• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Legea Laptelui, adoptată în Comisia de Agricultură! Raft separat pentru produsele cu grăsimi vegetale care imită lactatele!

  Roxana Dobre -

  Legea Laptelui și a produselor lactate, aproape de aprobare în Parlament. Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a dat aviz pozitiv miercuri – 9 martie, proiectului de lege prin care se creează cadrul juridic pentru prezentarea și comercializarea produselor, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorului. Proiectul urmează să fie aprobat de Camera Deputaților, for decisiv, promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

  Anunțul privind avizul dat în Comisia pentru Agricultură a fost dat de președintele acesteia, Florin Barbu. ”Un alt proiect pe care mi l-am asumat când am preluat președinția Comisiei pentru Agricultură este Legea Laptelui și a produselor lactate (PLx 298/2020 n.r). În ședința de azi a Comisiei pentru Agricultură, am dezbătut, împreună cu toți procesatorii, fiecare articol din acest proiect legislativ care a primit raport pozitiv și va merge la vot în Camera Deputaților”, a spus Florin Barbu.

  Amendamente votate în Comisia pentru Agricultură

  Potrivit lui Florin Barbu, în ședința de miercuri deputații au votat câteva amendamente actului normativ care reglementează sectorul laptelui și produselor lactate și se creează cadrul juridic pentru prezentarea și comercializarea produselor, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorului.

  ”Legea reglementează inscripționarea de informații suplimentare pe etichetele produselor – indicarea țării de origine sau a locului de proveniență, ingredientele primare folosite, pentru că printr-o etichetare corectă se reduce marketingul înșelător și concurența neloială. Un amendament pe care l-am făcut eu la Legea Laptelui și produselor lactate stipulează ca produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale și produsele vegetale să se comercializeze în spaţii de prezentare și vânzare separate, bine delimitate, pe rafturi separate față de produsele lactate autentice, cu atenționare explicită către cumpărător a conținutului acestor produse”, a mai adus precizări deputatul.

   Se înființează Observatorul Laptelui

  Mai mult, în proiectul de lege este menționată și înființarea Observatorului Laptelui, în cadrul direcției de specialitate din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care are ca scop monitorizarea producţiei de lapte de vacă, bivoliță, oaie și capră, centralizarea datelor de pe piață, urmărirea și analizarea tendințelor de consum, a producției, a echilibrului între cerere si ofertă și a costurilor.

  ”Se interzice folosirea denumirilor ”Lapte” sau ”Produse lactate” pe eticheta produselor care nu conțin lapte. Aceasta sunt câteva dintre prevederile proiectului de lege care protejează producătorii și consumatorii și va ajuta la dezvoltarea și promovarea corectă a acestui sector. Trebuie să încurajăm și să susținem consumul de produse românești, iar industria laptelui și a produselor lactate este un domeniu prioritar. Este important ca la începutul sau finalul fiecărei zile, să nu uităm că porția de sănătate este într-un pahar cu lapte…românesc!”, a conchis Florin Barbu.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermă în mijlocul unei autostrăzi. Proprietarii își cresc animalele printre mașini și claxoane Fermierii cer un preț minim de 2 lei pe litrul de lapte la poarta fermei ANSVSA și CMVRO au răspuns solicitării Agrointeligența. Ce taxe pot aplica medicii veterinari pentru eliberarea adeverințelor

  Ultimele știri

  Refacerea habitatelor, un proiect respins de Comisia AGRI din Parlamentul European. Ce urmează Parlament: Amenzi pentru magazinele care nu afișează tricolorul pe produsele cu materii prime românești Ploile au făcut dezastru într-o comună! Drumurile și sute de hectare de culturi agricole – distruse!