• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preţul rapiței a ajuns aproape la 1.000 de euro pe tonă!

    Mircea Olteanu -

    Prețul rapiței a ajuns la un record absolut. Nimeni nu și-ar fi imaginat anul trecut că semințele recoltate ar putea ajunge vreodată să valoreze aproape 1.000 de euro pe tonă. Mai exact 994,50 de euro pe tonă la Bursa Euronext de la Paris.

    Nivelul atins de prețul rapiței MATIF este cauzat în special de situația creată de războiul din Ucraina. Așa cum nici conflictul nu pare să aibă un final prea curând, nici rapița nu contenește să se aprecieze.

    Prețurile rapiței au continuat să crească marți, 22 martie, după ce au crescut cu aproximativ 70 euro pe tonă în ultimele trei zile de tranzacționare. Marți după-amiază, contractele pe luna mai erau cotate la994,50 euro pe tonă, în timp ce semințele din noua recoltă se tranzacționează pentru livrare în luna august la 791 euro pe tonă.

    Piața rămâne foarte tensionată din cauza războiului din Ucraina, iar negocierile între Kiev și Moscova inspiră de această dată doar un optimism foarte prudent. Comercianții și importatorii sunt conștienți de riscul unui conflict prelungit care ar menține uleiul de floarea-soarelui și rapița ucraineană departe de piața mondială pentru mai multe luni.

    Semănatul rapiței în Ucraina va fi, de asemenea, foarte complicat, având în vedere războiul în desfășurare și penuria de inputuri și combustibili.

    Războiul și posibilele sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei au determinat și o creștere accelerată a prețurilor țițeiului Brent, care au ajuns din nou la 114 de dolari pe baril. Bombardarea orașului Mariupol a readus și posibilitatea unui embargo european asupra petrolului rusesc.

    Aproape jumătate din importurile de rapiță provin din Ucraina

    Prețurile rapiței urmează și trendul altor uleiuri, susține compania de analiză Agritel. Uleiul de palmier a fost, de asemenea, în plină ascensiune, crescând semnificativ la Bursa din Kuala Lumpur. Totodată, uleiul de floarea-soarelui continuă să se scumpească.

    „Rusia și Ucraina sunt cei doi producători de top de floarea-soarelui din lume. Numai Ucraina exportă mai mult de 50% din uleiul de floarea-soarelui din lume”, au transmis analiștii de la Agritel. Însă portul Odesa nu este funcțional din cauza bombardamentelor, așa că exporturile din Marea Neagră au fost suspendate, ducând la o creștere a prețurilor pentru toate produsele, au explicat analiștii.

    În acest an, începând cu data de 13 martie, europenii au importat aproximativ 3,7 milioane de rapiță. Dintre acestea, 1,6 milioane de tone sau 44% au venit din Ucraina și 1,2 milioane de tone (adică 34%) din Australia. Un alt furnizor major a fost Canada (15%), iar volume mai mici au venit și din Republica Moldova și Serbia. Germania a importat până acum 795.000 de tone de rapiță, iar Franța a cumpărat 782.000 de tone. Cu toate acestea, cel mai mare importator este Olanda, cu 833.000 de tone până acum.

    Un alt factor care influențează piața semințelor oleaginoase sunt taxele de export mai mari pentru făina de soia și uleiul de soia impuse de Argentina. Acestea au fost majorate cu două puncte, până la 33%. Taxa pe biomotorina obținută din ulei de soia a fost, de asemenea, crescută cu un punct, până la 30%.

    De la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, prețul rapiței MATIF a crescut cu peste 31 la sută.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului