• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lucrările agricole, blocate complet în nordul, estul și sudul Ucrainei. Lipsa motorinei, o problemă majoră pentru fermieri!

    agrointeligenta.ro -

    O mare parte din Ucraina este invadată, iar lucrările agricole de primăvară, în special semănatul, nu se pot desfășura. În plus, fermierii ucrainieni se confruntă cu o criză de motorină, dar și cu deficit de inputuri agricole, așa că soarta anului agricol este una incertă, anunță Roman Slaston, director general al Clubului Agribusiness din Ucraina.

    Roman Slaston, directorul general al Clubului Agribusiness din Ucraina

    Nicio activitate agricolă în nordul, estul și sudul țării

    Trupele ruse ocupă teritoriul ucrainean în nordul, estul și sudul țării. Nu există activitate agricolă în aceste zone, nici pe câmp și nici în creșterea animalelor. Pur și simplu nu este posibil. În special, semănatul de primăvară nu poate avea loc în aceste zone. Situația este îngrozitoare, mai ales pentru bovinele de lapte: animalele nu pot fi hrănite sau mulse. În regiunea Herson, o mare fermă comercială de păsări a trebuit să-și sacrifice întregul efectiv de găini pentru că nu era suficientă hrană pentru păsări. Vă puteți imagina ce este nenorocirea pe care un asemenea lucru o provoacă fermierilor care vor să aibă grijă de animalele lor”, a declarat Slaston pentru agrarheute.com despre situațiile din fermele din Ucraina.

    Sunt și zone în care lucrările agricole s-au desfășurat în condiții bune până în prezent: ”Din fericire, la majoritatea fermelor din sudul și estul țării, am putut efectua fertilizarea de primăvară de bază înainte de începerea invaziei rusești. La fermele din centrul și vestul țării, fermierii noștri au putut desfășura această lucrare în primele zile ale războiului. Comerțul exterior este în prezent oprit la noi, probabil până în jurul datei de 1 aprilie”.

    Fermierii din Ucraina au nevoie de 200.000 de tone de motorină 

    În această perioadă, fermierii ucrainieni sunt mobilizați pentru a-și apăra țara și au donat cantități importante de grâu, ulei de floarea-soarelui, zahăr, și alte alimente, pentru a susține armata. În plus, agricultorii au donat forțelor militare și motorina pe care o aveau, așa că acum carburantul – mai exact lipsa lui, reprezintă o problemă majoră. ”În zonele aflate sub controlul guvernului ucrainean, principala problemă a fermierilor este că nu au suficientă motorină pentru însămânțarea de primăvară. Au nevoie și de semințe, îngrășăminte și pesticide, dar combustibilul este într-adevăr cea mai importantă problemă. Presupun că avem nevoie de aproximativ 200.000 de tone de motorină pentru a finaliza semănatul de primăvară anul acesta. Din fericire, mulți fermieri aveau niște rezerve de motorină înainte de război, dar dacă luptele nu se opresc cel târziu până la 1 aprilie, atunci vor fi mari problemele ce vor conduce la un eșec masiv al recoltei din acest an”, a declarat Roman Slaston, director general al Clubului Agribusiness din Ucraina.

    Ucraina mai poate exporta cereale doar pe calea feroviară

    Exportul de cereale – blocat pe căi maritime

    Fermierii ucrainieni au rămas și fără o sursă importantă de venituri: exporturile de cereale. ”Majoritatea exporturilor noastre agricole se făceau prin porturi de la Marea Neagră precum Odesa. Aceaste rute au fost complet blocate din prima zi a războiului. Diverse nave comerciale au fost deja atacate și scufundate de forțele ruse. În prezent încercăm să ne schimbăm logistica de export. pe calea ferată, pentru că mai avem stocuri relativ mari de cereale în țară. Înainte de invazie speram să exportăm 15 milioane de tone de cereale în 2022. Pe calea ferată, s-ar putea să mai putem vinde 600.000 de tone de cereale pe lună. Cu încasările din aceasta, fermierii noștri ar putea cumpăra inputurile de care au nevoie pentru activitățile agricole din acest an”, explică Roman Slaston.

    Directorul general al Clubului Agribusiness din Ucraina spune că soluția pentru ca războiul să înceteze este ca sancțiunile împotriva Rusiei să continue și să fie și mai drastice. ”Avem nevoie de mai multe sancțiuni împotriva Rusiei , inclusiv în sectorul agricol. Nimic altceva nu este la fel de important pentru fermierii noștri sau chiar pentru securitatea alimentară globală. Sancțiunile împotriva Rusiei funcționează. Vă rugăm să impuneți mai multe sancțiuni! Prin sancțiuni, chiar și rușii obișnuiți recunosc că se întâmplă nedreptate.  Acesta este singurul mod de a opri războiul. Orice alt sprijin din partea Occidentului este a doua cea mai bună soluție pentru că nu face decât să prelungească crimele”, a mai precizat Slatston care a precizat că dacă situația actuală se menține și după 1 aprilie, consecințele vor fi catastrofale.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă