificarea și dezvoltarea sistemului informatic, astfel încât el să răspundă în permanență nevoilor operative ale APIA.
”Ultimii ani au constituit o perioadă de transformări radicale în legislația europeană legate de Politica Agricolă Comună și anii de tranziție spre Noua Politică Agricolă Comună. Perioada următoare este o perioadă de stabilizare a politicilor și de încercări de simplificare a unor reguli pentru fermieri, dar care pot duce la un efort administrativ sporit și necesită modificări în sistemul informatic. În perioada 2023-2027 se va pune în aplicare Noua Politică Agricolă Comună, ce vine cu o nouă abordare legată de gestionarea plăților din Fondul European de Garantare Agricolă și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Având în vedere că legislația europeană este în continuă schimbare și perfecționare, ținând cont de specificitatea fiecărei campanii anuale de acordare a subvențiilor europene și naționale, precum și de dezvoltarea unor noi scheme de finanțare, dezvoltarea sistemului informatic pentru implementarea acestor modificări trebuie făcută imediat”, se arată în documentul citat.
Scheme noi pentru fermieri
Sursa citată mai arată că noul soft urmărește dezvoltarea şi extinderea sistemului informatic al APIA, în raport cu noile cerinţe ale Politicii Agricole Comune, și presupune:
- eliminarea unor scheme, adăugarea de măsuri și scheme noi, modificarea unor scheme și măsuri ce se desfășoară la momentul actual cu aplicabilitate inclusiv în anul 2022,
- solicitarea de informații din bazele de date, informații ce nu au fost cerute pe o structură specifică în Politica Agricolă Comună actuală,
- o codificare unitară diferită,
- introducerea paradigmei de indicatori ce nu au fost utilizați în planificarea actuală pentru plățile directe,
- regândirea întregului concept pe zona de captare date, inclusiv formularistica pentru depunerea cererilor de plată,
- introducerea unei noi abordări cu privire la monitorizarea suprafețelor agricole, respectiv adaptarea modulului existent pentru acele zone în care nu poate fi aplicată monitorizarea,
- delimitarea unor suprafețe, în sensul creării de funcții specifice pentru schimbarea abordării digitizării parcelelor de referință.
Serviciile de dezvoltare și extindere vor include, servicii de analiză, proiectare, dezvoltare, integrare software, testare, punere în funcțiune, implementare, project management și după caz
activități de instruire și asistență tehnică. În cazul în care nu pot fi reutilizate interfețele actuale, serviciile de dezvoltare și extindere ale sistemului informatic, vor include servicii de implementare a unor interfețe specifice suplimentare cu actualul sistem informatic.
Documentul integral aici: Proiect-HG-investitii-servicii-dezvoltare-extindere-sistem-informatic-APIA