• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Bulgaria își negociază contracte multianuale pentru a exporta ovine vii către Turcia!

  Mircea Olteanu -

  Bulgaria vrea să își asigure exportul de ovine vii către Turcia. Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor (BFSA), împreună cu reprezentanții sectorului zootehnic, s-au întâlnit cu oficiali din domeniul veterinar din Turcia pentru discuții privind deschiderea pieței turcești pentru rumegătoare de talie mică pentru sacrificare.

  Simeon Karakolev, co-președintele Asociației Naționale de Creștere a Oilor și Caprinelor (NOCA) din Bulgaria, a declarat, pentru portalul de știri agri.BG, că „Turcia are deficit de miei și caută piețe. Vor să cumpere de la noi. Cu toate acestea, Turcia nu vrea să cumpere doar crotalii bulgărești, ci animale!”.

  Potrivit lui Karakolev, este foarte important modul în care se va desfăura întreg procesul, pentru că, în trecut, ultimele oferte bulgare pentru animale au fost compromise, oferindu-se la vânzare de fapt animale românești.

  Agri.BG amintește că, în anul 2013, Turcia a încetat să mai importe miei din Bulgaria după ce au apărut dezvăluiri că medici veterinari „fără scrupule” au falsificat actele pentru miei de proveniență românească, punându-le crotalii bulgărești.

  „Putem deschide o piață pentru, să zicem, 50.000 de miei, dar trebuie să știm care este prețul. Conform informațiilor primite de la cei  din Turcia, la miei se oferă aproximativ 50-55 de lire turcești pe kilogram (6,28-6,91 leva/ kg sau 16-17,49 lei/kg). De asemenea, trebuie să fie clar cum va fi controlat acest proces. Este foarte important să știm cota și pentru cât timp se fac contractele. Vrem parametri și planificare pe termen lung”, a indicat Karakolev.

  „Acest preț de 50-55 de lire turcești poate părea scăzut, dar, de exemplu, dacă nu există o limită a greutății animalului și cota este anuală pentru o perioadă de 5 ani, de exemplu, atunci crescătorii de oi vor putea planifica bine producția. Totul trebuie să treacă prin asociații pentru ca planificarea să se întâmple. În plus, asociațiile vor reprezenta o garanție suplimentară că animalele care sunt trimise în Turcia sunt din ferme bulgărești”, a adăugat Karakolev.

  Dr. Georgi Chobanov, șeful Departamentului de Sănătate Animală din cadrul RFSD-Sofia, a comentat subiectul pe rețelele de socializare.

  „Am comentat deja de multe ori, iar anul trecut nici măcar nu am putut cumpăra un miel de Sf. Gheorghe! Ei bine, nu avem destui miei nici pentru noi de Paște și de Sfântul Gheorghe și ne dorim noi piețe. Și le-am deschis, în ciuda bolilor – pe lângă UE, Turcia, Iordania, Arabia Saudită…. Acum e rândul dumneavoastră – faceți miei la un preț atractiv”, a scris dr. Chobanov.

  Simeon Karakolev a confirmat că cererea internă este deja greu de satisfăcut.

  „Cu greu putem alimenta piața internă. Aici trebuie găsit un echilibru clar de către toți – de către industrie și autoritățiți. (…). Creșterea ovinelor nu a intrat încă sub același numitor cu fructele și legumele, de exemplu, care satisfac aproximativ 30-40-50% din consumul intern. Suntem în linii optime pentru a ne satisface consumul, dar oamenii au o dorință! Aceasta înseamnă că nu trebuie doar să păstrăm această dorință în ei, ci și să o dezvoltăm!”, a concluzionat Simeon Karakolev.


  Te-ar mai putea interesa

  Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar!

  Ultimele știri

  Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor! Seceta – subiect fierbinte la Bruxelles. România a cerut Comisiei Europene măsuri concrete pentru fermieri O familie de oieri își vinde produsele prin propriile magazine. Cel mai cerut este cotletul de berbecuț