• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ZF: Fermierii, lăsaţi la mâna traderilor de cereale. Legea certificatelor de depozit, uitată prin sertarele Parlamentului

    agrointeligenta.ro -

    La mai puţin de o lună de la prima recoltă de cereale, agricultorii sunt, încă, la mâna traderilor care vor face legea şi vor impune un preţ minimal pentru producţiile din România, arată Ziarul Financiar. Legea certificatelor de depozit (164/2014) este în sertarele comisiilor din Camera Deputaţilor cu 40 de zile înainte de startul noii campanii comerciale, iar fermierii riscă să nu aibă nicio protecţie împotriva scăderii preţurilor la cereale şi seminţe oleaginoase.

    Legea certficatelor de depozit a fost suspendată în luna martie a anului trecut pe fondul fraudelor, a fost rescrisă de guvern si trimisă în Parlament, care de 15 luni nu a reuşit să o reintroducă în vigoare. O altă- propunere legislativă similară (97/2014) înaintată de mai mulţi deputaţi a fost deja respinsă de guvern din lipsă de fonduri şi pentru că propune modificarea unui act fără aplicabilitate.

    Prioritate pentru MADR

    „Proiectul de lege privind reintroducerea certificatului de depozit este în Parlament în faza finală şi sper ca în luna iunie să fie aprobat, promulgat şi după aceea sigur avem şi termenul legal pentru a elabora normele metodologice. Vă asigur că reprezintă o prioritate pentru noi”, a spus luni Daniel Constantin, vicepremier şi ministru al agriculturii.

    Declaraţiile ministrului sunt însă diferite de situaţia din Parlament având în vedere că legea certificatelor de depozit a pierdut un an în Senat în perioada martie 2013-aprilie 2014, iar în prezent mai are nevoie de avize de la Comisia de buget-finanţe şi de la cea juridică , pentru a primi unda verde pentru a intra la vot la Camera Deputaţilor.

    Blocaj la Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor

    Sistemul de certificate de depozit le-ar permite fermierilor să depună grâul, porumbul, orzul, rapita sau floarea-soarelui într-un siloz licenţiat ca să nu vândă recolta imediat Parcursul documentului este însă frânat de campania electorală pentru alegerile europarlamentare având în vedere că o parte din deputaţi se află în plină campanie.

    „Nu pot să dau detalii pe nicio lege, sunt în campanie electorală”, a răspuns jurnaliştilor de la Ziarul Financiar  Claudiu Iulian Manda, deputat PSD şi vicepreşedinte ale Comisiei de buget-finanţe, care ar trebui să dea avizul legii certificatelor de depozit.

    Şansă pentru fermieri

    Pe de altă parte, Liviu Harbuz, vicepreşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, a spus că revenirea în vigoare a legii depinde exclusiv de deputaţi şi că face în continuare presiuni pentru accelerarea procesului. „Legea va pune fermierii pe picior de egalitate cu marii traderi, va da şanse egale tuturor părţilor implicate”, a spus Harbuz.

    Sistemul certificatelor de depozit reprezintă o adevărată umbrelă împotriva volatilităţii de pe piaţa cerealelor şi seminţelor oleaginoase. De obicei, în anii cu producţii bogate preţurile se reduc cu 20-25% în perioada imediată de după recoltare în condiţiile în care pe termen scurt-ecterea este mai mare decât oferta.

    Situaţia de piaţă se suprapune cu strategia fermierilor de a achiziţiona seminţe, îngrăşăminte şi pesticide cu plata la recoltă, ceea ce îi forţează pe aceştia să renunţe rapid la o parte din marfa strânsă de pe câmp pentru a-şi acoperi datoriile anterioare. Sistemul de certificate de depozit le-ar permite fermierilor să depună grâul, porumbul, orzul, rapita sau floarea-soarelui într-un siloz licenţiat.

    Cum funcţionează sistemul certificatelor de depozit

    În schimbul mărfii, agricultorul ar urma să primească un certificat pe baza căruia va putea obţine de la bănci finanţări. Practic, certificatul de depozit transformă cerealele şi seminţele oleaginoase în lichiditate, dar dă fermierului libertatea de a decide momentul vânzării fizice a producţiei sale.

    Sistemul certificatelor a funcţionat pe piaţa cerealelor şi a seminţelor oleaginoase, dar nu a atras fermierii la scară largă. În perioada 2009-2013 au fost emise certificate de depozit pentru numai 1,6 milioane de tone, ceea ce înseamnă puţin sub 2% din producţia aferentă aceleiaşi perioade. Anul trecut, certificatele au fost suspendate, legea rescrisă şi trimisă în Parlament pe fondul fraudelor apărute în piaţă.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă