• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Azomureș recunoaște: Așteptăm un ajutor de 50 mil. euro pentru a relua producția de îngrășăminte

    agrointeligenta.ro -

    Azomureș, parte a grupului elvețian Ameropa, recunoaște că repornirea producției este condiționată de încasarea unui ajutor de până la 50 de milioane de euro prin Guvernul României. Conform unui comunicat de presă, discuțiile sunt purtate cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, fiind așteptată un anunț oficial din partea Comisiei Europene privind sprijinul ce poate fi acordat fermierilor și companiilor mari consumatoare de energie, așa cum este industria fertilizanților.

    Vineri, 25 martie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO dezvăluia că Azomureș este în discuții cu Ministerul Economiei pentru a primi ajutor în valoare de 50 de milioane de euro. Suma va acoperi scumpirea gazului, spunea Harri Kiiski, CEO al Azomureş. Anunțul intern al șefului Azomureș venea la două zile distanță după ce Toma Petcu, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senat, a acuzat producătorul de îngrășăminte deținut de holdingul elvețian Ameropa (care deține și afaceri de trading cu cereale în România) că ”și-a vândut cantitățile de gaze contractate în momentul în care au considerat că nu mai este eficient să producă, e mai eficient să vândă gazele”.

    ”Comisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor și companiilor mari consumatoare de energie, așa cum este industria fertilizanților. Conform datelor prezentate la Bruxelles, companiile energo-intensive care produc îngrășăminte pot beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de Euro pentru a echilibra costurile cu energia, gazul natural în cazul producătorilor de îngrășăminte. Pentru Azomureș, acest ajutor ar însemna acoperirea diferenței dintre prețul de achiziție al gazului natural și costul de producție al îngrășămintelor. Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrășămintelor pentru fermierii europeni, deoarece îngrășămintele din Rusia, Belarus și Ucraina lipsesc de pe piață”, arată Azomureș într-un comunicat de presă remis astăzi, luni – 28 martie.

    ”Înainte de anunțul Comisiei Europene, conducerea Azomureș a avut săptămâna trecută discuții cu ministrul economiei, Florin Spătaru și alți potențiali producători de îngrășăminte din România, pentru a identifica soluții pentru repornirea activității. În această săptămână este așteptat anunțul oficial privind acordarea ajutorului european, astfel încât în prima parte a lunii aprilie producție de îngrășăminte la Azomureș ar putea fi reluată”, se maia arată în comunicat.

    Potrivit informării Azomureș, conform calendarului, în primă fază se pornesc jumătate din instalațiile de producție: ”În luna mai este programată pornirea celorlalte instalații. Calendarul de pornire și un preț corect pentru gazul natural ar permite producția a aproximativ 600.000 de mii de tone de îngrășăminte (600.000 de tone – n.r.), care să acopere o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor români în campania agricolă de toamnă, esențială pentru recoltele de anul viitor. Datele exacte de reluarea a producției de la Azomureș depind de disponibilitatea gazului pentru piața din România”.

    Produse Azomureș

    ”Odată cu repornirea activității de producție a îngrășămintelor, Azomureș își reafirmă suportul pentru susținerea agriculturii românești și a economiei naționale prin menținerea în funcțiune a unui lanț economic extrem de valoros în care sunt implicați câteva zeci de mii de angajați”, se concluzionează în comunicatul Azomureș.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă