• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: ”Eu cred în calea dialogului și că producătorii români trebuie să fie protejați!”

    Angelica Lefter -

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a făcut apel la unitate și dialog între producători, comercianți și cumpărători, într-un context deloc simplu în care ne aflăm. Mai mult, a punctat că legea de transpunere a Directivei 633 a Uniunii Europene privind practicile comerciale neloiale trebuie realizată în termenul stabilit, altfel țara noastră riscă proceduri de infrigement.

    Invitat la masa rotundă ”Cum recucerim piața internă agroalimentară. Analiză SWOT”, organizată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO luni – 28 februarie, la Palatul Parlamentului, ministrul de resort a spus că dialogul este esențial și constructiv, iar transparența dezbaterilor reprezintă cheia succesului.

    ”Este un proiect de lege care a fost amplu dezbătut, nu a stat în sertarul nimănui și dacă îmi aduc aminte am fost președinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, colegii mei senatori au participat la dezbateri. Colegii deputați sunt aici, nu-mi amintesc să fi fost o dezbatere pe sub masă sau vreo negociere de alt fel. Departe de noi gândul acesta și cred că al tuturor. Transparența în astfel de dezbateri este cheia succesului și prin faptul că din păcate, o bună perioadă de timp acest act normativ a stat în Minister într-o dezbatere închisă față de parlamentari a făcut ca în 2020, în sesiunea parlamentară din anul 2020, să fie depus ca proiect de lege și să intre în circuitul parlamentar. Să știți că nu se poate dezbate la infinit o astfel de lege”, a menționat ministrul Agriculturii.

    Legea de transpunere a Directivei 633/2o19 privind practicile neloiale trebuie transpusă în termenul maxim stabilit

    Adrian Chesnoiu a mai completat în expunerea sa că este vorba despre legislație europeană, dar și națională care trebuie să se alinieze astfel încât să nu existe discrepanțe între cele două.

    ”Directiva europeană trebuie transpusă într-un termen maxim stabilit de Directivă și astfel România ar risca să intre în procedura de infrigement. La nivelul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților am avut dezbateri încă din 17 mai de când Legea a ajuns la noi pentru raport. Și dezbaterile au fost, cred eu, constructive. Și cu argumente pro și contra s-a luat decizia și cred că a fost una înțeleaptă, de comun acord cu toată lumea să nu se renunțe la Legea 321 și ea să fie un act complementar care să vină în sprijinul aplicării Legii 178 de transpunere a Directivei 633 și cred că acest cadru normativ național poate fi cheia soluționării acelor aspecte care trebuie să se regleze prin aplicarea legii pentru că vorbim de legislație europeană și legislație națională deopotrivă care trebuie să fie complementare și în niciun caz antagonice.”, a arătat Chesnoiu.

    Aplicarea actului normativ va face ca legislația subsecventă să poată fi actualizată și îmbunătățită

    Legislația care va trebui aplicată trebuie să nu creeze disensiuni sau ”prăpastie” astfel că trebuie avute în vedere toate efectele aplicării legii, a mai punctat șeful de la Agricultură.

    ”Acum, dacă dorești să soluționezi o problemă cred că trebuie să te gândești întotdeauna la efecte și să ai grijă ca deciziile tale să nu creeze mai multe prăpastii în piață în aplicarea legislației respective. Cred că acest act normativ va fi unul viu încă o bună perioadă de acum încolo pentru că în momentul în care va fi aplicat și se vor vedea efectele aplicării lui, atunci cu siguranță, legislația subsecventă va putea fi actualizată și îmbunătățită astfel încât să fie un răspuns la ceea ce se întâmplă în piață. Să nu credeți că din joben, peste noapte, se scoate o lege ți rezolvă o problemă. Să nu credem, asta ar însemna să fim naivi sau să nu fim conștienți de faptul că suntem într-o democrație tânără care în ultimii 30 de ani nu a apucat să se usuce cerneala pe Monitorul Oficial privind publicarea unei legi, ca apoi să nu fie depus imediat o inițiativă legislativă de modificare”, a spus Adrian Chesnoiu.

    Echilibrarea balanței între producătorii români și cei care comercializează cade în sarcina statului

    Totodată, ministrul a punctat că în piață este necesar un echilibru, care trebuie menținut de către stat, prin mecanisme necesare. ”Comerțul cu produse agroalimentare, pentru că acestea ne privesc pe toți, trebuie să fie unul făcut pe principiul echilibrului și reechilibrarea balanței dintre producătorii români și cei care comercializează produsele lor cade în sarcina statului, cade în sarcina statului în a crea acele mecanisme necesare ca acest echilibru de putere să fie realizat prin instituțiile statului și la anumite momente prin forța coercitivă. Din păcate, nouă ne-au lipsit aceste instrumente până când va apărea această lege. Am fost raportați și cred că sunt prezenți reprezentanții Consiliului Concurenței, ne-am raportat strict doar la Legea Concurenței care n-a avut elemente definitorii și specifice pe zona de produse agroalimentare și cred că acum este momentul în care putem să punem la dispoziția autorităților statului un instrument juridic valoros care-și va produce efectele”, a declarat ministrul Agriculturii.

    Mai mult, Adrian Chesnoiu, a arătat că este necesară pentru a realiza un lucru bun pentru agricultură și sectorul agroalimentar, să fie luată calea dialogului, iar unele idei și emoții să nu fie speculate în sens politic.

    ”Eu vă spun un lucru, l-am constatat în puțina mea experiență la nivel politic, parlamentar, că în general subiectele sensibile care nasc foarte multă emoție publică sunt speculate în sens politic. V-o spun cu toată sinceritatea și cu toată responsabilitatea că e bine, dacă vrem să facem un lucru bun pentru sectorul agroalimentar, pentru agricultura României și industriei alimentare, să ieșim din această notă. Am reușit de-a lungul Comisiei pentru Agricultură de-a lungul vremii și am preluat preluat și noi, am moștenit această cale a dialogului constructiv și a elimina interesele politice de moment. Nu trebuie să speculăm, aici nu este pe principiul care strigă mai tare și care are vocea mai tare. În Comisia pentru Agricultură, am participat și eu la vot, a fost un vot unanim, cred că au fost câteva abțineri, ori lucrul acesta denotă faptul că a existat un consens, pe baza unui dialog constructiv între toate părțile implicate”, a mărturisit ministrul Agriculturii.

    Ministrul Adrian Chesnoiu: Este necesară armonizarea cadrului legislativ astfel ca producătorul român să fie protejat!

    Riscul aplicării unei noi legi rămâne întotdeauna efectul. Cu alte cuvinte, până când o lege nu se aplică nu îi vor fi cunoscute efectele, spune ministrul, care vine cu exemplul altor situații similare. Pentru siguranță și echilibru și pentru a evita o asemenea situație, Adrian Chesnoiu recomandă dialogul.

    ”Nu poți, din capului locului, până nu vezi modul în care se aplică o lege, să-i cunoști efectele. Și am văzut, slavă Domnului, astfel de situații, infinite. Cu legi trecute prin Parlament, care atunci când au trebuit să-și producă efectele ne-am pomenit că au fost tocmai invers. Nu cred, și spun cu tărie asta și cu toată responsabilitatea că e cineva de la această masă care nu vrea să protejeze consumatorul român, care nu vrea să protejeze producătorul român. Uitați-vă bine la toate proiectele de legi pe care noi le-am depus și le-am dezbătut în Comisia pentru Agricultură. Uitați-vă la toate proiectele de politici publice sau politici publice pe care le-am elaborat sau le-am implementat la nivelul Ministerului Agriculturii. Eu cred în calea dialogului și cred că producătorii români trebuie să fie protejați de noi toți. Dacă altcineva are un altfel de interes și nu vrea să se alinieze acestei direcții, atunci cu siguranță va suferi rigorile legii”, a opinat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Este vremea ca producătorii români să nu mai fie considerați la coada clasamentului și să fie speculați

    Adrian Chesnoiu a arătat că pur și simplu înșiruirea unor interdicții care pot să apară în lege, fără să fie calculate efectele, nu vor ajuta la atingerea unui deziderat, ci doar măsurile pe termen mediu și lung vor putea face producătorii români să-și atingă țelul.

    ”Cred că a trecut vremea, după 30 de ani de la Revoluție, să mai fim priviți, noi, cei care producem în România, ca unii de la coada clasamentului care pot fi speculați oricum. Producătorul român trebuie să fie respectat, dar în același timp trebuie să înțeleagă un lucru pentru a putea fi sustenabil și viabil în lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare, trebuie îndeplinite toate regulile. În acest fel se reglează piața și se rebalansează echilibrul de putere în negociere. Cred că mesajul meu și al colegilor mei a fost unul tranșant și foarte coerent de-a lungul vremii, dar să nu cădem în patima populismului deșănțat în care considerăm că dacă trecem acolo o sumedenie de interdicții fără să le calculăm foarte bine efectele, vom și ajunge la dezideratul de la care am pornit. Asta nu se va întâmpla. Haideți să fim în continuare inteligenți și să arătăm maturitate în luarea unor decizii. Să arătăm că România este pregătită să ia niște măsuri prin care într-un timp și într-un termen scurt, mediu și lung să-și atingă dezideratele, altfel aceste discuții vor exista tot timpul, nu se vor finaliza niciodată și putem să stăm, vă dau scris de acum, 20 de ani de zile cu o lege pe masă, că nu vom ajunge la un consens”, a adăugat responsabilul de la Agricultură.

    Ministrul face apel la rezolvarea problemelor prin expunerea lor și prin deciziile asumate pe care le pot lua factorii decizionali.

    ”De aceea trebuie să existe decizii asumate cu pași și etape clare de implementare, cu mecanisme ale statului care să intervină atunci când apar dezechilibre și noi să putem merge mai înainte în atingerea obiectivelor pe care le vedem. Am avut situații multiple expuse și vă spun că au fost dezbateri lungi, atât în perioada în care eram președinte de Comisie, dar apoi cât am preluat calitatea de ministru, și colegii mei au dezbătut legea, situații în care s-au expus foarte multe probleme. Și este evident că dacă nu le ridicăm și nu le expunem pe masă, ele nu vor fi soluționate. Am început timid prin a le solicita producătorilor români care considerau că sunt și erau lezați în drepturile lor comerciale, pe baza unor contracte între părți încheiate, evident, cu o disproporție de forță de negociere, le era teamă să ridice problema, să o expună public. Și prin dialog constructiv am reușit să supunem atenției noastre aceste probleme astfel încât să vedem unde sunt zonele în care noi ca stat și ca autoritate de legiferare Parlamentul României, putem interveni cât mai bine, astfel încât să ne atingem obiectivele”, a declarat Adrian Chesnoiu.

    Pe final de discurs, ministrul Agriculturii a arătat că este momentul ca instituțiile statului responsabile să aplice sancțiuni pentru cei care nu respectă legea și acestea să își producă efectele.

    ”Este momentul în care Ministerul Agriculturii ca autoritate de monitorizare a aplicării legii, Consiliul Concurenței, ca autoritate de aplicare a legii, tipurile de practici neloiale stabilite prin actul normativ, sancțiunile impuse, să-și producă efectele în perioada următoare. Să nu creadă cineva dintre toți cei care au un anume interes în această lege și în acest domeniu supus legiferării, că nu se dorește atingerea acestui deziderat. A venit la nivel european, gândiți-vă că România prin Parlamentul României a luat de-a lungul vremii mai multe tipuri de măsuri care fie au contravenit legislației europene, fie nu erau încadrate în așa fel încât să-și producă efectele. Care este interesul nostru al tuturor? Să creăm legătura între producătorul român prin lanțuri scurte de aprovizionare cu consumatorul român. Că nu e vina nici a producătorului, nici a niciunuia dintre noi că am ajuns în situația în care ne aflăm astăzi cu comerțul cu produse agroalimentare. Decizii care poate că au lipsit și neluate la timp ne-au condus aici. Dar ce facem? Vor rămâne permanent într-un dialog abrupt al neidentificării soluțiilor sau vom continua calea dialogului în implementarea și găsirea soluțiilor cele mai bune. Evident că fiecare vorbește din subiectivism, cel puțin eu vorbesc în nume personal și cred că și colegii din Comisia pentru Agricultură, am avut poate privilegiul de a nu fi implicați subiectiv în acest act normativ. Pentru că nu avem afaceri în agricultură, eu personal nu am niciun fel de afacere și cred că pot să privesc cu obiectivism acest lucru” a menționat ministrul de resort.

    Ministrul Adrian Chesnoiu: Când facem propuneri legislative, să avem grijă ca și ca ele să-și producă efectele!

    În final, Adrian Chesnoiu a punctat concluziile la care a ajuns, printre care necesitatea unor propuneri legislative care să poată fi puse în practică, astfel încât să nu rămână la stadiul de prevederi într-un act normativ. Ministrul a arătat că schimbarea va veni în timp, prin armonizarea cadrului legislativ, astfel încât producătorul român să fie protejat, iar produsele să ajungă la consumatori la prețuri rezonabile.

    ”Ce e cel mai bine pentru producătorul român care poate fi pus în aplicare, mare atenție! Când facem propuneri legislative, să avem grijă ca și ca ele să-și producă efectele și să fie puse în aplicare pentru că dacă venim cu propuneri care sunt doar idilice și rămân la stadiul de prevederi într-un act normativ, fără a putea fi puse în practică, atunci cu siguranță nu ne-am atins obiectivele. Cel puțin acestea sunt concluziile pe care eu le-am tras pe parcursul acestui proces de legiferare în cazul transpunerii Directivei 633. Restul, discuții fără fundament, eu mi-aș dori mult de tot atunci când, și mă cunoașteți cu toții, sunt o persoană destul de directă, când există orice fel de suspiciune sau urmă de îndoială lucrurile trebuie spuse concret și tranșant, nu la nivel de idee și de ideologie generalistă, altfel nu vom ajunge niciodată nicăieri. Rămân și cred că așa cum sunt și colegii mei parlamentari, rămânem ancorați în armonizarea cadrului legislativ pe această spinoasă problemă a comerțului cu produse agroalimentare și dezideratul nostru este unul clar, să facem posibilă protejarea producătorului român astfel încât produsele lor să ajungă cât mai repede la consumatori în condiții de calitate cele mai bune la prețurile cele mai accesibile. Dar lucrurile acestea să nu credeți că se vor întâmpla peste noapte. Să nu credeți că există cineva, oricare dintre dumneavoastră care dacă ar fi decidentul în mâna căruia stă o astfel de decizie ar rezolva-o printr-o simplă decizie. Acestea sunt lucrurile pe care eu le consider și chiar cred că în perioada următoare o să vedem cu toții efectele și vom vedea care sunt pașii de urmat astfel încât să ne atingem dezideratul pe care cu toții l-am avut. Cred că trebuie să fim în continuare uniți și să nu ne lăsăm dezbinați de diferite interese, unele mai mici sau mai mari, politice sau de altă natură pentru că obiectivitatea este cea care ar trebui să primeze pentru fiecare dintre noi”, și-a încheiat expunerea ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

    Masa Rotundă: Cum recucerim piața internă agroalimentară. Analiză SWOT a fost organizat de Agrointeligența la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților, cu sprijinul Asociației Forța Fermierilor, Corteva Agriscience, Transavia, Carrefour România, Fondul de Garantare a Creditului Rural și Crama Viișoara.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!