Prețul unui hectar de pășune în România: între 2.000 și 11.000 de euro pe hectar
agrointeligenta.ro -Prețul unui hectar de pășune în Români a crescut considerabil în ultimii ani. Nu vorbim despre arendă, redevență sau chirie – deși și acolo prețurile sunt majorate, ci de achiziția de pășune în proprietate.
În acest articol:
Preț hectar pășune. Cum se stabilește
Prețul unui hectar de pășune diferă în funcție de zonă și de poziționare, la fel ca și în cazul terenului arabil.
Sunt la mare căutare pășunile cu acces ușor, cele care au surse de apă și cele cu expunere la soare, făcând posibile și investițiile în parcuri fotovoltaice.
Baza la vânzarea pășunilor rămâne însă pășunatul, iar aici calitatea pășunii cântărește greu în prețul cerut de proprietari.
Cât costă un hectar de pășune
Prețul mediu al unui hectar de pășune se ridică la 2.000 de euro pe hectar, dacă analizăm ofertele oficiale publicate de Ministerul Agriculturii în secțiunea dedicată.
Astfel, costul unei suprafețe de 273,4 hectare formată din patru loturi de pășune în localitatea Canop din județul Arad este scoasă la vânzare cu peste 2,7 milioane de lei (558.300 euro sau 2.000 de euro pe hectar). Vânzătorii sunt trei persoane fizice.
Pe site-urile de anunțuri, prețurile pentru pășuni variază între 2.000 și 3.000 de euro pe hectar dacă ne referim de suprafețe cu destinații de pășunat. O astfel de ofertă am găsit în Târgu Bujor, județul Galați, unde o suprafață de 20 de hectare de pășune se vinde cu 2.900 de euro pe hectar.
În județul Brașov, la Crizbav, o suprafață de 2,5 hectare de pășune în extravilan se vinde cu 1,1 euro pe mp, adică prețul unui hectar ajunge la 11.000 de euro, iar terenul este intabulat.
Cea mai mare pășune scoasă la vânzare în acest moment are 405 hectare, fiind o suprafață compactă situată în zona de dealuri din Lunca Mureșului, județul Arad. Prețul total cerut este de 1.417.500 de euro, echivalentul a 3.500 de euro per hectar. Pășunea nu se vinde pe bucăți, doar toată suprafața.