• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier în mijlocul războiului din Ucraina: ”Campania de semănat a fost oprită, sunt probleme cu furajele”

    Mircea Olteanu -

    Fermier în mijlocul războiului din Ucraina povestește care este situația în exploatația sa, dar și ce dificultăți au colegii agricultori din alte părți ale țării asaltate de ruși.

    În centrul Ucrainei, la aproximativ 200 km sud de Kiev, fermierul olandez Kees Huizinga conduce o fermă mare cu vaci de lapte, culturi și scroafe. Într-un interviu acordat portalului de știri agrarheute.com, Huizinga descrie situația de la ferma sa. „Nu m-am gândit niciodată că se va întâmpla așa ceva în Ucraina. Nu a existat un asemenea război de agresiune în Europa de 80 de ani”, afirmă Huizinga la telefon.

    Kees Huizinga trăiește în Ucraina de 20 de ani. Ferma sa cuprinde aproximativ 15.000 de hectare de teren arabil, din care 350 de hectare cultivate cu legume, precum și 2.000 de vaci de lapte și 450 de scroafe.

    În mod normal, are aproximativ 400 de angajați. Dar nimic nu a mai fost normal în Ucraina după 24 februarie 2022, ziua invaziei ruse.

    „Unii dintre angajații mei luptă acum în armata ucraineană. Pe de altă parte, am primit refugiați din orașele Sumi și Harkov din est”, relatează olandezul care explică și că angajații rămași au fost redistribuiți și că a fost nevoit să suspende lucrările pentru construirea unui nou grajd de vaci.

    Semănatul a fost oprit din cauza războiului

    Semănatul de primăvară nu a început încă pe câmpurile din această regiune a Ucrainei. Fertilizarea trebuie să înceapă, dar semănatul durează de obicei aproximativ patru săptămâni. „Mai la sud, în zona din jurul Cherson, în apropiere de litoralul Mării Negre, colegii noștri au fost nevoiți să oprească semănatul de primăvară”, relatează Huizinga.

    În fiecare dimineață, fermierul vorbește cu un grup mai mare de agricultori din toată Ucraina, prin conferință video, despre cum stau lucrurile în alte părți ale țării. În acest fel, fermierii se țin reciproc la curent.

    Olandezul descrie situația de la ferma sa drept „bună, având în vedere circumstanțele”. Pentru că în centrul țării, undeva la mijloc între Kiev și Odesa, nu s-au înregistrat lupte majoră. Bazele militare și aeroporturile au fost bombardate.

    Făina de soia ar putea să ajungă doar pentru încă o lună

    „Starea sufletească este tensionată, uneori anxioasă, dar oamenii sunt hotărâți. Operațiunile sunt încă în desfășurare. Avem electricitate și internet. Din fericire, încă mai putem mulge”, spune Kees Huizinga.

    Ferma oferă forțelor armate ucrainene o parte din producția de lapte pentru prelucrare și livrare ulterioară în fiecare zi. Ferma a furnizat, de asemenea, zahăr, cereale și ceapă, precum și două mașini și motorină pentru unitățile locale.

    Care este situația proviziilor alimentare? „Întrucât tensiunile s-au acumulat de-a lungul timpului, ne-am luat măsuri de precauție. Avem paie, fân și porumb pentru un an și jumătate. Dar făina de soia pentru porci ar putea fi să ajungă pentru încă o lună”, relatează el.

    Furajele este greu de găsit. Transporturile terestre sunt periculoase din cauza posibilelor atacuri ale avioanelor de luptă rusești.

    Huizinga este îngrijorat de faptul că agricultura ucraineană din alte părți ale țării suferă mult mai grav de pe urma războiului și că exporturile s-au oprit.

    „Este important ca politicienii din Europa să fie clari asupra acestui lucru: căderea Ucrainei ca exportator de cereale, semințe oleaginoase și ulei vegetal va crea un decalaj imens pe piața mondială”, avertizează olandezul.

    Adăugați la asta o recoltă slabă sau secetă în alte părți ale lumii, iar grâul ar putea deveni rapid de trei sau cinci ori mai scump decât este acum. Consecințele pentru țările dependente de importul de alimente ar fi dramatice.

    „Ucraina apără democrația împotriva lui Putin”

    Ce viitor vede Huizinga pentru Ucraina? „Țara era pe un drum foarte bun. Democrația nu era încă perfectă, dar am avut alegeri cinstite și libere. Există libertatea de exprimare și libertatea presei. Internetul nu este cenzurat. Acum trebuie să apărăm toate acestea împotriva Rusiei lui Putin”, subliniază Huizinga.

    Dacă Putin ocupă Ucraina definitiv? „Nu vreau să mă gândesc deloc la așa ceva. Ucraina este o țară atât de mare și ucrainenii sunt atât de combativi, încât Rusia nu va putea niciodată să ocupe Ucraina complet. Fiecare cetățean va fi dușmanul fiecărui soldat rus”, afirmă fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului