Grădina pădure. Cum plantăm o ”pădure comestibilă” sau Food Forest
agrointeligenta.ro -Pădurea comestibilă, grădina pădure sau Food Forest este un concept din permacultură care combină arbori, arbuști și plante ierboase, aranjate pe șapte etaje.
În acest articol:
Conceptul de grădină-pădure, de pădure comestibilă sau de pădure alimentară a fost lansat de către Robert Hart în 1980. Bill Mollison, fondatorul permaculturii, a preluat ideea și a transformat-o într-o practică cu principii și reguli clare.
Denumirea de ”pădure comestibilă” sau Food Forest vine de la aspectul, design-ul spațiului amenajat. Acesta aduce a pădure sălbatică, însă speciile plantate sunt toate roditoare și oferă producții care pot fi integrate în consumul zilnic alimentar.
Ce este o pădure comestibilă sau pădure alimentară
O pădure comestibilă, numită și grădină de pădure, este o plantare diversă de plante comestibile care încearcă să imite ecosistemele și modelele găsite în natură. Pădurile alimentare sunt modele tridimensionale, cu viață extinzându-se în toate direcțiile – în sus, în jos și în afară.
În general, recunoaștem șapte straturi ale unei grădini de pădure – etajul de suprafață, subterasa, stratul de arbuști, stratul de ierburi, stratul de rădăcină, stratul de acoperire a solului și stratul de viță de vie. Sunt practicanți cărora le place să recunoască și stratul micelial, stratul opt, cel pentru ciuperci. Folosind aceste straturi, putem încadra mai multe plante într-o zonă fără a provoca o concurență între diferitele specii de plante.
Principii ale unei grădini-pădure
Pădurea comestibilă are în vedere mai multe principii care asigură dezvoltarea armonioasă a fiecărui etaj.
– Se pune accent pe arbori, arbuști, plante perene și plante anuale cu auto însămânțare
– Se mizează pe densități mari care să acopere solul și să suprime buruienile
– Se folosesc plante fixatoare de azot care să îmbogățească solul
– Se caută plante care atrag insecetel benefice pentru a poleniza și pentru a limita atacurile dăunătorilor
– Se prelucrează solul în așa fel încât apa să fie menținută în substrat
– Se amplasează diferitele specii de plante pentru a crea microclimate și paravane de protecție pentru plantele mai mici
Pădurea comestibilă – avantaje
Pădurile comestibile sunt o veritabilă grădină bio care necesită lucrări minime de îngrijire. Nu este nevoie de fertilizare, de irigații sau de plivire.
Deoarece este formată mai ales din plante perene, nu este nevoie de lucrări de arătură, deci se păstrează structura solului și se menține calitatea lui.
Arborii din pădurea comestibilă au un dublu rol – atât de a produce, cât și se a oferi umbră și protecție plantelor de la baza lor, inclusiv o sursă de umiditate pentru acestea.
Cele 7 niveluri ale grădinii pădure
O grădină pădure are la bază mai multe niveluri de plante, în funcție de înălțimea și caracteristicile acestora.
Iată care sunt cele 7 nivele ale unei grădini pădure sau pădure alimentară
Nivelul 1. Copaci cu coroană bogată precum nuci sau castani
Nivelul 2. Pomi fructiferi aclimatizați ce formează o mini-livadă mixtă: meri, peri, gurui, cireși, nectarini, piersici, caiși, duzi
Nivelul 3. Arbuști: mur, zmeur, agriș, goji, zmeur, cătină
Nivelul 4. Ierburi și plante aromatice perene: rozmarin, cimbru, oregano, mentă, lavandă, coriandru, salvie, leuștean etc.
Nivelul 5. Plante acoperitoare la sol: căpșuni, frăguțe, leurdă, măcriș
Nivelul 6. Rădăcinoasele vor forma rizosfera: topinambur, cartof dulce, cartofi, morcovi, hrean
Nivelul 7. Plante cățărătoare: viță de vie, fasole, hamei
Înființarea unei păduri comestibile
Primul pas pentru a înființa o pădure comestibilă este să vă alegeți speciile de plante pe care le veți cultiva. Aveți în vedere numai soiuri aclimatizate, care știți să compostă bine în condițiile climatice din zona dumneavoastră.
De regulă, înființarea unei păduri comestibile începe toamna, când se pot planta arborii mari mari și pomii fructiferi. Acum se pot pune în pământ și arbuștii și vița de vie.
Pentru restul plantelor puteți miza pe plantarea de primăvară, după ce nu mai există risc de îngheț.
Pregătirea terenului pentru plantarea unei grădini-pădure
Pentru a avea o pădure comestibilă reușită veți avea nevoie de o zonă de teren cu expunere la soare. În funcție de câte specii doriți să aveți, puteți porni chiar și cu 100 de metri pătrați dacă veți planta doar un pom fructifer și plante la baza lui. O pădure comestibilă poate ajunge însă și la câteva hectare, dar aici deja vorbim de mai mult decât un hobby, vorbim despre agrosilvicultură.
Spre deosebire de pregătirea unei grădini de legume, nu trebuie să prelucrați solul sau să faceți paturi pentru plantare. Săpați o groapă pentru fiecare plantă în parte, ca și cum ați pregăti înființarea unei livezi. Dacă solul este slab, puneți la baza gropii săpate un strat generos de compost.
S-ar putea să aveți nevoie de paturi înălțate dacă suprafața este una cu probleme de drenaj. Nu vă irosiți energia construind paturi înalțate cu strucuctură de lemn, ci puteți opta pentru a săpa pământul în movile joase și largi în locul fiecărui copac. Plantele mici vor putea fi apoi poziționate de-a lungul versanților movilei.
Înainte de a începe plantările, curățați terenul de buruieni, iarbă și orice altă vegetație existentă. Puteți opta pentru ”sufocarea” plantelor nedorite cu cu un mulci din carton acoperit cu mulci care nu mai oferă plantelor niciun fel de acces la lumină.
Ca fertilizare, între carton și mulci puteți pune un strat de mulci.
Înainte de a planta, periați mulciul și tăiați găuri în carton suficient de mari pentru a săpa gropile de plantare pentru fiecare plantă. După ce ați plantat, puteți aduce mulciul în jurul plantei, ajutând astfel la prevenirea apariției buruienilor, conservarea umidității și creșterea nivelului de materie organică.
Plantarea unei grădini pădure
Plantarea unei păduri comestibile se face după reguli clare. Cele mai înalye plante se poziționează la capătul nordic al zonei de plantare, iar pe măsură ce înaintați spre sud, veți avea plante din ce în ce mai mici. Astfel, plantele mai înalte vor arunca mai puțin umbră celor mici, mai ales la începutul și sfârșitul sezonului de vegetație, când zilele sunt mai scurt și soare este mai jos pe cer.
Plantele care tolerează umbra pot di intercalate în subterasa grădinii pădurii. Puteți lua în considerare și cultivarea ciupercilor în zonele cele mai umbrite, după ce copacii s-au maturizat.
Marginile pădurii alimentare sunt potrivite pentru legumele anuale iubitoare de soare, dacă doriți să le includeți. De asemenea, rețineți că este nevoie de zeci de ani pentru ca copacul mare să ajungă la dimensiunea matură, astfel încât în primii ani ai unei păduri alimentare există lumină solară amplă. Plantați specii iubitoare de soare în spațiile deschise dintre copaci și apoi înlocuiți-le cu plante mai tolerante la umbră pe măsură ce pădurea se maturizează.
Pădurea comestibilă rezistă mai mulți ani
O pădure comestibilă nu trebuie să fie replantată an de an. Odată înființată, ea este în general rezistentă, chiar și în fața unor atacuri precum cel al rozătoarelor. Nu numai că plantele vor crește imediat înapoi, deoarece multe vor fi plante perene și au sisteme radiculare sănătoase, dar copacii, arbuștii și vița de vie ar trebui să fie nedeteriorate.