• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețurile îngrășămintelor vor rămâne foarte ridicate în 2022. Consecințele vor fi grave!

    Mircea Olteanu -

    Prețurile la îngrășăminte vor rămâne foarte ridicate în cursul anului 2022. Acest lucru va avea consecințe masive pentru noua recoltă, implicit și pentru aprovizionarea globală cu alimente, potrivit portalului Agrarheute.

    Costurile îngrășămintelor, furajelor și combustibilului au crescut enorm după invazia rusă. Fermierii din toată Europa resimt creșterea extraordinară a costurilor, care pune, de asemenea, în pericol securitatea alimentară.

    „Probabil că prețurile la gaze vor rămâne principalul motor responsabil de costurile ridicate ale îngrășămintelor. Chiar și înainte de războiul din Ucraina, prețurile la îngrășăminte creșteau rapid din cauza prețurilor ridicate la gaze. Îngrășămintele cu azot sunt acum de trei ori mai scumpe decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Minette Batters, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor din Marea Britanie (NFU), citat de Euronews.

    Prețurile excepțional de ridicate la gaz și petrol în Europa au un „impact uriaș” asupra costurilor îngrășămintelor, deoarece gazul natural este extrem de important pentru producția de îngrășăminte, a explicat Rupert Claxton, director la Gira Food, o companie de consultanță cu sediul în Elveția.

    „Observăm creșteri uriașe de preț în întregul sistem”, a continuat analistul, adăugând că se așteaptă ca prețurile la îngrășăminte să continua să fie foarte mari.

    De asemenea, analistul estimează ca fermierii vor cumpăra mai puțin îngrășământ în 2022, pentru că „nu sunt convinși că prețurile mari ale cerealelor vor rezista”. Unii fermieri din Europa au redus cantitatea de îngrășăminte folosită, din cauza penuriei și a prețurilor ridicate. „Înseamnă, de asemenea, că vom vedea randamente mai scăzute, așa că vor fi mai puține cereale când vom ieși din acest sezon de vegetație și, probabil, prețuri mari ale cerealelor și în 2023”, susține analistul.

    Penurie de îngrășăminte: temeri privind o criză alimentară gravă

    Războiul din Ucraina va afecta oferta mondială și costul alimentelor, a declarat șeful uneia dintre cele mai mari companii de îngrășăminte din lume, Yara International, citat de BBC News.

    Compania, care operează în peste 60 de țări, a cumpărat până acum cantități mari de nutrimente esențiali din Rusia. Șeful grupului Yara, Svein Tore Holsether, subliniază că prețurile la îngrășăminte erau deja foarte mari înainte de război din cauza creșterii prețurilor gazelor.

    „Lucrurile se schimbă de la oră la oră. Există o întrerupere suplimentară a lanțului de aprovizionare din cauza războiului și ne aflăm într-unul dintre cele mai importante sezoane de creștere pentru emisfera nordică. Există o mare cantitate de gunoi de grajd de mutat și care va fi foarte probabil afectat. Jumătate din populația lumii folosește îngrășământ pentru a produce hrană. Dacă acel îngrășământ nu ajunge pe câmp, randamentul va scădea la 50%”, a declarat Holsether care a precizat că ”în acest moment, nu se mai pune problema dacă intrăm într-o criză alimentară globală – este o întrebare cât de mare va fi criza”.

    Prețurile îngrășămintelor în SUA, la un nivel ridicat – la fel și în Germania

    În Statele Unite, prețurile unor îngrășăminte minerale au atins noi maxime record în ultima săptămână din martie, relatează firma de analiză DTN, pe baza informațiilor colectate de la dealerii de îngrășăminte. Ultima dată când două îngrășăminte diferite au înregistrat creșteri lunare de două cifre a fost în prima săptămână din decembrie 2021, afirmă analiștii. În prezent, prețurile la îngrășământul cu fosfor DAP și la uree au crescut deosebit de puternic.

    Prețul îngrășământul DAP a fost cu 16% mai mare în martie, comparativ cu luna precedentă și preț mediu este în prezent de 1.014 dolari pe tonă. Acest lucru a adus prețurile DAP în SUA la cel mai înalt nivel din istorie. Maximul anterior pentru îngrășământul cu fosfor a fost de 984 USD pe tonă și a fost atins în prima săptămână a lunii noiembrie 2008.

    Ureea a crescut cu 10% de la o lună la lună, până la un preț mediu de 976 USD pe tonă. Acest preț marchează, de asemenea, un maxim istoric.

    În Germania, totuși, prețurile îngrășămintelor de pe piața spot pentru nitrat de calciu amoniu (KAS) au scăzut ușor la începutul lunii – până la 918 EUR pe tonă. Pe de altă parte, ureea rămâne la un preț extrem de ridicat, de 1.285 de euro, iar prețurile la îngrășământul cu fosfor DAP au crescut, la fel ca în SUA – până aproape de 1.000 de euro pe tonă.

    Îngrășămintele cu potasiu au devenit, de asemenea, mai scumpe în Germania, cel mai recent ajungând la aproape 490 de euro pe tonă.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă