• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Statul va cumpăra lapte românesc, fructe și legume de la fermieri în valoare de 17 mil. de euro

  Roxana Dobre -

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va aproba sumele necesare pentru achiziția de lapte proaspăt, fructe și legume de la fermierii români. Banii vor fi alocați pentru programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în şcoli.

  Astăzi, vineri – 24 februarie, pe site-ul MADR, la secțiunea Transparență decizională, a fost postat proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene.

  Citiți și: Scade prețul laptelui! Dorin Cojocaru, APRIL: A apărut un război al promoțiilor!

  Se pregătesc banii pentru anul școlar 2023-2024

  Având în vedere noile reglementări europene aferente exercițiului financiar din perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029, se actualizează cadrul național cu prevederile care asigură continuarea Programului pentru școli necesar a fi adoptat înainte de începerea noului an școlar 2023-2024.

  ”Prin adoptarea acestui act normativ, se confirmă decizia României de a continua participarea la programul european susținut din fonduri alocate prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Astfel, la începerea anului școlar 2023-2024, circa 1,9 milioane preșcolari și elevi vor beneficia de produsele distribuite prin Program. Prin măsurile instituite se va asigura, în continuare, distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf și produse de panificaţie pentru preșcolari și elevi”, se precizează într-un comunicat remis vineri de MADR.

  Programul pentru şcoli al României va fi implementat la nivel naţional în perioada 2023-2029 (foto: gov.ro)

  Citiți și: Încă o mare fabrică de lapte din România și-a închis de astăzi porțile!

  Bugetul anual va fi aprobat ulterior

  Conform sursei citate, după aprobarea Ordonanței care a fost lansată în dezbatere public, prin Hotărâre a Guvernului, se stabilește bugetul anual pentru implementarea Programului pentru Școli al României, ținând cont de decizia Comisiei de aprobare a ajutorului financiar FEGA pentru fiecare an şcolar.

  Pentru România, repartizările fondurilor FEGA din partea Uniunii, pe an școlar, în perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, potrivit Deciziei (UE) 2023/106 sunt:
  – pentru fructele și legumele destinate școlilor: 6.178.236 euro/an școlar;
  – pentru laptele destinat școlilor: 11.303.390 euro/an școlar. Total de 17.481.629 euro.

  Componenta produselor de panificație este susținută numai din bugetul național.

  Pentru aplicarea Programului pentru școli în România, au fost stabilite ca autorităţi competente naţionale Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. Achizițiile de produse se derulează de către autoritățile județene/locale pentru furnizarea produselor în cadrul Programului pentru școlile care se înscriu voluntar.

  Începând cu anul şcolar 2017/2018, în România a fost implementat Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, program care a unit cele două scheme existente la acea vreme, respectiv programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în şcoli.


  Te-ar mai putea interesa

  Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

  Ultimele știri

  Florin Dragomir, producător: Pentru un kilogram de telemea de Sibiu folosim 5 litri de lapte de oaie Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Fermierii spun că războiul din Ucraina scumpește usturoiul românesc