• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Mielul de Paște 2022 – prețul real cerut de ciobani. În supermarket, prețul este dublu!

  Roxana Dobre -

  Prețul mieilor în perioada sărbătorilor Pascale – ce sume vor cere ciobanii pentru un kilogram de carne în viu sau la carcasă. Ionuț Cioranu, tânăr crescător de ovine din județul Arad, și vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, a dezvăluit miercuri – 30 martie, în cadrul unei conferințe de presă cu ce preț vând în prezent ciobanii mieii, dar și ce creșteri sunt prognozate pentru perioada Paștelui, când se înregistrează cea mai mare cerere în piață pentru acest tip de carne.

  ”În momentul de față prețul la miei variază în funcție de kilogram/cap și zona țării. Prețul se încadrează undeva între 17 -18 lei kilogram/viu, plus TVA. Iar carcasa ajunge undeva la 35-40 de lei în prezent, un preț pe care îl aveam anul trecut în perioada Pascală. Ca și creșteri, dacă ne referim la vânzarea în viu, față de anul trecut este o majorarea de 25 la sută, asta simțită pe pielea mea în fermă. Anul trecut în 15 martie încărcam cu 14 lei plus TVA iar anul acesta, chiar săptămâna trecută, am încărcat cu 17 lei plus TVA. Dar prețurile însă nu sunt nici pe departe comparabile cu scumpirile pe care le-am întâmpinat noi în ferme. Spre exemplu, cerealele anul trecut erau undeva la jumătate comparativ cu perioada aceasta, poate și mai jos, motorina era 5-6 lei/litru”, a punctat crescătorul de ovine.

  Mieii românești, fără cerere pe piața internă

  Ionuț Cioranu a remarcat că prețurile mieilor în perioada Pascală sunt influențate de cererea din piață. ”Nu știm ce va fi la Paște, nimeni nu poate să zică ce va fi. Poate să fie mai scump ca acum, poate să fie mai ieftin. Prețul variază în funcție de cerere, dar din păcate România nu este un mare consumator de carne de miel. Din fermele ciobanilor rămân în țara noastră circa 10-15 la sută dintre efective care se cer atunci de Paște. Restul pleacă la export, către țările arabe sau către Europa marfa mai mică, până în 20-25 de kilograme/viu”, a mai spus acesta.

  De unde pot cumpăra consumatorii miel românesc

  Ionuț Cioranu spune că marile magazine nu sunt interesate de carnea de miel crescut în România. ”Dacă veți merge în marile magazine nu găsiți miel românesc. Deci tot ce se vinde în supermarket vine din afară. Ce vând fermierii de Paște se regăsește în piețe și puncte de sacrificare în ferme, pe care anul acesta ni s-a dat voie să le construim, acum cu 3 săptămâni înainte de Paște. Foarte târziu pentru că noi nu suntem pregătiți în acest interval să construim un punct de sacrificare într-o fermă. În circa 10 zile va ieși legea și este într-adevăr un început de legătură între ciobanul român și consumator, posibilul client. Pentru că costurile la poarta fermieri sunt mult mai mici comparativ cu cele de sacrificare într-un abator”, a mai arătat vicepreședintele AFF.

  Crescătorul de ovine a mai subliniat că prețul pentru carnea de miel din import se vinde la un preț dublu în marile magazine, comparativ cu sumele cerute de ciobani. ”Era în supermarket circa 50 de lei pe kilogram, noi vindeam cu 17 lei și văzusem în galantar cu prețul mai mult de dublu. Noi nu avem o siguranță a zilei de mâine, să zicem că eu Ionuț Cioranu iau 100 de miei, îi sacrific la abator și am cerere de la vreun supermarket. Singurul nostru noroc, al ciobanilor, este exportul către țările arabe. Că dacă nu era cerere de acolo eram demult falimentari, probabil munceam pe undeva prin Europa pentru cine știe cine”, a conchis crescătorul de animale.


  Te-ar mai putea interesa

  Primele vaccinuri împotriva pestei porcine africane urmează să fie aprobate și scoase pe piață MADR azi: Ordonanță de Urgență pentru banii crescătorilor de animale, plătiți prin APIA Fermierii cer un preț minim de 2 lei pe litrul de lapte la poarta fermei

  Ultimele știri

  Ministrul Energiei despre Azomureș: Au vândut gazele de pe stoc când prețul gazului era foarte mare, iar acum nu reiau producția integral deși prețul gazelor a coborât la nivelul de dinaintea crizei APIA a încheiat campania de cereri pentru subvenții. Vineri, ultima zi de depunere – situația la nivel național! ICDP Mărăcineni testează îmbunătățirea producției de căpșuni cu biostimulatorii Daymsa