• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăierea la pomii fructiferi, un exercițiu de imaginație. Tipuri și reguli de bază pentru tăieri

    Roberto Marius Popa -

    Tăierea la pomii fructiferi reprezintă un exercițiu de imaginație, însă trebuie ținut cont de tipul tăierii și de regulile de bază care trebuie avute în vedere la această lucrare.

    Există mai multe tipuri de taieri la pomii fructiferi:

    Toate aceste tăieri au importanța lor iar în cele din urmă rezultatul final tine și de imaginația tăietorului. Cum reușește să facă alegerile corecte astfel încât pomul să se încadreze în spațiul alocat și să obțină acel echilibru între creștere și fructificare.

    Pentru asta sunt necesare cunoștințe despre fiziologia pomilor fructiferi și sunt necesare cunoștințe despre câteva reguli de bază care trebuie respectate atunci când executam tăierile. Fiecare tăietură trebuie cântărită cu atenție pentru că ea schimba direcția de creștere în zona respectivă, schimba dezvoltarea coroanei , influențează vigoarea lăstarilor sau diferențierea mugurilor de rod.

    Nu voi dezvolta aici regulile de bază care sunt: regula 3D, regula 1/3, subordonarea pe orizontală și pe verticală, ciclul de rod de trei ani. Doar le voi reaminti:

    Imaginația tăietorului intervine în tăierile de formare, la construcția viitorului schelet; la tăierile de întreținere și fructificare când trebuie să obțină un pom echilibrat în spațiu atât pe verticală cât și pe orizontală și deasemenea să obțină un echilibru între ramurile de rod și ramurile vegetative.

    De obicei, proprietarii de livezi sunt preocupați de obținerea cât mai rapidă a rodului în detrimentul construcției scheletului și de păstrarea în pom a tuturor ramurilor de rod asta ducând la alternanța în rodire, la îmbătrânirea prematură, la epuizarea pomului și în final la uscarea acestuia.

    Pomii trebuie sa aibă un schelet bine determinat, să fie aerisiți, luminați, ramurile să nu se jeneze reciproc.

    Tăierile trebuie bineînțeles completate cu lucrări agrotehnice de fertilizare, aprovizionare cu apă, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Ilie Ursu a dat startul celui de-al doilea ciclu de producție la tomate: ”Am vândut până acum 20 de tone” Ferma care recoltează grâul și rapița cu 200 de utilaje agricole Care sunt cei mai performanți hibrizi de castraveți pentru cultura de solar?

    Ultimele știri

    Fermierul este protejat cu programul Rapița de Aur. Ce înseamnă și cum funcționează inițiativa Soufflet Agro România Doi fermieri se ceartă de ani de zile din cauza vacilor ce intră în culturi Agrointeligența a cerut APIA să clarifice situația subvențiilor blocate la plată, dar și cum se vor derula controalele în ferme