Ucraina a adoptat o lege privind securitatea alimentară. Contractele de arendă, prelungite cu un an!
agrointeligenta.ro -Rada Supremă a votat în favoarea Legii Ucrainei nr. 7178 privind asigurarea securității alimentare în legea marțială. Potrivit documentului, securitatea alimentară a țării devine critică și acest lucru necesită utilizarea imediată a tuturor terenurilor agricole disponibile pentru campania de semănat.
„În acest scop, simplificăm dobândirea drepturilor de folosință a terenurilor în scop agricol conform legii marțiale. Datorită acestei legi, 20.000 de hectare de teren comunal, suprafețe care au fost pregătite pentru arendare la licitațiile de terenuri, vor fi transferate pentru producția agricolă. De asemenea, vor fi create condiții prealabile pentru producția agricolă pe 300.000-400.000 de hectare de terenuri deținute de stat, care sunt în prezent în utilizare constantă de către întreprinderile de stat ale Ministerului Politicii Agrare, NAAS al Ucrainei, instituții de învățământ etc. Acest lucru va permite obținerea a aproximativ 1,4 milioane de tone de cereale pe aceste terenuri”, se arată în nota explicativă.
Ce schimba legea?
Relațiile de închiriere de terenuri se prelungesc automat cu un an, fără a se introduce informații în registrele relevante.
Administrațiile militare raionale pot închiria terenuri agricole de stat și municipale pentru producția agricolă pentru până la un an. Chiria nu poate depăşi 8% din valoarea bănească normativă a terenurilor. Pentru determinarea cuantumului chiriei se va folosi valoarea medie monetară normativă a unei unităţi de suprafaţă de teren arabil din regiune.
Pentru terenurile transferate administrațiilor militare raionale, sunt impuse restricții stricte cu privire la utilizarea prevăzută a acestora, inclusiv modificări în compoziția terenului, subînchirierea terenului, construcție, modificarea utilizării terenului etc.
Contractele de închiriere pentru astfel de terenuri se încheie doar pe un an în formă electronică fără licitație. Ele nu pot fi reînnoite sau reînnoite.
Dreptul de arendare a terenurilor arendate de administrația militară nu va fi supus înregistrării de stat.
Transferul terenurilor agricole, aflate in folosinta permanenta a intreprinderilor, institutiilor, organizatiilor de stat si municipale, si pe care nu exista culturi, se realizeaza cu acordul scris al conducatorului statului, intreprinderii municipale, institutiei, organizatiei. , şi dreptul de folosinţă permanentă a terenului.
În perioada de război sunt interzise:
-transferul gratuit al terenurilor de stat și comunale în proprietate privată; formarea terenurilor (cu excepția celor închiriate de administrațiile militare);
-licitații de teren pentru drepturi de arendare, emfiteuză, superficie pentru terenuri de stat și comunale în scop agricol.
Totodată, terenurile de stat, proprietatea comunală cu destinație agricolă, drepturi de arendare, emfiteuze în privința cărora au fost scoase la licitație terenuri, dar al căror câștigător nu este determinat, sunt supuse arendarii de către administrațiile militare.
Se anulează licitațiile de teren incomplet pentru dobândirea dreptului de arendare a terenurilor agricole de stat și comunale.
Este interzisă anunțarea altora noi. Utilizatorii terenurilor agricole timp de un an au dreptul de a-și transfera drepturile de utilizare a terenurilor altor producători agricoli cărora li se asigură resursele logistice, financiare și de muncă necesare. Administrațiile militare raionale sunt împuternicite să înregistreze acordurile de transfer de teren prin păstrarea registrelor de înregistrare corespunzătoare.