• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA nu mai trimite invitații. Ordinea în care fermierii depun cererile pentru subvențiile din acest an

    Roxana Dobre -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu mai trimite în acest an invitații pentru fermierii care vor să depună cererea unică pentru subvenții. Procucătorii agricoli sunt informați la Primărie cu privire la ordinea în care trebuie să depună cererea unică dacă aleg să o depună la un centru APIA. Cererea unică se poate transmite și online, în aplicația IPA online, cu contactarea ulterioară a funcționarilor APIA pentru a verifica să solicitarea ”se vede” în sistem și este înregistrată.

    Primăriile au început să facă anunțuri și să publice listele cu fermierii care pot depune în acest an cererea unică pentru plata pe suprafață sau subvențiile din zootehnie. În acest an APIA nu va mai trimite prin poștă invitația clasică prin care fermierii erau anunțați despre campania de subvenții și care sunt documentele obligatorii.

    ”Întrucât nu se vor mai trimite invitații cetățenilor de către APIA, aceștia pot consulta lista programărilor pentru depunerea cererilor de plată la sediul Primăriei comunei Vaideeni. De asemenea se pot depune cereri fără fără a se prezenta la centrele APIA doar prin accesarea aplicației IPA-Online (accesibil în aplicație) dar în mod obligatoriu trebuie luată legătura cu funcționarul responsabil de dosar pentru închiderea cererii”, este doar unul dintre anunțurile publicate de primării în mediului online.

    Perioada de depunere a cererilor la APIA: 1 martie – 15 mai 2023, fără penalizări

    Fermierii vor putea depune Cererea de Plată, în perioada 1 martie – 15 mai, fără a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie). Dacă se încadrează în acest termen, fermierii nu vor fi penalizați pentru întârzieri. După data de 15 mai, cererile se mai pot depune timp de 25 de zile, cu 1% penalizare pentru fiecare zi de întârziere.

    Pentru depunerea cererii unice sunt necesare documentele obligatorii precum: adeverința eliberată de biroul Registru Agricol pentru terenurile agricole, adeverința eliberată de cabinetul sanitar-veterinar pentru animalele (unde este cazul), extras de cont bancar, act de identitate și semnătură olografă sau electronică pe cererea din dosarul APIA.

    În cazul în care cererea unică nu va fi depusă la APIA, fermierii trebuie să solicitate adeverința pentru subvenții și să verifice împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol.

    Fermierii care aleg să depună cererea unică la un centru APIA vor merge la un centru local (cel mai apropiat, vi-l poate indica Primăria) dacă au o suprafață sub 50 de hectare, la centrul județean al APIA din județul unde este sediul social al fermei sau domiciliul fermierului persoană fizică.

    Fermierii pot depune cererea unică până la 15 mai

    Cât timp este valabilă adeverința pentru subvenții

    Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii Cererii.

    Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului.

    De asemenea, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.

    Funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii și pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii și declarațiilor atașate acesteia. Toate cererile, dacă nu sunt semnate la depunere, trebuie semnate electronic sau fizic până cel târziu la data de 30 septembrie.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun