• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ion Cioroianu, Asociația Fermierilor din România: ”Îmi doresc doi-trei agricultori români în Parlamentul de la Bruxelles”

    agrointeligenta.ro -

    Ion Cioroianu este nu doar activ în cadrul Asociației Fermierilor din România (afiliată PRO AGRO), ci este și expertul României pe cereale și plante oleaginoase la Bruxelles, în cadrul puternicei organizații Copa-Cogeca.

    Agricultorul spune că o voce puternică a fermierilor români poate convinge Comisia Europeană și Parlamentul European să își adapteze politicile agricole pe măsura nevoilor românești.

    ”Pe vegetal, noi stăm cu securea deasupra capului și aici vorbesc despre interzicerea folosirea neonicotinoidelor. Anul acesta am avut noroc. Noi, Federația PRO AGRO ne-am luptat foarte mult la Copa-Cogeca și am amenințat președintele grupului de lucru, pe  domnul Mark Shulman, că ieșim de la Copa Cogeca dacă nu ne ajută să obținem o derogare. I-am explicat specificul climei noastre aspre și pericolul dăunătorilor la care vor fi expuse 3,6 milioane de hectare – 2,6 milioane de hecatre de porumb și 1 milion cu floarea-soarelui. Am avut parte de înțelegere și am obținut atât noi, cât și Finlanda – cu risc pe doar 25.000 de hectare, derogarea care a salvat culturile din acest an. A fost o situație-model în care o problemă specifică agriculturii românești a putut fi rezolvată mulțumită unei acțiuni unite a fermierilor”, a declarat Cioroianu la dezbaterea ”România merită o EUROagricultură performantă: Soluțiile și viziunea candidaților la Parlamentul European” organizată de revista Agrointeligența.

    Ion CioroianuReprezentantul la Copa-Cogeca a arătat și că misiunea fermierilor români și interesele agricole naționale au șanse mai mari să fie impuse pe agenda UE dacă vor fi sprijinite și de către europarlamentarii români. În acest sens, Cioroianu a menționat relația bună pe care agricultorii au avut-o cu Viorica Dăncilă, europarlamentar în Comisia pentru agricultură de la Bruxelles și candidată pentru un nou mandat. Totuși, începând din toamnă, fermierul speră că numărul specialiștilor în agricultură va crește în PE.

    ”Noi, agricultorii, avem nevoie foarte mare de sprijinul europarlamentarilor români din Comisia de agricultură. Până acum nu am avut agricultori care să fie europarlamentari, dar doamna europarlamentar Viorica Dăncilă ne-a ajutat mult și ne-a reprezentat corect în forul de specialitate de la Bruxelles. Îmi doresc să intre doi-trei europarlamentari agricultori în PE, având în vedere și că 40% din bugetul european e destinat agriculturii și mediului rural, așa că avem nevoie de oameni care să cunoască situația”, a mia declarat Cioroianu.

    Fermierul speră ca noua echipă de europarlamentari români să se se lupte pentru a obține bani pentru reabilitarea sistemului de irigații, pentru comasarea terenurilor și cel mai mportant pentru cadastrare. ”O chestiune despre care nu se prea vorbeste este frica acelor primari care au dat titluri  – două-trei pe același loc. Știu că ei decid votul la alegeri, dar trebuie făcută o curățenie. Fără cadastru nu se poate vorbi de investiții de cadastrare, de atragerea de fonduri. Totul e să se înceapă cu bani europeni sau cu fonduri de la buget. Sunt mulți fermieri dispuși să plătească ei însiși, din resurse proprii, ca să se facă un cadastru general la nivel de comună”, a mai spus Ion Cioroianu.

    Reprezentantul Asociației Fermierilor din România le-a cerut candidaților la europarlamentare să obțină fonduri pentru cercetarea agricolă și să promoveze soiurile române. ”Acestea sunt mai bune decât cele străine, mai ales în condiții de ani secetoși și cu probleme de îngheț. Semințele noastre sunt adaptate și dau producții bune, în timp ce soiurile străine sunt bune și dau recolte mari doar când anul este favorabil”, a explicat Cioroianu.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă