• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Declarație comună de susținere a agriculturii românești, adoptată în cadrul dezbaterii organizate de Agrointeligența

  agrointeligenta.ro -

  Actuali și posibili europarlamentari, membrii ai Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, reprezentanți ai producătorilor agricoli din România și ai unor mari companii din sectorul agricol au participat ieri la dezbaterea ”România merită o EUROagricultură performantă: Soluțiile și viziunea candidaților la Parlamentul European” organizată de revista Agrointeligența. Evenimentul – unicul de acest gen din campania electorală pentru Parlamentul European (PE) s-a concretizat în adoptarea unei declarații comune de colaborare și susținere a agriculturii românești.

  ”Textul-cadru al declarației este menit să reprezinte un punct de plecare pentru discuțiile, întâlnirile, dezbaterile și colaboarea europarlamentarilor români, fermieri și asociațiile de fermieri în următorul mandat. Pentru o reprezentare eficientă la Bruxelles și pentru rezolvarea rapidă a problematicilor agriculturii naționale în contextul politicilor agricole europene, dialogul și strategia comună trebuie să treacă de barierele și de culorile politicii naționale”, a declarat Vlad Macovei, directorul Agrointeligența.

  La dezbaterea organizată la Palatul Parlamentului au participat patru candidați la alegerile pentru Parlamentul European: Cătălin Ivan, Viorica Dăncilă și Laurențiu Rebeba (Alianța PSD-UNPR-PC) și Marcel Cucu (Alianța Națională a Agricultorilor).

  A răspuns invitației noastre și Vladimir Mănăstireanu, președintele ANSVSA, Adrian Savu – consilier în cadrul MADR, fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, Nicolae Hristea –  directorul executiv al Agrobiotechrom, Mihaela Vasile – Public Affairs Specialist Monsanto și Cristina Cionga – Public Affairs Manager DuPont Pioneer.

  Fermierii prezenți la dezbatere au reprezentant asociațiile de producători agricoli afiliate Federației Naționale PRO AGRO și Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

  Declarație pentru sprijinirea agriculturii românești

  Agricultura românească este unul dintre sectoarele economice cu cel mai mare potențial de dezvoltare, capabil să contribuie, alături de alte ramuri, la ritmuri de creștere economică care să permită, pe termen mediu, recuperarea decalajelor față de media țărilor din Uniunea Europeană.

  Considerăm că agricultura, alături de industria alimentară, poate oferi soluții economice și sociale la unele dintre cele mai importante probleme ale României, cum este nivelul de trai și de civilizație din mediul rural.

  Apreciem că România se află în situația de a putea susține, în paralel, un model de succes bazat pe coexistența modelului de dezvoltare bazat pe agricultura tradițională, cu un accent deosebit pus pe fermele de familie, cu o componentă bio imensemnată, împreună cu agricultura intensivă, pe suprafețe mari, cu randamente comparabile cu ale celor mai avansate țări, și beneficiind de cele mai noi tehnologii.

  Pentru a putea realiza cu succes acest model de dezvoltare și prosperitate, este nevoie ca agricultura și industria alimentară să fie susținute eficient și constructiv de toate forțele politice din România, toți decidenții politici care pot influența atitudini și decizii favorabile în cadrul Comisiei Europene, Parlamentului European, marilor familii politice europene, precum și în cadrul altor structuri de reprezentare politică și administrativă la nivel european.

  Este nevoie de un dialog consistent între oameni politici, fermieri, procesatori din industria alimentară, reprezentanți ai organizațiilor patronale și profesionale din care să rezulte soluții atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

  Cu toții milităm pentru o întărire a reprezentării fermierilor și procesatorilor la Bruxelles, astfel încât vocea agricultorilor români să fie auzită și respectată mai mult decât este în prezent, și susținem procesul de închegare a unei suprastructuri de organizare a asociațiilor de producători și procesatori ca principal și eficient mijloc de reprezentare europeană.

  Vom căuta împreună soluții pentru ca agricultura și agricultorii români să aibă parte de cât mai mulți bani europeni, de condiții egale pe piață cu concurenții lor din alte țări și ne angajam să facem ca toți consumatorii români să beneficieze de produse autohtone de calitate, sigure și la un preț rezonabil.  Te-ar mai putea interesa

  Daniel Buda: Viețile oamenilor trebuie protejate de interesele unor structuri plătite din afară, cu interese economice! Comisia Europeană a anunțat cuantumurile tăiate din subvențiile fermierilor români! Șefa ANM – vești despre cum va fi vremea în următoarele zile

  Ultimele știri

  ANM – alertă de caniculă emisă pentru 7 județe unde temperaturile vor depăși 41 de grade! Produsele FMC sunt prezente la loturile de cereale de la SCDA Lovrin Ultima săptămână în care APIA mai face plăți pentru subvenții!