Combaterea provocărilor climatice, una dintre prioritățile Rodbun
Adrian Radu -Anul 2022 se anunță unul plin de provocări pentru agricultura românească. Dincolo de provocările iscate de diverse probleme în lanțurile de aprovizionare, condițiile climatice se numără și în acest an printre provocările pe care fermierii trebuie să le depășească. Compania Rodbun vine în ajutorul acestora cu soluții și idei inovatoare.
Schimbările climatice sunt de ani buni pe lista problemelor care afectează producțiile din agricultură. Care sunt însă principalele schimbări? A explicat Octavian Petrescu, Director executiv Rodbun SA. “Prima este lipsa de precipitații, care poate fi combătută cu un sistem de irigații. Apoi, schimbările bruște de temperatură și arșița din timpul verii. Din punctul meu de vedere, asta nu poate fi contracarată, combătută decât prin genetică nouă, mult mai rezistentă în fața acestor condiții. Și punctul 3, schimbarea calității și structurii solului, care, la fel, poate fi reparat, dar cu investiții destul de mari”, a declarat Petrescu.
Lipsa precipitațiilor s-a observat foarte bine în această iarnă, în România fiind zone în care pe pământ nu s-a așternut niciun fulg de zăpadă. Temerile celor implicați în agribusiness este că se va repeta scenariul anului 2020, un an extrem de greu pentru fermieri și care a venit cu producții reduse.
Parteneriate pentru combaterea provocărilor climatice
Cum pot fi contracarate schimbările climatice din ultimii ani? Doar prin soluții inovatoare, susțin cei de la Rodbun. De altfel, compania a demarat un program de parteneriate cu mai multe instituții din țară și din străinătate, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru fermieri. Institutul de la Fundulea și Universitatea Dunărea de Jos sunt doar doi dintre partenerii Rodbun.
O colaborare de care cei de la Rodbun sunt mândri este cea cu Universitatea King Abdullah of Science and Technology din Arabia Saudită. “În 2019, ei au reușit să creeze o simbioză între o bacterie pe care a extras-o dintr-o plantă deșertică și sămânța de grâu. Această simbioză a făcut ca sămânța respectivă să reziste foarte, foarte bine la temperaturi ridicate. A rezistat în teste 4 zile la temperaturi de 45 de grade, fără să-și piardă calitățile și germinația. Ăsta e un lucru extraordinar și noi am intrat în parteneriat cu această Universitate dorind să aducem pentru testare, în primul rând, și apoi să comercializăm sau să vindem soluția aceasta și pe teritoriul României”, a completat Octavian Petrescu.
Pentru produsele și serviciile Rodbun vizitează site-ul: www.rodbun.ro.