• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stocurile de cereale ale României. Anunț direct de la Ministerul Agriculturii!

    Roxana Dobre -

    Stocurile de cereale ale României, analizate de experții implicați direct în domeniu! Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut marți, 8 martie, la sediul instituției, o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) și cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN.

    Discuțiile au avut loc în contextul acțiunii de monitorizare a stocurilor de cereale de către Ministerul Agriculturii, demarată ca urmare a schimbărilor survenite pe piața internațională după declanșarea agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

    Ministrul Agriculturii a transmis celor prezenți la discuții că, potrivit analizei realizate de MADR, în acest moment există pe piață o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificație, necesarul pentru furajare, precum și pentru acoperirea cantităților contractate la export.

    “În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanență, atât la nivelul comercianților și furnizorilor de cereale, cât și la nivelul industriei de morărit și panificație. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situația stocurilor de cereale din depozitele autorizate și din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiți să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, așadar românii nu trebuie să își facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern și are capacitatea de a se susține singură din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu, potrivit unui comunicat de presă al MADR.

    Se monitorizează foarte atent stocurile de grâu

    La rândul său, Aurel Popescu, președintele ROMPAN, a afirmat că printr-o monitorizare foarte atentă a achizițiilor de grâu pentru consum intern și, eventual, pentru export nu vor exista goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor.

    ”Am solicitat această întâlnire cu principalii cumpăratori de grâu în prezența domnului ministru pentru face o analiză a balanței grâului, astfel încât să avem asigurate cantitățile pentru panificație până la noua recoltă și pentru a se nu crea probleme în aprovizionarea populației”, a spus acesta.

    Totodată, Vasile Varvaroi, președintele ARCPA, a precizat că în continuare trebuie să existe dialog între factorii direct implicați. ”Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanșate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asiguram ca există suficiente stocuri de grâu la nivel național pentru a acoperi consumul populației până la noua recoltă, dar și să menținem România ca un partener solid și predictibil pe piețele internaționale. Le mulțumesc tuturor celor care au participat, în special domnului ministru pentru inițiativa organizării acestei întâlniri”.

    Ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat importanța dialogului constructiv pentru ca împreună cu toți cei implicați să fie identificate soluții, astfel încât industria de morărit-panificație să rămână viabilă. În acest sens, participanții la întâlnirea de azi au agreat ideea continuării acestor întâlniri, mai ales în contextul actual, pentru a avea o monitorizare permanentă a situației și a se dispune măsurile necesare eliminării riscurilor ce pot apărea în lanțul de aprovizionare a populației cu produse agroalimentare.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Plăți APIA 2025. Următoarele subvenții care intră la plată

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume