Primele roșii românești, la tarabe în piață! Prețurile noilor tomate sunt între 23 și 25 lei/kg!
Angelica Lefter -Primele roșii românești apărute pe piață în acest an sunt cele obținute în sere. Livrările vor începe în această săptămână, iar prețurile noilor tomate sunt pe măsura timpurietății lor.
Un fermier din Cochirleanca, județul Buzău, va merge cu primele tomate crescute în sol românesc pe tarabele din piețe, la finalul săptămânii în curs. Ele sunt produse în solariile încălzite, iar din cauza cheltuielilor mari, prețul va fi unul piperat, potrivit adevarul.ro
Legumicultorii se plâng de costurile mari pentru încălzirea spațiilor protejate
Legumicultorul Mircea Tatu produce tomate pe mai bine de 5.000 de metri pătrați de teren, în spații protejate. El folosește o centrală pe cocs, care a funcționat zi și noapte pentru a menține temperatura potrivită, mai ales că au fost zile și nopți mai reci decât cele cu care ne-am obișnuit în luna martie, a spus fermierul buzoian.
”În martie, am avut temperaturi de minus 9 grade noaptea. Au fost câteva zile când trebuia să stai lângă centrale. Dacă nu faci căldură, pierzi din plante. Noi asigurăm peste 14 grade Celsius, dar e suficient şi zece grade noaptea. Dacă nu au căldură şi nici lumină, cresc firave, se îngălbenesc. Temperaturile scăzute ne-au dat câteva zile înapoi”, a declarat Mircea Tatu, fermier.
Prețurile primelor tomate românești de pe piață – între 23 și 25 de lei pe kilogram
Soiurile cultivate de legumicultor sunt olandeze, însă selectate și adaptate solului și climei din zona Buzăului.
Prețul primelor tomate de pe piață se va situa între 23 și 25 de lei. Cu toate acestea, legumicultorul spune că nu duce lipsă de clienți.
”Minim ar fi la 23 de lei kilogramul, până la 25 de lei, preţul la tarabă. Clienţii cumpără şi la acest preţ, nici nu se pune problema, pentru că avem clienţi care ştiu ce roşii avem. Sunt roşii naturale”, a spus Mircea Tatu.
Prețul ridicat al tomatelor reflectă costurile mari de producție
Mai mult, fermierul a menționat prețul ridicat al tomatelor româneşti reflectă scumpirile înregistrate în ultima vreme la combustibilul pentru utilaje şi, mai ales, cu sursa pentru încălzirea solariilor.
”Încălzirea o facem cu centrale cu apă caldă şi cu cox petrolier. S-a dublat de anul trecut. A fost 1.000 de lei tona, acum e peste 2.000. Se consumă mult. Cam două tone pe trei zile, exagerat de mult. E 2.000 de lei tona”, a punctat Mircea Tatu, fermier din Cochirleanca, judeţul Buzău.